Varga Judit még a kérdést is törölni akarta

Posted by

Törölni akarta Varga Judit azt a részt a francia Le Monde lapnak adott interjújából, amiben magyar újságírók és ellenzéki személyek esetleges megfigyeléséről kérdezték, írja a The Washington Post. Újságírókat, jogvédőket, tudósokat, politikusokat, ügyvédeket, üzletembereket és más civileket is célba vettek az NSO izraeli kiberbiztonsági cég ügyfelei, jellemzően autoriter vagy korrupt államok – derítette ki a párizsi székhelyű Forbidden Stories (FS) által vezetett nemzetközi tényfeltáró újságírói projekt. Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is a Pegasus nevű, okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is – derítette ki a Direkt36 a nemzetközi tényfeltáró projekt részeként. A kutatás során számos olyan közvetett bizonyítékot is találtak, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

A nemzetközi projektben a francia Le Monde lap is részt vett, akik július elején készítettek interjút Varga Judit igazságügyi miniszterrel. Ebben azt is kérdezték tőle, hogy megadná-e a felhatalmazást egy újságíró vagy ellenzéki személy megfigyelésére (a nemzetbiztonsági szolgálatok által végzett megfigyeléseket az igazságügyi miniszter hagyja jóvá). A kérdésre Varga felháborodottan azt válaszolta: „Micsoda kérdés! Ez önmagában provokáció!” Azt is állította, hogy csak a jogszabályoknak megfelelő megfigyelési kérelmek kaphatnak engedélyt, és azt is hozzátette, hogy „annyi sok veszély leselkedik az államra mindenhonnan”.

A Washington Post most azt írja, az interjú utáni napon az Igazságügyi Minisztérium azt kérte a laptól, a kérdést és a válaszát is töröljék az interjúból. Később Varga is részletes kérdéssort kapott a célpontként kiválasztott, illetve konkrétan megfigyelés alá is vett magyar újságírókról és médiatulajdonosokról, de erre már nem érkezett válasz. (telex.hu)