Pardon, Kovács úr – a Guardian helyreteszi az államtitkár állításait

Posted by

 Noemi Mrav

>Kovács Zoltán volt kormányszóvivő, jelenleg nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az Abouthungary.hu-n publikált egy írást arról, miért is gondolja azt, hogy az egész Pegasus-ügy nem más, mint „egy csapatnyi baloldali újság” Orbán Viktor ellen intézett támadása. Véleménye szerint a Forbidden Stories által nyilvánosságra hozott, az izraeli NSO kémprogramjával végzett megfigyelési ügy, melyben magyar újságírók is érintettek, alaptalan vádakra épül. Ezután leírja, hogy Pintér Sándor belügyminiszter szerint Orbán 2010-es hatalomra kerülése óta nincs illegális megfigyelés vagy lehallgatás Magyarországon, ami demokratikus állam, ahol érvényesül a jogállamiság és a kormány tettei összhangban állnak az érvényben lévő törvényekkel.
Másodsorban hivatkozik Varga Judit igazságügyminiszterre, aki arról beszélt: az államoknak kell, hogy legyenek szükséges eszközeik az őket manapság fenyegető veszélyek, például a külföldi tikosszolgálatok és ügynökeik törekvéseivel, vagy az alkotmányos rend aláásására irányuló akciókkal szemben, és akik erről mást gondolnak, azok egyszerűen naivak.
Végül szóvá teszi, hogy semmilyen forrást nem találni a „kiszivárgott” listákról és csak alaptalan vádakkal tudják alátámasztani állításaikat. Véleménye szerint nem ártana, ha a média bizonyítékok alapján írna az ügyről – de egyszerűbb „kérdés nélkül bevenni az egészet és futni a csorda után”.

Shaun Walker, a Guardian újságírója  a Twitteren reagált Kovács felvetéseire, szintén pontokba szedve mondanivalóját. Mint írja: a legutóbbi „kvázi-tagadásra” a magyar Pegasus-ügyben a következőket tudja írni:

1. Nehéz belátni, hogy a nemzetközi Pegasus-ügy egy Orbán-ellenes támadás forgatókönyve, mikor oly sok más ország is érintett a sztoriban és egyre újabb adatok kerülnek nyilvánosságra

2. A Guardian keményen dolgozott azon, hogy végigvigye ezt a tényfeltáró riportot, de ők nem szivárogtattak ki semmit, hiszen a közlés joga a Forbidden Stories-é volt  Nem egy „csapatnyi baloldali újság” hanem egy széleskörű összefogás részeként írták meg az ügyet, melynek feltárásában Európa legjobb tényfeltáró újságírói vettek részt

3. Míg Kovács azt mondja, nincs bizonyítékuk a leírtakra, pedig a Guardian bűnügyi laborban készült vizsgálatokra hivatkozik, melyeket az Amnesty International végeztetett el és melyet a Citizen Lab felülvizsgált. „Az olvasók majd el tudják dönteni, minek hisznek jobban: ennek – vagy a a tonnányi hivatalos tagadónyilatkozatnak”.

4. Azt, hogy a megfigyelés megtörtént, eddig senki sem tagadta az érintett államok közül (csak azt tagadják, hogy illegális lett volna). Ahogy azt cikkükben egyértelműen le is írták, a megfigyelést szabályozó magyar jogi környezet nagyon laza (melyet korábban több nemzetközi szervezet is kritizált).

5. Ha a célozgatással arra gondol, hogy a kémprogrammal megfigyelt Panyi Szabolcs és a többi újságíró valódi nemzetbiztonsági kockázatot jelentettek, akkor alapvető lenne, hogy ennek alátámasztására bizonyítékokkal is előálljanak – ha már ilyen egetverő állításokkal illetnek egy ismert és köztiszteletben álló újságírót.

6. Abban az esetben, ha a kérdéses bizonyíték túl szenzitív és a nyilvánosság előtt nem közölhető, akkor az illetékes parlamenti bizottságban kéne bemutatni. Ám ennek a bizottságnak az ülését épp a fideszes tagok blokkolják.

euronews