Köztéri szobor a Vérhalom téren Göncz Árpád és Zsuzsa emlékére

Posted by

Új Hét
A Göncz Árpád Alapítvány közleménye: A Göncz házaspár emlékét megörökítő köztéri szobor elkészítésére írt ki pályázatot a II. kerületi Önkormányzat. A szobor a Vérhalom térre
kerül, ahol Göncz Árpád és Zsuzsa 2000-től halálukig éltek.
A terveket elbíráló bizottságba a következők kaptak felkérést: Török András elnök, művelődéstörténész, kulturális menedzser, a Fortepan archívum menedzsere és a Summa Artium Alapítvány kuratóriumi elnöke; Erős Apolka szobrászművész, a XIII. kerületi Göncz Árpád-szobor készítője; Göncz Benedek a Göncz Árpád Alapítvány társalapítója, Göncz Árpád gyermeke; Gulyás András műfordító,
nyugalmazott diplomata, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke; Jovánovics György szobrászművész, az óbudai Göncz Árpád-szobor készítője; Kelen Anna művészettörténész, szociológus-politológus, a Virág Judit Galéria vezetője.
A nyílt, országos pályázat részleteiről a Göncz Árpád Alapítvány honlapján és az Önkormányzat közösségi felületein tájékozódhatnak.

Budapest, 2021. július 18.

A Göncz Árpád Alapítvány pályázatot hirdetett a Göncz házaspár emlékét megörökítő köztéri szobor elkészítésére.

Göncz (Göntér) Zsuzsa és Árpád – 1970-es évek vége
Reméljük, meg fogjuk érni a találkozást a műalkotással is. Egyelőre szemünk előtt lepereg a találkozás Árpi bácsival, a néhány váltott szó, Csiki László közös történetei az íróval-fordítóval, írószövetségi elnökkel, az államelnökkel – a nagy államférfivel; de a bukaresti találkozás is a Magyar Köztársaság akkori külügyminiszterével, Göncz Kingával, aki elmosolyodott, amikor felidéztük édesapja híres mondását, hogy „Románia útja Európába Magyarországon keresztül vezet”.

Erőtlenedő emlékezetünk felidézi azt is, hogy A Hét hasábjain Gálfalvi Zsolt főszerkesztő érdemeként hogyan jelentek meg sorra Kertész Imre, Konrád György és Göncz Árpád írásai, más fontos demokrata európai személyiségekéi (Václav Havel, Adam Michnik…) mellett.

És aminek sosem tudunk ellenállni szeretett nagyságaink emlékét idézve: elkezdjük nézegetni Göncz Árpás fotóit. És helyben is vagyunk, az egyiken (az Író, műfordító cím alatt, nota bene Göncz Árpád műfordításainak jegyzéke több mint kétszázötven tételt tartalmaz, igen, ott van A Gyűrűk Ura és a 2001. Űrodüsszeia is…) Konrád György, a Nemzetközi Pen Club alelnöke és Göncz Árpád köztársasági elnök mellett – között – ott látható A Hét nagy formátumú főszerkesztője, Gálfalvi Zsolt is.

Milyen jó is a kor szerény tanújának lenni.

1994. február 25. Konrád György, a Nemzetközi Pen Club alelnöke és Göncz Árpád köztársasági elnök a Magyar Pen Club tisztújító közgyűlésének szünetében az Újvárosháza dísztermében – Fotó: MTI / Soós Lajos

Utóirat

Göncz Árpád: „Emlékszem, egyszer álmainkat meséltük egymásnak, benn a börtönben; s ő azt mondta: „Borzasztó álmom volt az éjszaka, tél volt, havazott, álltam egy szobortalapzaton és rettenetesen fáztam, és szerettem volna leszállni, de nem tudtam”. Ezt soha nem fogom elfelejteni, és az a benyomásom, hogy Bibó ma ott áll egy szobortalapzaton, rettenetesen fázik és képtelen leszállni onnét.”
(Elhangzott: a Bibó-konferencián Szegeden, 1992. november 5-én.)

Címkép: Születésnapi szerenád