Napi Czukor

Posted by

Káncz Csaba

>A Pegasus botrány kapcsán érdemes egy kis időre elidőzni Elnök Úr külpolitikai főtanácsadóinál, hiszen sokat elárulnak a hazai rezsim politikai mélyrétegeiről- több, mint 30 évvel az állítólagos rendszerváltás után.
• Czukor József 2015 és 2018 között volt miniszterelnöki külügyi főtanácsadó. Sztálinista, keményvonalas családból jött. A hidegháború tetőpontján, Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár halálának évében, 1982-ben került a Belügyminisztérium állományába, és kapott hírszerzői kiképzést. Abban az évben állt a szovjet birodalom elnyomó gépezetének szolgálatába, amelyben a csehszlovák rendőrség letartóztatta Duray Miklós felvidéki írót, és Lengyelország betiltotta a Szolidaritás mozgalmat. Az 1980-as évek végén pedig már szorgalmasan kémkedett Bonnban a kapitalista NSzK ellen.
• Utódja 2018 óta Balla János, aki 1958-ban született Moszkvában, szovjet állampolgárságú anyától. Természetesen a szovjet diplomáciai akadémiát végzi el az 1980-as években. Míg két éve neve még fel volt tüntetve a Miniszterelnök honlapján, mint főtanácsadó, ezt mára eltüntették. Tehát még egyszer: egy EU tagállam miniszterelnökének külügyi főtanácsadója nincsen feltüntetve a Miniszterelnökség honlapján. Helyettese Róna Ottó, természetesen ő is a moszkvai diplomáciai akadémia végzettje.
Címkép: Czukor és Netanjahu