A Washington Post a magyar Pegasus alkalmazásról

Posted by

A Washington Post írásának magyar változata

>Orbán Magyarországán kémprogramokat használt  újságírók és mások megfigyelésére, aki kihívást jelenthet a kormánynak. A Pegasus eszköz törvényszéki vizsgálatok által megerősített bevetése azt mutatja, hogy hajlandóak voltak korábban tilos módszereket alkalmazni.
>Michael Birnbaum, Andras Petho, Jean-Baptiste Chastand

 BUDAPEST – A kommunizmus korabeli Magyarországon polgárokat  toboroztak arra, hogy kémkedjenek szomszédaik után, és jelentsenek minden potenciális fenyegetést a titkosrendőrségnek. Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországán is hasonló céllal vetettek be egy kémszoftver-eszközt, amely olyan technológiával figyeli az embereket, amely az okostelefonokat az információk egész tárává  változtatja.

Több mint 300 magyar telefonszám- amelyek többek között újságírókhoz, ügyvédekhez, üzletemberekhez és aktivistákhoz kapcsolhatók -, szerepel egy olyan listán, amelyet az NSO Group, egy izraeli biztonsági cég ügyfelei választottak ki megfigyelésre. A feljegyzésekből nem derül ki, hogy ezek közül a számok közül hányat céloztak meg, illetve hányat sikerült valóban feltörni. A listán szereplő telefonszámok közül hat magyar telefon törvényszéki vizsgálata azonban kimutatta, hogy három telefon megfertőződött a Pegasus kémprogrammal, amelyet az NSO kormányok számára forgalmazott. Két másik telefonon a Pegasus programmal történő célzott támadásra utaló jeleket találtak. A hatodik telefon, Varga Zoltán független médiamogul telefonjának vizsgálata nem hozott eredményt, valószínűleg azért, mert a telefonját kicserélték azóta, hogy a száma felkerült a listára.

Az NSO tagadta, hogy összefüggés lenne a telefonlista és a technológiája között. Mielőtt a listáról szóló információ megjelent volna kommentárért megkerestük a céget, amely hosszas közleményben közölte, hogy „nem a cég üzemelteti azokat a rendszereket, amelyeket ellenőrzött kormányzati ügyfeleknek értékesít, és nem fér hozzá ügyfelei célpontjainak adataihoz”. Ragaszkodott ahhoz, hogy technológiáit törvényes bűnüldözési és nemzetbiztonsági célokra szánja, és hogy „továbbra is kivizsgál  minden hiteles állítást, amely avisszaélésekkel kapcsolatos”.

A vasárnapi publikáció után Shalev Hulio, az NSO vezérigazgatója a The Washington Postnak nyilatkozva elmondta, hogy a közölt állítások némelyike „nyugtalanító”, beleértve az újságírók megfigyelését is. „Minden, a rendszerrel való visszaélésre vonatkozó állítás aggaszt engem” – mondta. „Ez sérti azt a bizalmat, amelyet az ügyfelek részéről kapunk. Minden állítást kivizsgálunk … és ha úgy találjuk, hogy igaz, akkor határozott lépéseket fogunk tenni”. Az NSO közölte, hogy nem hozhatja nyilvánosságra az ügyfelek nevét. Egy korábbi NSO-alkalmazott azonban, aki névtelensége megőrzése mellett a vállalat belső intézkedéseiről beszélt, megerősítette, hogy a magyar kormány volt az ügyfél.

Varga Judit magyar igazságügyi miniszter, akit hétfőn egy brüsszeli sajtótájékoztatón arról kérdeztek, hogy kormánya használta-e a Pegazust, nem válaszolt közvetlenül a kérdésre. „Magyarország jogállam, és mint minden tisztességes államnak, a 21. században megvannak a technikai eszközei a nemzetbiztonsági feladatok ellátásához” – mondta újságíróknak. „Súlyos probléma lenne, ha nem rendelkeznénk ezekkel az eszközökkel, de ezeket törvényes módon használjuk”.

Ha a Pegasus telepítése sikeres, teljes hozzáférést biztosíthat egy eszközhöz, lehetővé téve a kémek számára az e-mailek, szöveges üzenetek és fényképek áttekintését, beleértve az olyan titkosított kommunikációs alkalmazásokon belüli üzeneteket is, mint a WhatsApp és a Signal. Lehetővé teheti a telefonbeszélgetések lehallgatását, a kamerák és mikrofonok titkos bekapcsolását, valamint a helymeghatározási adatok követését. Egy brosúrában az NSO azzal hencegett a potenciális ügyfeleknek, hogy egy olyan szöveges üzenet küldésével, amelyet a címzetteknek meg sem kell nyitniuk, ez a termék az okostelefonokat „hírszerzési aranybányává” változtathatja.

Discover more from ÚJNÉPSZABADSÁG

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading