Így írtok ti: “Néhány hírportál egy okostelefonos lehallgatási ügyről írt”

Posted by

A telex.hu bemutatta, hogyan foglalkozott a “közmédiának” csúfolt Fidesz konglomerátum a Pegazus-üggyel. (A cikkben a hétfő 19.00-t tükröző állapotról számoltak be.) A közmédiához tartozó MTI 24 óra alatt egyetlen magyar vagy nemzetközi cikket sem tartott érdemesnek szemlézésre az erős magyar szálak ellenére sem, de saját, szerkesztett anyagot is alig áldozott a botrányra. A Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzset irányító Novák Katalin hétfői sajtótájékoztatójának összefoglalójában írtak annyit, hogy „Sajtóhírekkel nem foglalkozik a kormány – mondta arra a kérdésre, hogy foglalkozik-e a kabinet a Pegasus nevű kémprogram ügyével.” Ez volt az összefoglaló utolsó mondata.
Röviden, érdemi kontextus nélkül számoltak be a DK-s Vadai Ágnes sajtótájékoztatójáról, amit a Pegasus-ügy miatt tartott, illetve lehozták, hogy a Fidesz szerint nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság összehívása. Ezeken kívül szinte csak a Országos Sajtószolgálat alá tartozó közleményekben lehet találkozni a Pegasus-botránnyal – ezekről az MTI saját honlapján azt írja, hogy az „OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.”

A 2021-ben több mint 100 milliárd forintból gazdálkodó közmédia az M1 Aktuális hírcsatornán sem vitte túlzásba a tájékoztatást. A hétfő délután az 5-ös és a 6-os Híradóban is egy 40 másodperces blokk foglalkozott a Pegasus-botránnyal a vége felé, amiből csak az nem derült ki még csak körvonalakban sem, hogy miről is szól az egész ügy. Felolvasták viszont, hogy a Fidesz szerint nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság összehívása, és hogy Szijjártó szerint az általa felügyelt Információs Hivatal nem használja a kérdéses programot. Az egyetlen mondat, ami az ügyre vonatkozott, és nem egy arra adott reakció volt, így hangzott: „Néhány hírportál egy okostelefonos lehallgatási ügyről kezdett cikkezni.”
(Itt kell megjegyezni, hogy a szovjet média gyakorlata volt kellemetlen híreket így bevezetni: “Sztálo izvesztno”. Ismeretessé vált.) A
 Híradó.hu-n nem jelent meg külön anyag a témában.

A Magyar Nemzet három anyagot szánt a témára hétfőn:

  • az egyikben Szijjártó Péter komáromi sajtótájékoztatójáról számoltak be, amin a külügyminiszter elmondta, hogy az egyetlen, általa felügyelt szolgálat, az Információs Hivatal vezetője szerint ebben az ügyben nem folytattak együttműködést sem az izraeli, sem más szolgálatokkal, a szóban forgó szoftvert nem használják, rá vonatkozó megállapodást nem kötöttek,
  • beszámoltak róla, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter szerint „Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától. A titkosszolgálati döntések szakmai alapon történnek, nem politikai döntések alapján.”
  • Illetve egy cikkben egy titkosszolgálati szakértőt szólaltattak meg, aki szerint kétséges, hogy egy csúcstechnológiát képviselő kémszoftver bármilyen nyomot hagy.

Utóbbi volt az első anyag, amiben beszámoltak a botrányról, mindezt hétfőn 14.08-kor. Az Origo a Fidesz-közleményt és a Magyar Nemzet szakértővel készült cikkét szemlézte, a Pesti Srácok viszont egészen beleásta magát az ügybe, a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kérő Stummer Jánosról, Novák Katalin egy mondatáról, a Pegasus mögött álló cég, az NSO perrel fenyegetéséről, illetve a már említett Szijjártó-nyilatkozatról is beszámoltak, rögtön azzal a felütéssel, hogy „A Guardian őrült konteója miatt Stummer rögtön aggódni kezdett a nemzetbiztonság miatt”, hogy a botrány „a nyugati liberális média végtelen képzelőerejének” szüleménye, ami csak azért téma most, mert „nincs kézzelfogható támadási felület a kormánnyal szemben”.

Címkép: Halász Géza: Magyar Pegasus