A Pegasus projekt: mi magyarok nem vagyunk egyedül

Posted by

A Guardian írásának magyar változat

 

>Shaun WalkerStephanie KirchgaessnerNina Lakhani  és Michael Safi

>Az íráshoz az angol lap egy világtérképet is közöl, ezen találhatók azok az országok, ahol bizonyítékot találtak a Pegazus kémprogram alkalmazására ellenzéki személyiségek, jogászok, újságírók ellen. Ezek az országok:
Azerbajdzsán, India, Kazahsztán, Bahrein, Szaud-Arábia, Ruanda, Mexikó, Marokkó, Arab Emirátusok Szövetsége és Magyarország. Ez utóbbi ország az Európai Unió egyetlen tagállama

>A kiszivárgott adatok szerint mindenekelőtt a disszidenseket és az őket segítők személyeket fenyegetik az NSO kémprogramok. A kiszivárgott telefonadatok arra utalnak, hogy világszerte emberjogi ügyvédeket, aktivistákat és másként gondolkodókat választottak ki a telefonjukon keresztül történő invazív megfigyelésre. A kiszivárgott mobiltelefonszámok arra utalnak, hogy a Pegasus kémprogramot kifejlesztő NSO Group izraeli cég kormányzati ügyfelei a lehetséges megfigyelési célpontokat már a vásárlás előtt  kiválasztották. Az adatokat a Forbidden Stories nevű nonprofit szervezet szerezte meg és osztotta meg azokat egy médiakonzorciummal, köztük a Guardiannal.

Az NSO többször is kijelentette, hogy a Pegasus, amely képes hozzáférni a célpont eszközének minden adatához, valamint hang- és képfelvevővé alakítja azt, kizárólag terroristák és súlyos bűnözők ellen használható. Ugyanakkor az NSO ügyfelei által kiválasztott aktivisták, másként gondolkodók és újságírók egészen más esetek, és az ügyet feltárók szerint ez a kép előre látható volt, mivel az eszközt a világ leginkább elnyomó rezsimjei közül jónéhánynak adták el.

Azerbajdzsánban, ahol a hosszú idő óta diktátor Ilham Alijev kevés másként gondolkodót tűr meg, számos aktivista szerepel az adatokban. Néhányuk személyes levelezését vagy intim fotóit az interneten vagy a televízióban tették közzé. A kiszivárgott adatok között  van hat olyan azeri másként gondolkodó vagy aktivista telefonszáma száma , akiknek magánlevelezését 2019-ben egy mocskolódó televíziós műsorban mutatták be. A női aktivistákat gyakran veszik célba úgy, hogy szexuálisan kompromittálják őket . Egy különösen kirívó esetben 2019-ben az akkor 18 éves Fatima Movlamli civil aktivista és újságíró intim fotói szivárogtak ki egy hamis Facebook-oldalra. Nem világos, hogyan jutottak hozzá a fényképekhez, és Movlamli úgy véli, hogy a magánadataihoz akkor fértek hozzá, amikor a rendőrség egy erőszakos kihallgatás során lefoglalta a telefonját, és arra kényszerítette, hogy bekapcsolja azt. Az ő telefonszáma is szerepelt a konzorcium által megszerzett felvételeken. “Abban a korban voltam, amikor még nem egészen tudtam, hogy nő vagyok, szégyelltem, hogy női testem van, és hogy az emberek meztelenül látják” – mondta Movlamli. Az élményt “nehezen elviselhetőnek” nevezte, és azt mondta, hogy ez öngyilkossági gondolatokhoz vezetett. “Ebben az országban a nők arra vannak kárhoztatva, hogy a férfiak akarata szerint éljenek, és meglincselhetnek egy nőt, csak mert meglátják a testét”.

Az eszköz törvényszéki elemzése nélkül nem lehet megerősíteni a sikeres Pegazus-kísérlet tényét.. Movlamli elmondta, hogy rendszeresen visszaállítja a telefonját vagy készüléket cserél, így az elemzés nem volt lehetséges.

