Nem olcsó mulatság a Pegazussal szárnyalni

Posted by
Szent-Iványi István
>A dolog természetéből adódóan pontos adatokkal nem rendelkezünk, hogy mennyibe is fájhatott a magyar adófizetőknek a Pegazus. A nagyságrendet illetően eligazító lehet az az információ, hogy nemrég az NSO egyik volt munkatársát letartóztatták, aki a “sötét weben” 50 millió dollárért árulta a Pegasus forráskódját. Ennyit nyilván nem fizettünk érte, de azért így sem lehetett olcsó.
A New York Times megszerzett egy 2016-os üzleti ajánlatot az NSO-tól, amely szerint a Pegasus telepítésének költsége akkor 500 ezer dollár volt és 650 ezer dollárt kellett fizetni az első tíz hekkelésért, a további tizes csomagokat 500 ezer dollárért árulták és a további 17 százalékot kellett fizetni az éves forgalom alapján karbantartási címen évente. Ezek azonban a 2016-os árak és iparági szakértők szerint azóta jelentős áremelkedés történt a kémszoftverek piacán. Erre utal az is, hogy az NSO cég tavalyi éves forgalma elérte az 1 milliárd dollárt.
Ha az alacsony 2016-os árakat vesszük, akkor is minden egyes hekkels kb. 15 millió forintba került, a háromszáz együttvéve 4,5 milliárdba és ha ehhez a telepítési és karbantartási költségeket is hozzávesszük, már jóval az öt milliárd fölött vagyunk – a 2016-os árakon is. Tehát Chikán Attila, Gémesi György, Panyi Szabolcs és társaik “értékes adatai” ennyibe kerültek (feltehetően nekünk, magyar adófizetőknek).
Hulio, az NSO cég vezetőjének nyilatkozata szerint az átlagos ügyfelek általában évente 100 hekkelést rendeltek meg. Ez az adat is feltűnően egybevág azzal, hogy 300 magyar telefonszám került elő, hiszen a hírek szerint a magyar kormány 2018-ban vásárolta meg az eszközt, tehát az elmúlt három évben nagyjából ez a nagyságrend jön ki.