A Pegazus nyomozás: A meggyilkolt Dzsamál Khasoggi feleségének a telefonját is figyelték

Posted by

A Washington Post írásának magyar változata

Az NSO vezetői azt állították, hogy a kémprogramot nem használták Khashoggi vagy családja megfigyelésére. Egy Pegasus-felhasználó azonban olyan linkeket küldött Elatrnak, egy egyiptomi légiutas-kísérőnek, akibe Khashoggi beleszeretett, majd végül feleségül vett, amelyekkel kémszoftvereket lehetett telepíteni. A Pegasus telepítője kétszer is Elatrhúgának adta ki magát. Az Amnesty International biztonsági laboratóriuma által végzett digitális törvényszéki vizsgálat szerint az üzeneteket 2017 novemberében, majd 2018 áprilisában küldték, hat hónappal Khashoggi 2018. október 2-i meggyilkolása előtt. A nő nem emlékszik arra, hogy rákattintott volna a linkekre. Mivel androidos telefont használt, az Amnesty kutatója nem tudta megállapítani, hogy sikeresen behatoltak-e a készülékre. Az iPhone-okkal ellentétben az androidok nem naplóznak olyan információkat, amelyekre az Amnesty nyomozói munkájához szükség lenne.

Az alatt a hónapok alatt, amikor a telepítés történt, Elatr és Khashoggi hetente többször is beszélt és sms-t küldött egymásnak. Személyesen is találkoztak három különböző helyszínen. Khashoggi megtanította őt különböző alkalmazások használatára, mert úgy gondolta, hogy az alkalmazások közötti váltogatás segíthet meghiúsítani a megfigyelést.

Hanan Elatr, the widow of dissident Saudi journalist Jamal Khashoggi, holds a shirt of his in July 2021 at a friend's Washington-area apartment. Her phone was secretly targeted before his 2018 murder.
Hanan Elatr, a disszidens szaúdi újságíró, Dzsamál Khashoggi özvegye egy ingét tartja 2021 júliusában egy barátja washingtoni lakásában. Telefonját titokban célba vették a férfi 2018-as meggyilkolása előtt. (Allison Shelley a The Washington Post számára)

“Dzsamál már korábban figyelmeztetett, hogy ez megtörténhet” – mondta Elatr, aki 2018 júniusában iszlám esküvőn ment hozzá Khashoggihoz a Vairginia állambeli Alexandriában, annak közelében, ahol a férfi önkéntes száműzetésben élt. “Ez arra enged következtetni, hogy tudnak mindarról, ami rajtam keresztül történt Dzsamállal”. Elatr elmondta, hogy a virginiai nappalijukban a teázóasztalon tartotta a telefonját, miközben a férfi a tengerentúli kollégákkal beszélt. A Pegasus a kiberbiztonsági szakértők szerint képes ellopni a telefon tartalmát és bekapcsolni a mikrofonját a valós idejű megfigyeléshez.

Khashoggi meggyilkolása után valaki a Pegasust használva Cengiz iPhone-ját vette célba. Elkísérte őt az isztambuli szaúdi konzulátus kapujához, amikor 2018 októberében dokumentumokért ment. A mobiltelefonját mindössze négy nappal Khashoggi meggyilkolása után törték fel, majd az azt követő napokban ötször – derül ki az Amnesty elemzéséből. Az elemzés nem tudta megállapítani, hogy mit vettek fel a telefonról, vagy hogy történt-e a hangfelvételek megfigyelése. Abban az időben a két nő nem tudott egymásról.

Amikor Cengiz egy isztambuli interjúban értesült a jogsértésről, azt válaszolta: “Számítottam erre, de feldúlt vagyok. Normális ember akarok lenni, mint bárki más. Mindezek a dolgok elszomorítanak és megijesztenek. A telefonomat a jövőben újra megtámadhatják, és úgy érzem, nincs módom arra, hogy megvédjem magam ettől”. Hogy Khashoggi mobiltelefonját is feltörték-e, nem tudni. A telefonját Cengiznél hagyta, amikor belépett a konzulátusra. Ő adta át a török hatóságoknak. A hatóságok megtartották, és a folyamatban lévő gyilkossági nyomozásra hivatkozva nem kívánták megmondani, hogy feltörték-e a készüléket.
Agnès Callamard, az ENSZ korábbi jelentéstevője, aki a gyilkosságot vizsgálta, és jelenleg az Amnesty International főtitkára, azt mondta, hogy a Pegasus használata Khashoggi belső köre és a nyomozók ellen “arra utal, hogy megpróbáltak a csúcson lenni, hogy mi derülhet ki [a török nyomozásból]”.

Címkép: Egy rendőrtiszt Dzsamál Khashoggi portréja mellett halad el az isztambuli szaúdi konzulátus közelében a meggyilkolásának első évfordulója alkalmából rendezett 2019-es ünnepség előtt. A szaúdi újságíró több munkatársát is célba vették az NSO Group kémprogrammal feltört mobiltelefonok, de a vállalat tagadja, hogy a szoftvert Khashoggi vagy családja megfigyelésére használták volna. (Lefteris Pitarakis/AP)