Orbán vesztére köthette meg a Pegasus-alkut Izraellel

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
A Pegazus-sztori  gombamód szaporodik. Mint arról a The Washington Post néhány órája beszámolt, az elmúlt 24 órában újabb potenciális áldozatokat azonosítottak. A Pegasus Project tagjai eddig több száz köztisztviselő telefonszámát találták meg, köztük Emmanuel Macronét is, amikor még gazdasági, ipari és digitális ügyek minisztere volt. Három megcélzott elnököt, 10 miniszterelnököt és egy királyt fedeztek fel.

Ahelyett, hogy elvesznénk a források és szálak bőségében, úgy gondoltam, hogy a magyar ügy szempontjából különösen érdekes témákra koncentráljunk. Ezek egyike az a barátság, amely Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor között az évek során kialakult, és amely ennek következtében szoros kapcsolat fűzte össze Izraelt és Magyarországot. A Telex legelső, a Pegasus-sztoriról szóló cikke 2017-re és 2018-ra datálta a kémprogram magyarországi használatát, olyan évekre, amelyek a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felgyorsulását jelentették.

Netanjahu és Orbán 2005-ben találkozott először, és ez a találkozó óriási benyomást tett a magyar miniszterelnökre. Idővel a Fidesz külpolitikája kezdett Izrael javára billenni. Egy izraeli diplomata szerint Orbán 2005-ben még nem szívesen utazott Izraelbe, mert “akkor úgy érezte, hogy a 2002-es országos választásokon cserbenhagyta őt a liberális, zsidók által támogatott elit”. Mindez 2005 után és különösen 2010 után megváltozott. 2015-re Netanjahu Likud pártjának állandó képviselője volt Budapesten, aki a Fidesz-Likud kapcsolatot szorosan és ébren tartotta. Orbán Viktor hozzáállása az Európai Unióba irányuló iszlám migrációhoz még közelebb hozta egymáshoz a két országot.

Netanjahu 2017-ben – izraeli miniszterelnök esetében először – Budapestre látogatott, ahol beszédet mondott egy magyar-izraeli üzleti fórumon. Ez a beszéd ma, a Pegazus-ügy fényében különös jelentőséget kap, mivel az izraeli miniszterelnök hangsúlyozta a kiberbiztonság fontosságát, és kormányának jelentős beruházásait a kibertechnológiába.

2018 februárjában Czukor József, egykori hírszerző tiszt, Orbán Viktor egyik legközelebbi és legmegbízhatóbb embere közvetlenül tárgyalhatott az izraeli miniszterelnökkel. Meir Ben-Shabbattal, az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetőjével is tárgyalt “a terrorizmus elleni együttműködésről és a kétoldalú diplomáciai-biztonsági kapcsolatok elmélyítéséről”.

E találkozók után kezdtek magyar telefonszámok megjelenni a Pegazus listáján. Egy volt magyar hírszerző tiszt a Direkt36-nak elmondta, hogy tudomása szerint a magyar állam 2018 elején kezdte el használni a Pegasust, és hogy “a beszerzésnek sok köze van az Izraellel való szoros kapcsolatainkhoz”. Mint azt már tudjuk, az NSO Groupnak az izraeli kormánytól külön engedélyre van szüksége ahhoz, hogy kémszoftvereit külföldi kormányoknak adhassa el. A Netanjahu-Czukor találkozó megpecsételhette az üzletet. A találkozóról készült fotók az izraeli miniszterelnök Facebook-oldalán jelentek meg.

A titkosszolgálat egy volt tisztje szerint “a kormányt régóta zavarja, hogy a hagyományos lehallgatási módszerek nem férnek hozzá az olyan titkosított alkalmazásokon keresztül zajló kommunikációhoz, mint a Signal vagy a WhatsApp, ezért kaptak lehetőséget az NSO termékének használatára”. Ha ez az információ igaz, akkor a magyar kormány már korábban is használt más, kevésbé hatékony kémprogramokat, amelyek nem tudtak behatolni a sok magyar közéleti személyiség és újságíró által használt programokba.

Ki is ez a titokzatos Czukor József? A 63 éves volt hírszerző tiszt, az Információs Hivatal, az Orbán Magyarország számos titkosszolgálati szervezete közül az egyik volt főtitkára, megbízható kommunista családból származik. Édesapja ezredes volt a Határőrségnél, amely annak idején a belügyminisztérium felügyelete alá tartozott. A jogi egyetem elvégzése után 1986-ban a bécsi magyar nagykövetség hírszerző tisztje lett, ahonnan a belügyminisztérium III/I-es csoportja, a politikai rendőrség külső hírszerzési osztálya, hírszerzési jelentések százaival árasztotta el. Bár számos, ezek nem voltak különösebben hasznosak – derül ki az Index 2015-ös cikkéből.

Czukor a Kádár-rendszer hírszerzőjeként végzett munkája nem akadályozta meg abban, hogy mind hírszerzőként, mind diplomataként magas pozíciókban folytassa pályafutását. Egyformán sikeres volt az MDF, a Fidesz és a szocialista-liberális kormányok alatt is. 2009-ben a külügyminisztérium államtitkára lett, és ezt a posztot a Fidesz 2010-es választási győzelme után is megtartotta. Sőt, előléptették berlini nagykövetté, 2015-ben pedig Orbán Viktor külpolitikai főtanácsadója lett. 2018-ban visszatért régi hírszerzői munkájához, és Magyarország “főkémje” lett, ahogy a 444 titulálta. 2020 októbere óta ő a berni magyar nagykövet.

A külügyminisztérium most azt állítja, hogy Czukornak 2018-ban Izraelben csak annyi volt a feladata, hogy előkészítse Orbán Viktor júliusi jeruzsálemi látogatását. Czukor találkozója Meir Ben-Shabbattal azonban cáfolja ezt az állítást. Ben-Shabbat Izrael nemzetbiztonsági tanácsadója és nemzetbiztonsági kabinetfőnöke. Erős a gyanúm, hogy Czukor találkozója a miniszterelnökkel és biztonsági tanácsadójával nem Orbán Viktor közelgő izraeli látogatásának néhány apró részletéről szólt. Egészen biztos vagyok benne, hogy az volt a feladata, hogy megszerezze az izraeli kormány jóváhagyását a Pegasus kémprogram Magyarországnak történő eladásához. Mivel Netanjahu nagyra értékeli Orbán szilárd támogatását Izrael iránt, és mivel Orbán nem hajlandó csatlakozni az Európai Unió politikájához, amely elítéli Izrael településpolitikáját, az eladást valószínűleg készségesen jóváhagyták.

Most, három évvel később, ez a vásárlás, amelyet akkoriban bizonyára diplomáciai sikernek tekintettek, hatalmas fejfájást okoz az Orbán-kormánynak, amely már így is jelentős nyomás alatt van. Ma például megtudtuk, hogy “az Európai Bizottság nem fogja jóváhagyni a magyar nemzeti gazdaságélénkítési tervet, amíg az Orbán-kormány nem hajtja végre az igazságügyi reformot, és nem nyújt megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket a nemzeti hatóságok megfelelően kivizsgálják”. Most pedig az Európai Bizottság megtudta, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely saját állampolgárai megfigyelésére alkalmazta ezt a halálos kémszoftvert.

Címkép: Czukor és Netanjahu

2021. július 20.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.