Pegasus-botrány: Macron elnök is célpont volt

Posted by

Noemi Mrav
euronews
>Emmanuel Macron francia elnök, a volt kormányfő és 14 minisztere, valamint Charles Michel, az Európai Tanács jelenlegi elnöke, volt belga kormányfő is rajta van a Pegasus kémprogram által megfigyelésre szántak listáján. Rajtuk kívül további 13 állam- és kormányfő sőt, a marokkói király száma is megvan az adatbázisban, vagyis ennyi állami vezető volt/lehetett célpont – írta meg két német és egy amerikai lap.

A kémszoftvert készítő izraeli NSO-csoport azt közölte, „egyetlen ügyfelének célpontjai között sem szerepelt a francia elnök.” A Washington Post hangsúlyozta, a megnevezett politikusok telefonszámai rajta vannak a listán, de telefonjaikat nem vizsgálták. Így nem tudni, azokat feltörték-e. Viszont az általuk bevizsgált 67 telefonból 37-en bizonyítottan futott a kémszoftver. A potenciális lehallgatottak, megfigyeltek listáján 600 kormányzati képviselő van, 34 országból.

Marokkóban és Franciaországban is éveken át használták az izraeli NSO kémprogramját újságírók, ügyvédek és emberi jogi aktivisták telefonján a marokkói titkosszolgálatok – állítja a Pegasus-ügyet feltáró Forbidden Stories és francia partnere. A marokkói kormány szerint ez a vád “alaptalan és hamis”, a párizsi ügyészség azonban két érintett újságíró feljelentése nyomán kedden vizsgálatot indított kiberkémkedéshez köthető potenciális bűncselekmény gyanújával. A France Cultur eközben már arról ír, hogy a megfigyelés célpontjait leginkább az alapján választották ki, kötődnek-e a Nyugat-Szahara tabunak számító ügyéhez.Nagyjából ezer francia, közülük 180 újságíró, vagy médiában dolgozó egyéb szakember és tulajdonos telefonjait érintheti a Pegasus-gate Franciaországban. A mértékadó Le Monde-tól a France Télévisions-on át egészen a France 24 hírcsatornáig vagy épp a Le Figaróig pártállástól és technikai platformtól függetlenül fertőzték meg az újságírók telefonjait. Mivel a kémprogram vevői között Marokkó is szerepel, a Forbidden Stories a vizsgált telefonok alapján úgy gondolja, hogy a marokkói titkosszolgálat lehet a program egyik legnagyobb felhasználója, és ők figyelhették meg a franciák telefonjait is – sokukat úgy, hogy semmilyen szinten nem kötődnek Marokkóhoz, még írni sem írtak róla soha – írja összegző cikkében a szintén érintett France Télévision.

Marokkó bizonyítottan az izraeli fejlesztésű kémprogram legnagyobb vásárlói és használói között van – a Forbidden Stories által feltárt 50 ezer telefonszám közül hatezret a marokkóiak figyeltek meg. Elsősorban saját országuk rendszerkritikus civiljeit vették célba, ám a kémszoftver használata nem állt meg itt: a Marokkóhoz ezer szállal kötődő Franciaország és a szomszédos Algéria is a látószögükben volt és van – ez utóbbiban magasrangú katonatiszteket, politikusokat, aktivistákat, hivatalnokokat figyeltek meg tudtukon kívül – írja a Le Monde. A marokkóiakat azonban ez láthatólag nem zavarta – mint ahogy az sem, hogy bár a Pegasus kémszoftvere csakis okostelefonokon használható, az ezer telefonszám közé bekerült több vonalas szám is, például a Radio France szerkesztőségeiből.

Az Amnesty International (AI) biztonsági szakértői cáfolhatatlan bizonyítékokat találtak arra, hogy a számokhoz tartozó telefonokat valóban megfertőzte a kémszoftver. Összesen öt olyan újságíró vagy médiatulajdonos volt, aki miután megkereste őket az AI a telefonszámuk alapján, elfogadta, hogy részt vegyen az Amnesty vizsgálatában, és rendelkezésre bocsássák telefonjukat is. Köztük volt a Canard enchaîné szatirikus lap egykori bűnügyi tudósítója, Dominique Simonnot, (aki azóta posztját otthagyva szabadságjogi aktivista lett); a TSF Jazz Radio egykori igazgatója, Bruno Delport, (aki harmadik éve vesz részt és szervez humanitárius akciókat a marokkói prostituáltak érdekében); a Mediapart francia oknyomozó portál újságírója, Lenaïg Bredoux, aki a szexuális erőszak témájában publikál és aki néhány éve a marokkói titkosszolgálat vezetőjéről írt anyagot; a Le Monde egy újságírója, aki nem kívánta nyilvánosságra hozni a nevét és végül a Mediapart alapítója: Edwy Plenel, aki pár évvel ezelőtt egy marokkói kulturális fesztiválon vett részt és ott a Nyugat-Szahara iránti támogatásáról beszélt.

Plenel telefonjának aprólékos analízise azt mutatta, hogy 2019 júliusától kezdve legalább három hónapon át figyelték a kémszoftverrel. A készüléket valószínűleg akkor fertőzhették meg, mikor hazajött Marokkóból, ahol egy kulturális fesztiválon vett részt Essaouira-ban, és ahol nyilvános támogatásáról biztosította a Rif börtönében raboskodó, a Nyugat-Szahara függetlenségét követelő marokkóiakat. A fesztivál alatt a marokkói sajtószabadság ügye is szóba került, és Plenel nem túl hízelgő véleményét itt sem rejtette véka alá.Plenel-t a fesztiválra a Mediapart marokkói partnere, a független Le Desk hívta meg. Itt dolgozott akkoriban Omar Radi marokkói újságíró is, akinek telefonját szintén bizonyíthatóan megfertőzték a programmal, és aki jelenleg is előzetes letartóztatásban van szexuális erőszak gyanúja miatt. Több megfigyelő szerint az ellene felhozott vád koholt, semmilyen alapja nincs.