Káosz a kríziskommunikációban

Posted by
Szent-Iványi István
>Először az egészet letagadják, fake newsnak minősítik, majd azt mondják, hogy más is ezt csinálja, majd azt, hogy minden a hatályos törvényeknek megfelelően történt, bár ilyen nem is volt nálunk, majd bejelentik, hogy megvizsgálják: ki szivárogtatta ki azt, ami nem volt stb. stb. Katasztrófa.
A kormány kríziskommunikációját hallgatva az embernek óhatatlanul egy klasszikus idézet jut az eszébe: “Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot.” (Esterházy Péter: Harmonia Caelestis). Valószínűleg a megszólalók többsége úgy hazudik, hogy valójában maga sem ismeri az igazságot. Nehéz dolguk van.
Idáig egyetlen egyenes mondat nem hangzott el a kormányzati szereplők részéről az ügyben. Ha tényleg nincs közük a most leleplezett lehallgatási botrányhoz, akkor elemi érdekük lenne az ügy tisztázása. A vizsgálatok élére kellene állniuk, a Nemzetbiztonsági Bizottság ellenzéki tagjainak bevonásával teljeskörű vizsgálatot kezdeményezni. Ezt azonban nagyon nem szeretnék és ez árulkodó jel. Tiszta vizet a pohárba!