 

Fatima Movlamli
Fatima Movlamli. Photograph: c/o Fatima Movlamli. Felirat: Lássuk a reformjainkat!
Indiában a különböző aktivisták telefonszámait találták meg az adatokban. Umar Khalidot, a delhi Jawaharlal Nehru Egyetem diákaktivistáját, a Demokratikus Diákszövetség vezetőjét 2018 végén, nem sokkal azelőtt választották ki megfigyelésre, hogy felbujtási vádakat emeltek volna ellene. 2020 szeptemberében tartóztatták le zavargások szervezésének vádjával, és a rendőrség azt állította, hogy az ellene szóló bizonyítékok között több mint 1 millió oldalnyi, a mobiltelefonjáról kinyert információ szerepelt, anélkül, hogy a rendőrök tisztázták volna, hogyan jutottak hozzá az információkhoz. Jelenleg börtönben várja a tárgyalást.Az őslakos közösségek és az alacsony kasztú indiaiak jogaiért kiálló írók, ügyvédek és művészek mobilszámai is szerepeltek az adatok között. A hálózat tagjait az elmúlt három évben letartóztatták és terrorista bűncselekményekkel vádolták, többek között Narendra Modi indiai miniszterelnök meggyilkolására irányuló tervvel. A hálózathoz tartozott egy 84 éves jezsuita pap, Stan Swamy is, aki ebben a hónapban halt meg, miután a börtönben elkapta a Covid-19-et.
Indian student activist of Jawaharlal Nehru University(JNU) Umar Khalid in New Delhi in 2016
 Umar Khalid indiai diákaktivista, akit tavaly tartóztattak le, és börtönben várja a tárgyalást. Fénykép: Rajat Gupta/EPA

A feljegyzésekből kiderül, hogy a letartóztatásukat megelőző hónapokban és az azt követő években több személyt, akit azzal vádoltak, hogy Swamy bűntársa -köztük Hany Babut, Shoma Sent és Rona Wilsont –  kiválasztották a Pegasus lehetséges célpontjának.

Loujain al-Hathloul, Szaúd-Arábia legismertebb nőjogi aktivistája, mindössze néhány héttel azelőtt került lehallgatottak közé, hogy 2018-ban elrabolták az Egyesült Arab Emírségekben, és erőszakkal visszatoloncolták Szaúd-Arábiába, ahol három évig börtönben volt, és állítólag megkínozták. Úgy vélik, hogy Hathloult az Egyesült Arab Emírségek, az NSO ismert ügyfele és Szaúd-Arábia közeli szövetségese választotta ki.

Loujain al-Hathloul makes her way to an appeals hearing in Riyadh in March
Loujain al-Hathloul bíróságra megy Rijadhba in March. Photograph: Ahmed Yosri/Reuters

Dosari szerint a szaúdi hatóságok nem nyilvános információkhoz jutottak a Hathloulnak az érdekérvényesítő tevékenységével kapcsolatban kapott napi 50 euró körüli napidíjról, valószínűleg a mobiltelefonján keresztül.

Eduardo Ferrer Mac-Gregor Poisot
Eduardo Ferrer Mac-Gregor Poisot. Photograph: Corte IDH/Flickr

Mexikóban az adatok azt mutatják, hogy a politikai kampányban részvevők, ügyvédek és jogvédők széles körét választották ki lehetséges célpontnak, köztük Eduardo Ferrer Mac-Gregor Poisot bíró, aki az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság elnöke volt, és Alejandro Solalinde katolikus papot, a migránsok jogainak védelmezőjét.

Solalinde azt mondta, hogy szerinte az előző mexikói kormány “keresett valamit, amivel árthat a hírnevemnek és zsarolásra használhatja fel” .Elmondta, hogy a nemzeti hírszerző ügynökség (Cisen) egyik korábbi ügynöke figyelmeztette, hogy megfigyelés alatt áll.

John Scott-Railton, a Citizen Lab munkatársa, aki 2016-ban jelentést tett közzé Ahmed Mansoor emirátusi aktivista elleni Pegasus támadásáról, azt mondta: “A másként gondolkodók célba vételének ugyanabba a kategóriába kellene kerülni, mint az államfők célba vételének, a nagykövetek célba vételének, a nagyvállalatok és a védelmi vállalkozók célba vételének.”.

