Hej, te Nyírfácska, te drága…

Posted by

Fábián András

>Tetszenek még emlékezni a Nyírfa ügyre? Valamikor az 1990-es évek elején az Információs Hivatal néhány munkatársa, Földi László ezredes, akkori műveleti igazgató vezetésével elkezdett információkat gyűjteni. Nem is lett volna ezzel semmi baj, ha az adatgyűjtés a Magyar Köztársaság vezetésének tájékoztatására szolgáló információk megszerzésére, vagy az ország biztonsága elleni tevékenységek felderítésére irányul. Ők azonban nem olyan híreket szereztek, amelyekkel fel tudták készíteni a politikai vezetést a világpolitika várható fejleményeire. Ők bűnügyi jellegű felderítésbe fogtak, ami nem volt a feladatuk, és a határokon belül ügyködtek, ami nem volt a mandátumukban.

Mi több! – ha ilyen információk keletkeztek volna, azokat a szabályok szerint azt át kellett volna adniuk további feldolgozásra a kémelhárításnak, vagy az erre szakosodott bűnügyi nyomozó szerveknek. A műveleti igazgató, aki vagy nem volt tisztában a feladataival és a kötelességeivel, vagy valami más ok (vagy személy!) „jobb belátásra” bírta, nem így járt el.

A „hírszerző” akció állítólagos célja az ukrán–román határtérségben zajló szervezett bűnözés és korrupció feltérképezése lett volna. Jó, mondhatjuk megengedően, az ukrán és a román szervezett bűnözők valóban külföldiek. Érdekes módon azonban a munka során “melléktermékként” több szocialista politikus neve is megjelent az iratok között. Mint ismert, ezidőtájt a Horn kormány regnált. Már akkor is javában dúltak a párton belüli hatalmi harcok, és talán nem rugaszkodunk túl messze a valóságtól, ha feltesszük, volt Földinek az MSZP-n belül tippadója. Kire-mire kellene odafigyelni, kiről-miről kellene terhelő adatokat gyűjteni.

Minden esetre a titkosszolgálatokat felügyelő Nikolits István miniszter vélhetőleg nem volt benne a buliban. 1996-ban vizsgálatot indított Földi ezredes és munkatársai ellen, egyben azonnali hatállyal felfüggesztette az érintettek szolgálati viszonyát. A vizsgálat megállapította, hogy Földiék “önjáróvá váltak”. Mint korábban már utaltunk rá a hatás- és illetékességi körüket messze túllépve olyan információkat is gyűjtöttek, melyekre nem lett volna joguk. Kocsis Kálmán a hírszerzés vezetője belebukott az ügybe. Földit, aki ekkor már Amerikában teljesített külszolgálatot, 1997-ben hazarendelték. Őt és közvetlen beosztottjait büntetőeljárás alá vonták. Az ügy különös módon, minden eredmény nélkül, egészen 1999 márciusáig húzódott. Eközben folyamatosan napvilágot láttak az MSZP-hez köthető személyek által elkövetett „maffia-bűncselekmények”. Vagyis a palotaforradalom változatlan intenzitással folytatódott.

Az első Orbán-kormány idején aztán megszületett a jogerős ítélet: a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa Földit bűncselekmény hiányában felmentette a jogosulatlan adatkezelés vádja alól, és bizonyítottság hiányában az államtitoksértés vádja alól is. Az ítélet poénja, hogy ugyanakkor elítélték Földi volt titkárnőjét, aki adatokat másolt ki Földi számítógépéről és azt átadta neki.

Mint említettem, a Nyírfa néven emlegetett akció valódi célszemélyei elsősorban szocialista politikusok voltak. Az eljárás során került napvilágra a Zefirusz-ügy és a Zsurki vodkagyár ügye. Mindegyik esetnél elhangzottak tisztázatlan gazdasági ügyletekre “utaló”, azonban büntetőjogilag a mai napig nem bizonyított állítások. Sőt, elméletileg „titkos információk” is napvilágra kerültek. Az információk forrásai ellenben máig sem ismertek. Például a Zefirusz-ügy szigorúan titkos rendőrségi dossziéjára egy polgári újság zsurnalisztája “lelt rá”, s csinált belőle szaftos, az MSZP-t diszkreditáló ügyet. A Zefirusz-sztori lényege, hogy egy nyírségi gazdasági csoport nagyon rövid idő alatt, kedvező hitelekkel, egy állami tulajdonú cég támogatásával és annak megrendelései révén jelentős ingatlanvagyonhoz jutott. Ami meg a vodkagyárat illeti, ott szeszesital hamisítás zajlott nagyban: Absolut, Bols, Finlandia. Olcsó magyar termék, borsos külföldi árak. Jó üzlet volt.

Mint mondtam, Földit felmentették. Kövér szerint, aki akkor már kétszer (!) is beszélgetett vele, „ritka rendes embert” ismert meg benne. A Fidesz szerint nyilván belpolitikai szempontból is felbecsülhetetlen értékű munkát végzett, mert kapott érte jutalmul egy állami megrendelésekkel jól kitömött Kft-t, a Defendet. Ennek vezetésében Földit egyébként, mint emlékezetes, az MSZP hajdani csintalan oszlopa követte. Földi biztonságpolitikai szakértő máig a Fidesz egyik legjobb katonája. Hajdani jobbkeze, a Nyírfa-ügy másodrendű vádlottja, Balogh János, az APEH-nél lett tanácsadó, méghozzá az elnök, Simicska Lajos mellett. A Magyar Hírlap információja szerint Balla Zsoltné, Földi volt titkárnője az APEH egyik elnökhelyettesének titkárnőjévé avanzsált. Vagyis mindenki, aki jól dolgozott, megkapta jól megérdemelt jutalmát. (https://www.hetek.hu/belfold/199903/a_nyirfa_ugy_arnyeka)

