Mit kivánt a magyar nemzet?

Posted by
Gábor György
>Novák Katalin ma nagyot futott. A Pegasus-üggyel kapcsolatban annyit talált mondani, hogy „nem szeretnék semmilyen sajtóhíreszteléssel foglalkozni…”
Legócskább közhely, evidencia és trivialitás, hogy szabad sajtó nélkül nincs demokrácia. Most tehát Novák Katalinnak köszönhetően eljutottunk oda, hogy egy magyar hatalmi tényező expressis verbis kimondta: számára a sajtó érdektelen, említésre sem méltó, kizárólag a maguk által kibocsátott kormányzati közlönyök és baráti környezetben farigcsált tacepaók jelenítik meg az igazságot, semmi más.
Meglehet, a saját sajtójukat – amúgy méltán és teljes joggal – csicskások jól kistafírozott ármádiájának tartják, de nem biztos, hogy ugyanez áll a világsajtó egészére és a hazai sajtó még függetlennek nevezhető parányi szeletére.
Novák Katalin szíves figyelmét felhívnám arra, hogy a Mit kíván a magyar nemzet 1848-as 12 pontjának mindjárt az első helyén az olvasható, hogy „1. Kívánjuk a sajtó szabadságát, censura eltörlését.” Ha gondosan megrágicsálja ezt az egy sort Novák tárca nélküli miniszter asszony, vajon rögvest minek kellene (illene) feltűnnie számára? Segítek neki, mert egészen bizonyosan rászorul: a sajtó szabadsága. Vagyis a szabad sajtó. Tehát nem a sajtót hiányolták úgy általában a márciusi ifjak, hanem a SZABAD sajtót. Ugye, milyen érdekes? Mert sajtója minden rozzant diktatúrának van (lásd például Orbán-rezsim), de szabad sajtója (lásd free press) csak a demokráciáknak. A pártállami kormányok tagjai nem szokták érteni a fent jelzett különbséget, ennélfogva Novák Katalinnak sincs oka tudatlansága miatt szégyenkeznie.
Én viszont hivatkoznék még Thomas Jeffersonra, az USA harmadik elnökére, akinek sokszor ismételt mondása volt, hogy miután a mi kormányunk alapja az emberek véleménye, ezért, „ha nekem kellene döntenem, melyiket válasszam: sajtó nélküli kormányt vagy kormány nélküli sajtót, akkor egy pillanatra sem fogok habozni, hogy az utóbbit részesítsem előnyben” (Edward Carringtonnak, 1787. – The basis of our governments being the opinion of the people, the very first object should be to keep that right; and were it left to me to decide whether we should have a government without newspapers or newspapers without a government, I should not hesitate a moment to prefer the latter).
És azt is mondta, hogy „a kizárólagos biztonságot mindenki számára a szabad sajtó jelenti” – Lafayette-nek, 1823. – The only security of all is in a free press).
Novák Katalinnak és elvtársainak viszont egészen más jelenti a kizárólagos biztonságot.