Rodney Dixon, ismert londoni ügyvéd, aki számos nagy horderejű emberi jogi ügyet vállalt, 2019-ben került kiválasztásra. Az eszközének törvényszéki elemzése Pegasus-hoz kapcsolódó tevékenységet mutatott ki, de sikeres fertőzést nem.

Rodney Dixon, a lawyer who has taken on human rights cases was selected for targeting in 2019
Rodney Dixon 

Ügyfelei közé tartozott Matthew Hedges, az Egyesült Arab Emírségekben bebörtönzött brit doktorandusz és Hatice Cengiz, a meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Khashoggi menyasszonya. Őt is megcélozták a Pegasusszal, és a törvényszéki vizsgálat sikeres fertőzésre utaló bizonyítékokat mutatott ki.

Saudi journalist Jamal Khashoggi’s fiance Hatice Cengiz
Hatice Cengiz. Photograph: Arif Hudaverdi Yaman/Anadolu Agency/Getty Images

Dixon azt mondta: “Senkit sem szabadna ilyen módon célba venni. Az ügyvédek esetében ez különösen aggasztó, mivel sérti az ügyvédi titoktartás és az ügyfél titoktartásának alapelveit, amelyek a tisztességes és igazságos bírósági eljárások központi elemei.”

A Joseph Breham francia emberi jogi ügyvéd telefonjának törvényszéki elemzése azt mutatja, hogy azt 2019-ben többször is kompromittálták a Pegasusszal, és a kiszivárgott feljegyzések arra utalnak, hogy őt már korábban is kiválasztotta a potenciális célpontnak Marokkó. “Semmi sem indokolja, hogy egy külföldi állam lehallgasson egy francia ügyvédet. Sem jogi, sem etikai, sem erkölcsi szinten nincs semmiféle indok” – mondta.

Két ügyvéd, akik a Kanadában száműzetésben élő szaúdi Omar Abdulaziz nevében pert indított az NSO ellen, szintén szerepeltek a kiszivárgott adatokban. Abdulaziz Khashoggi közeli munkatársa és barátja volt.

Omar Abdulaziz
The numbers of two lawyers who are bringing a lawsuit against NSO on behalf of Omar Abdulaziz (pictured) featured in the leaked data. Photograph: François Ollivier/The Washington Post via Getty Images

“Nemcsak politikai tevékenységük miatt hackelnek meg embereket, hanem ha ezek [az áldozatok] bármiféle felelősségtól tartanak keresnek, akkor az őket segítő emberek után fognak menni” – mondta az egyik, neve elhallgatását kérő ügyvéd Az indiai kormány szóvivője azt mondta: “A konkrét személyek kormányzati megfigyelésével kapcsolatos állításoknak semmilyen konkrét alapja vagy igazságtartalma nincs”. Marokkó, Azerbajdzsán és Mexikó kormánya a cikk megjelenéséig nem válaszolt a kommentárkérésre.

Az NSO Group azt állította, hogy megszakítja az ügyfelekkel a kapcsolatát, ha azok visszaélnek a Pegasus-szal. A konzorcium tagadta, hogy a kiszivárgott feljegyzések a Pegasusszal való beavatkozás bizonyítékai lennének, és közölte, hogy “továbbra is vizsgálni fog minden visszaélésre vonatkozó hiteles állítást, és a vizsgálatok eredménye alapján megteszi a megfelelő lépéseket”.

A kémprogramok és a hackerek használata egy olyan országban, mint Azerbajdzsán, ahol az aktivisták kompromittálása a kormány politikájának tűnik, nem csak a célszemélyekre, hanem az egész civil társadalomra visszatartó erejű lehet. Samed Rahimli, egy azerbajdzsáni emberi jogi ügyvéd, akinek a saját száma is szerepelt az adatok között, azt mondta, hogy a kompromittálás alkalmazása megnehezíteti az ország aktivistáinak, különösen a női aktivistáknak az életét. “Sokan félnek attól, hogy normális módon éljék a magánéletüket. Sokan pszichológiai problémákkal is küzdenek, és szakmai segítséget kérnek”.

Címkép: Balról Loujain al-Hathloul szaúdi aktivista, Joseph Breham francia ügyvéd és Umar Khalid indiai aktivista, akiknek a számai szerepelnek a kiszivárgott adatokban. Összeállítás: Reuters/EPA/Alamy