1998 augusztusában aztán, amikor egyes kotnyeles firkászok firtatni kezdték a Fidesz szerepét a Nyírfa ügyben, Orbán Viktor a Fidesz egyik választmányi ülésén ország-világ elé tárta, hogy pártjának egyes vezetőit (és azok családtagjait) 1997-ben “titkos és törvénysértő módon” megfigyelték. Nehogy már csak az MSZP legyen alanya illegális megfigyelési akciónak! A szenzációsnak szánt bejelentés komoly belpolitikai vihart kavart. Keleti György (MSZP), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának akkori elnöke jól össze is hívta a testület rendkívüli ülését. (https://magyarnarancs.hu/belpol/fidesz-vezetok_megfigyelese_rovidlatok-61220) Hetekig könnyes szemű, hüppögő Fideszesekkel volt tele a média, akiket megfigyeltek. Azt sosem tudtuk meg, hogy a megfigyelők mit állapítottak meg, mert eljárás senki ellen nem indult.

Aztán persze lassacskán kiderült, hogy nem is volt semmiféle megfigyelés, az egész balhé egy nagy humbug volt. Mellesleg: ha lett volna ilyesmi, sok ember ma már büntetett előéletűként élné dolgos életét. A törvény szigorától azonban manapság sem kell tartania az okosban ügyeseknek. Feltéve, hogy a Fidesz csókosa az illető. Legalábbis addig nem lehet semmi baja, amíg valamelyik hatalmasság tyúkszemére nem lép.

Mindez arról jutott eszembe, hogy választásokhoz közeledve ismét megfigyelési botrány van kialakulóban. Ez azonban minőségében kicsit más, mint az említettek. Most napról napra erősödik a gyanú, hogy a kormány a megfigyelő, a kormánypárt és a kedves vezető ellenségei pedig a célszemélyek. Újságírók és politikusok váltak a megfigyelések alanyaivá. Az ő számítógépeikre, telefonjaikra telepítették az izraeli Candiru (vámpírhal) nevű kémprogramot. Itt jegyezzük meg, hogy az eddigi ismeretek szerint a Candiru magáncégekkel, magánszemélyekkel állítólag soha nem üzletel. Mindig egy adott állam kormányának titkosszolgálatával, állami hatóságaival, vagy éppen állami vagyonkezelő cégekkel áll kapcsolatban. Magyarországon a megfigyelés eszközét Pegasus néven is emlegetik. A kémprogram által megfigyeltek – talán nem meglepő – nem a HírTV és nem is a Magyar Nemzet stábjából kerültek ki. A hírek a Direkt36 és a HVG munkatársairól, Varga Zoltánról, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosáról, Chikán Attila volt miniszterről, Simicska Lajos fiáról és az ő egyik bizalmasáról, ügyvédekről és ügyfeleikről szól. Tisztára, mintha Szaud-Arábiában, Koreában, Belaruszban vagy valami efféle „demokratikus jogállamban” élnénk.

Nekem azért egy dolog nem kerülte el a figyelmemet. Ezeket a megfigyelési ügyeket így, vagy úgy, de mindig a Fideszhez lehet kötni, a megfigyeltek pedig a Fidesz ellensége-ellenzéke köreiből kerültek/kerülnek ki. A Fidesz, amely – ők tudják miért – az Istennek sem hajlik arra, hogy az ügynökaktákat nyilvánosságra hozza, azonnal és rezzenéstelen tekintettel vevő az efféle piszkos trükkökre. A tapasztalatok azt igazolják, hogy aki ezekben a tisztességtelen politikai játszmákban „a párt érdekében” nyakig bemocskolja magát, annak sincs oka később panaszra. „A párt” gondoskodik róla. Megkapja jól megérdemelt jutalmát. Bátran dúdolhatja József Attilával: „Senkije sincs, nem éri gyász, akire csak egy párt vigyáz, sejhaj akire csak egy párt vigyáz.”

Gyakran mondogatjuk azt is, hogy “Nem elég tisztességesnek lenni, tisztességesnek is kell látszani.” Nos, ezekre a megfigyelési ügyekre visszatekintve, miközben tekintetünket a fényes jövőre függesztjük, a jelenre nézve is nyugodtan elmondhatjuk, hogy a Fidesz egyáltalán nem tűnik tisztességesnek, de legalább nem is tisztességes.

A 24.hu minden esetre közölte a magyar kormánytól származó azon állítást, hogy „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, továbbá azt, hogy Magyarország „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”. (https://24.hu/belfold/2021/07/18/megfigyeles-ujsagiro-uzletember-orban-kormany/ )

Azért, mielőtt engem is megfigyelés és szoros ellenőrzés alá vonnának, szeretném itt és most gyorsan leszögezni, hogy nekem eddig sem volt ezekkel a jogállami és jogszabályi izékkel kapcsolatban semmiféle aggályom. Pontosan tisztában vagyok ugyanis azzal, hogy mit ért ezek alatt a Párt és a Kormány, valamint a kedves vezető. Életem egyébként nyitott könyv bármely kémprogram számára.

Nem mellesleg jó hír a rossz hírben, hogy a felelősöket vélhetőleg, sőt egészen biztosan nem a zsurnaliszták világa érdekli. Ők azokat a párton belüli forrásokat keresik-kutatják, akik a Fidesz mocskos ügyeiről szivárogtatnak. Vagyis a belső hatalmi harc napról napra erősödik. Most Orbán emberei falják fel éppen egymást.

Címkép: Vámpírhal