Karácsony Gergely összevonná Orbán Viktor és a saját népszavazását

Posted by

A főpolgármester azt szeretné, hogy a kormány „szánalmas” kérdései az ő „Magyarországot a Fidesztől mentő” kérdéseivel szerepelnének egy lapon, így egy „ötnemes és „ötigenes” népszavazáson mondhatnának véleményt az emberek. Karácsonyé még nem, de Orbánék népszavazási kezdeményezése már feltűnt a Nemzeti Választási Iroda honlapján.

Összevonná Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt bejelentett népszavazási kezdeményezését a saját maga által kicsit később bejelentett népszavazási kezdeményezéseivel – mondta Karácsony a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján. A miniszterelnökjelölt-aspiráns szerint Orbán Viktor kérdései „szánalmasak és nincs rájuk szükség”, azonban a jelenlegi jogrendszer működését ismerve szinte biztos abban, hogy a miniszterelnök által bejelentett népszavazást meg fogják tartani.

Karácsony szerint azonban a „semmiről nem döntő kérdések” helyett olyan témákban is érdemes az embereknek hangjukat hallatniuk, amikben viszont az ellenzék arra készül, hogy „megmentse a Fidesztől Magyarországot”. A főpolgármester szerint az általa felhozott ügyek nem várhatnak 2022-ig.

Mint ahogy arról a hvg.hu is beszámolt, reggel nyolc óra óta a veszélyhelyzet ellenére is lehet népszavazást tartani, illetve arról kezdeményezést benyújtani a Nemzeti Választási Irodánál. Ennek apropóján Orbán Viktor miniszterelnök előállt egy „gyermekvédelmi népszavazás” tervével, melynek kérdései a következők lesznek:

  1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemátalakító kezelések?
  4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  5. Támogatja-e Ön, hogy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Karácsony Gergely válasza sem késett soká: ő is több témával kapcsolatban jelezte, hogy népszavazást kezdeményezne. A főpolgármester szerda délutáni sajtótájékoztatóján a korábbi bejelentésével ellentétben nem három, hanem öt témát sorolt fel:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  4. Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Karácsony mind a tíz kérdést szeretné egy szavazólapon látni.

Orbán Viktor népszavazási kérdéseit azért tartja szánalmasnak, mert az országot 12 éve teljhatalommal irányító kormány “egy sorsdöntő választás előtt nem tud elszámolni azzal, mit tett Magyarországgal”. Karácsony szerint a kormány azonban már gonosz sem tud lenni, hiszen a jelenlegi jogszabályi környezet pontosan azokat tiltja, amiket Orbán a népszavazás során megkérdezne. Arról egyelőre viszont még a főpolgármester sem tudott semmit mondani, mikor rendeznék meg a népszavazást.

Karácsony sajtótájékoztatója alatt az ő népszavazási kezdeményezése még nem, de Orbánéké már feltűnt a Választás.hu oldalon, mint nyilvántartásba vett népszavazás.