A másik verzió

Posted by

Parászka Boróka
>A legtöbb kérdés ma azzal kapcsolatban merült fel, mi a bizonyíték arra, hogy a Pegasus kémprogramot a magyar kormány vásárolta meg?

A rövid válasz erre az, hogy más nem tehette meg, Az NSO termékeit izraeli állami jóváhagyással forgalmazhatja a Pegasust – elvileg – terrorelhárításra, indokolt esetben, állami szerveknek.

A hosszabb válasz erre az, hogy a most kirobbant botrány minden szereplője valamilyen konfliktusos viszonyban állt azokkal a kormányokkal, ahol a Pegasust bevetették. Szaúd-Arábiától Indián át Magyarországig. És ezek az államok mind valamilyen (titkos, vagy nyílt tárgyalásos viszonyban álltak Izrael korábbi, Benjamin Netánjáhú vezette kormányával. Az Orbán kormánynak például kifejezetten jó, szoros viszonya volt Netánjáhúval.
Úgyhogy, amikor Szíjjártó azt mondja, hogy “külföldi titkosszolgálatok” szerepét kell vizsgálni és nem a magyar kormányét, akkor nem mond igazat. Nem, a Magyarországon bevetett Pegasus egyedül a magyar kormány felelőssége és lehetősége. És amikor Varga Judit arról habog a Pegasussal kapcsolatban, hogy a “titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától” – akkor előre menekül. A politikai felelősséget próbálja hárítani egy olyan döntéssel kapcsolatban, amit csak kormányzati szinten hozhattak meg.
Egy ilyen cyber háborús eszköz nemzetközi forgalmazását az izraeli állami szervek, közvetve az izraeli kormány engedélyezi, tehát ebben a kérdésben az izraeli kormány tehet rendet. Csakhogy közben kormányváltás volt Izraelben, Netánjáhú barátai már nem feltétlenül Naftáli Benet barátai. Egyelőre ebben az ügyben miniszterelnöki hivatal és a belügyminisztérium sem nyilatkozott – időt kértek. De jelezték: ha valóban bebizonyosodik, hogy emberi jogok sérültek, bármelyik érintett cég forgalmazási jogát visszavonják. Úgyhogy nagyon sok minden múlik azon, mire jut az Izraelen belüli kivizsgálás.
A Pegasust forgalmazó cég esélyei nem túl jók. Ez a botrány előe látható volt, öt éve újra és újra felmerül, hogy a terrorerhárításra kifejlesztett programot nem rendeltetés szerint használják. Bíróságra is került az ügy, az Amnesty indított pert. A NSO lincenszét akkor nem vonták vissza. De azóta az ügyfélkör bővült, a gyanú árnyéka ezzel együtt nőtt, a politikai széljárás viszont megváltozott.
Ilyen körülmények között nem csoda, hogy Varga is, Szijjártó is ijedten mellébeszél – tudják, hogy nagyon sok információ fog előjönni a következő napokban.
A másik verzió a politikai felelősség vállalása lenne . Ebben az esetben viszont azt kellene mondaniuk: visszaéltünk az adatvédelmi szabályokkal, különösen veszélyes illegális adatgyűjtést folytattunk politikai ellenfeleink és a sajtó ellen, ezáltal korlátoztuk és veszélyeztettük a szabad sajtó működését, semmibe vettük a jogállamiság alapelveit. Veszélyeztetjük a magyar titkosszolgálatok működését is, amennyiben a titkosszolgálati eszközök bevetését, a cyber hadviselési eszközök használatát alárendeltük saját politikai érdekeinknek. Közvetve a magyar állam működését kockáztattuk. A kormány ebben a helyzetben nem tehet mást, mind lemond. Ezt a rövid mondatot kellene kimondani a mai nap hebegései után. Ha van még olyan tagja a magyar kormánynak, aki egy ilyen egyszerű mondatot el tud mondani.