Az Orbán-kormány balszerencséje a kínai vakcinával

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
>Megdöbbentő felfedezés. Most tudtam meg, hogy a Magyar Spectrum az évek során megjelent 5.076 cikkében egyszer sem említette a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) rektorának nevét, aki a COVID-19 világjárvány kezdete óta vált közismertté. Nos, valójában egyre inkább az Orbán Viktor-korszak alárendelt közalkalmazottjának nevetséges példaképévé válik.

Első “találkozásom” Merkely Bélával 2015-ben történt, amikor elvesztette a rektori pályázatát a hivatalban lévő Szél Ágostonnal szemben. Merkely támogatói elégedetlenkedtek és panaszt tettek állítólagos szabálytalanságok miatt, aminek következtében új választást rendelt el Balog Zoltán emberierőforrás-minisztériuma. Az Átlátszó szerint maga Palkovics László avatkozott be. De hiába. Szél még három évig rektor maradt. Így 2018-ban gyakorlatilag elkerülhetetlen volt, hogy Merkely, aki “intervenciós és sportkardiológus”, legyen a SOTE következő rektora

Merkely egy régi, rég elfeledett beiktatási ceremóniát állított vissza, és talált hozzá egy hivatali láncot, amelyet I. Ferenc király (1804-1835) ajándékozott 1819-ben a pesti egyetem orvosi karának. A hagyományok felelevenítése néha megtapsolható, de ahogy telt az idő, több mint nevetségesnek találtam Merkely szeretetét a rektori lánc iránt. Bosszankodni kezdtem. A hivatali láncokat az egyetemi elnökök diplomaosztó ünnepségeken viselik, nem pedig televíziós interjúkhoz. Egy másik Fidesz által kinevezett rektor, akinek ugyanez volt a szokása, Patyi András volt, aki hivatali lánccal a nyakában rohangált, mint egy kiskutya, és Orbán Viktornak mutogatta az egyetemét.

A kormány orvosi szóvivőjeként Merkely a világjárvány nem túl sikeres kezelésének egyik főszereplőjévé vált. Az ő szava volt az első és az utolsó szó a világjárványról. Hamarosan azonban nyilvánvalóvá vált, hogy sportkardiológusunk nem a fertőző betegségek szakértője. Valódi “szakértők” szólaltak meg, és ellentmondtak a kormány orákulumának.

Az sem maradhatott ki, hogy Merkely gyakran ellentmond önmagának, valószínűleg attól függően, hogy feltételezése szerint Orbán Viktor mit akar hallani. Májusra Merkely néhány kritikusa még szókimondóbbá vált, amikor a rektor a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy “a Sinopharm vakcinák beadása után az ellenanyagszint akár több százszor magasabb lehet, mint az egyszeri fertőzéssel kapott értékek”. Azt állította továbbá, hogy a Semmelweisben “még nem találtunk olyan, a kínai vakcinával beoltott személyt, akinek két adag után ne lett volna pozitív antitestje a tüske fehérje ellen, tehát minden esetben kimutatható volt az antitest”. Az ilyen kategorikus és, mint kiderült, valótlan állítással az a probléma, hogy a kormánymédia úgy értelmezte, hogy “nincs szükség harmadik adagra”. Ekkor Lakatos Gabriella egészségügyi menedzser idézte a magyar mondást a cipészről, aki ragaszkodjon a kaptafához, és hozzátette, hogy Merkely Béla maradjon a sztetoszkópnál.

Június elején a Kossuth Rádiónak adott interjújában Merkely azt állította, hogy “Magyarországon nagy valószínűséggel közel vagyunk ahhoz, vagy már elértük a nyájimmunitást”, és a járvány “a nyár folyamán teljesen el fog tűnni”. Kitartott amellett is, hogy “ahol olyan magas az átoltottság, mint Magyarországon, ott nem lesz negyedik hullám”.

Késő tavasszal és kora nyáron magánvizsgálatok kimutatták, hogy egyes esetekben nem lehetett antitesteket találni azokban az idős emberekben, akik megkapták a kínai vakcinát. Ezért a Semmelweis júniusban 1200 önkéntes vizsgálatát vállalta. Ezzel egy időben a főváros is megvizsgált 1760 embert. A Semmelweis Egyetem közleménye szerint mind az öt, Magyarországon használt vakcinát a Riche SARS-VoV-e vírus S fehérjével, a vírus terjedéséért felelős RBD doménnel szembeni antitestekre vizsgálták. A vizsgálat kimutatta, hogy a korábban negatívnak bizonyult emberek 88 százalékában kimutatható és elegendő mennyiségű vírusellenes antitest volt. Tehát csak 12%-uk nem volt megfelelően védett

A Budapest Főváros tesztjei eltérő eredményeket hoztak. Vizsgálataikat egy megbízott külső laboratórium végezte az ABBOT diagnosztikai cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay módszerrel, vénás vérmintán. A teszt szerint a Sinopharm vakcinával beoltott idősek 23,9%-ának nem volt elégséges a védettsége.

Korlátozott ismereteim miatt nem tudom megítélni, hogy melyik teszt ad megbízhatóbb eredményt, ezért Falus András, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem immunológia és genetika professzorának tájékoztatására kell hagyatkoznom. Szerinte vannak olyan antitest-tesztek, amelyeknek semmi közük a vírusfertőzésekhez, és valami furcsa oknál fogva a Semmelweis ezt használta. Ez egy hasznos teszt abban az értelemben, hogy megmutatja, hogy valaki átesett-e a fertőzésen, de az a teszt, ami nem azt méri, hogy neutralizál-e a vírus, az nem alkalmas a védettség megállapítására. A Főváros neutralizáló tesztet használt, ezért az eltérő eredmények. Falus véleménye szerint “a rendelkezésre álló adatok alapján a Főváros mérései hitelesebbek”.

Hadd tegyem hozzá, hogy 500 000 idősebb ember kapta meg a Sinopharm vakcinát annak ellenére, hogy a kínaiak figyelmeztettek, hogy nem vizsgálták a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát 60 év feletti embereken. Valójában csak idén márciusban tette lehetővé néhány kínai város, köztük Peking és Sanghaj, hivatalosan az oltást a 60 év feletti, jó fizikai állapotban lévő felnőttek számára.

Néhány napja Erdei Anna Széchenyi-díjas immunológus, az ELTE Természettudományi Karának professzora, az MTA főtitkárhelyettese adott interjút, amelyben elmondta: “alapvetően a tüskefehérje elleni antitest meglétét kell vizsgálni, hiszen csak így lehet megfelelő védelmet biztosítani a vírus ellen. Akinél kiderül, hogy nincs a szervezetében ez az úgynevezett vírusneutralizáló antitest, tehát nem védett, azt újra kell oltani, nyilván nem a Sinopharmmal, hanem egy mRNS alapú Pfizer vagy Moderna vakcinával”.

A valódi szakértők Erdei Anna interjúja után megkönnyebbültek. A magyar kormányt azonban, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter személyesít meg, ez nem hatotta meg. Július 16-án, heti sajtótájékoztatóján Gulyás ezt a felháborító megjegyzést tette: “Az egyetem egyértelműen cáfolja [amit Erdei mondott], és az egyetem egy kicsit komolyabb hely. Az immunológus nyilatkozata a Tudományos Akadémia honlapján durván felelőtlen. Az antitestvizsgálatnak nincs értelme”.

Gulyás Gergely stílusát sokan egyre elviselhetetlenebbnek találják. Sokan emlékszünk még Gulyásra, a 29 éves, okos fiatalemberre, aki kész volt leülni a Fidesz-kritikus újságírókkal és értelmes, kulturált beszélgetést folytatni. Lehet, hogy nem értettünk vele egyet, de az intellektusát értékelni lehetett. Ez a Gulyás eltűnt, helyette egy olcsó politikust látunk, aki olyan ügyekben ítélkezik, amelyekről semmit sem tud. Ma jelent meg egy cikk a Városi Kurírban, amelyben az újságíró az “utca emberének” véleményét közli, aki elviselhetetlennek tartja “Gulyás egyre mocskosabb és silányabb retorikáját”. Ennek az embernek Gulyás csúf megjegyzése Erdei professzorról volt az utolsó csepp a pohárban.

Végezetül lássuk, mit mondott Orbán Viktor a vitatott harmadik Sinopharm-felvételről a legutóbbi, péntek délelőtti interjújában. A kormány hozta meg a döntést. Akik kaptak Sinopharmot és aggódnak a védettségük miatt, azok kaphatnak egy harmadik oltást. De Erdei Anna Pfizer vagy Moderna ajánlásaival ellentétben az alapellátó orvosok saját maguk dönthetik el, hogy melyik oltóanyagot javasolják. Ezeket az orvosokat arra biztatták, hogy keressék fel idősebb betegeiket, ha azok nem jelentkeznek maguktól. Ahogy Horatius mondta: “Hegyek szülni mentek, és egy buta kisegér született”.

Címkép: Merkely a lánccal

JÚLIUS 18., 2021
 Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.