A londoni Guardian a magyarországi Pegazus projektről

Posted by

A Guardian írásának magyar változata

>Amióta Orbán Viktor 2010-ben miniszterelnök lett, Magyarország a 23. helyről a 92. helyre esett vissza a World Press sajtószabadság indexén. . A magyar szélsőjobboldali kormányt azzal gyanúsítják, hogy feltörte oknyomozó újságírók telefonjait és célba vette a médiatulajdonosokat

Shaun Walker
Budapest

Orbán Viktor kormánya új fegyvert vetett be a magyarországi média elleni háborújában – derül ki több mobileszköz törvényszéki elemzéséből -, a világ leginvazívabb kémprogramjait használva az oknyomozó újságírók és az ország egyik utolsó független médiatulajdonosának köre ellen. A Pegasus projekt, a Forbidden Stories francia nonprofit újságíró szervezet által vezetett közös nyomozás, a kiszivárgott feljegyzéseket vizsgálta meg, amelyek arra utalnak, hogy Magyarországon sokféle személyt választottak ki potenciális célpontként egy esetleges hacker-kísérlet előtt az NSO Group izraeli cég által értékesített, kifinomult Pegasus kémprogrammal. Számos esetben a törvényszéki elemzés megerősítette, hogy a készülékeket megfertőzték a Pegasusszal. A kiszivárgott adatok olyan személyek telefonszámait tartalmazzák, akik a jelek szerint jodgszerű nemzetbiztonsági vagy bűnügyi nyomozás célpontjai.

A nyilvántartásban azonban legalább 10 ügyvéd, egy ellenzéki politikus és legalább öt újságíró száma is szerepel. A magyar Pegasus projektpartner, a Direkt36 oknyomozó újságíróinak telefonját sikeresen megfertőzték a kémprogrammal, köztük Panyi Szabolcs, a diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben széleskörű forrásokkal rendelkező, ismert riporter telefonját. Az Amnesty International által a készülékén végzett hivatalos elemzés meggyőzően megállapította, hogy azt 2019-ben egy hét hónapos időszak alatt többször is megfertőzte a Pegasus, a fertőzés gyakran nem sokkal azután következett be, hogy Panyi magyar kormánytisztviselőkhöz intézett interjúkérelmeket.

Panyi és Szabó. Direkt 36

A Pegasus lehetővé teszi az alkalmazó számára, hogy a telefon összes tartalmát megtekinthesse, beleértve a végponttól-végpontig titkosított alkalmazások üzeneteit, fényképeket és GPS helymeghatározási adatokat. A készüléket hang- vagy videomagnóvá is alakíthatja. Az NSO azt állította, hogy a kémprogramot csak súlyos bűnözők és terroristák ellen szánják bevetni.

Panyi úgy véli, hogy az Orbán-kormány egyes tagjai úgy gondolják, hogy a független újságírók egy ellenük irányuló összeesküvés részesei. “Szerintem széles körben elterjedt a paranoia, és sokkal többet látnak az indítékainkban és a hálózatainkban, mint amennyi valójában van” – mondta. “Nincs tudomásunk a kérelemben állított állítólagos adatgyűjtésről” – mondta a magyar kormány szóvivője a Panyi és mások célkeresztjével kapcsolatos részletes kérdésekre válaszolva.

Az NSO Group közölte, hogy “nem fér hozzá ügyfelei célszemélyeinek adataihoz”, kétségbe vonta a kiszivárgott adatok jelentőségét, és közölte, hogy “továbbra is vizsgálni fog minden hiteles visszaélésre vonatkozó állítást, és megteszi a megfelelő lépéseket”.

Korábban Kovács Zoltán, Orbán Viktor szóvivője nyilvánosan támadta Panyit, “Orbánofóbiával és hungarofóbiával” vádolta, és “politikai aktivizmusba mélyen belemerültnek” minősítette.

Amióta Orbán Viktor 2010-ben miniszterelnök lett, Magyarország a 23. helyről a 92. helyre esett vissza a sajtószabadság világindexén. E hónap elején a Riporterek Határok Nélkül felvette Orbánt a sajtószabadság ellenségeinek listájára, ami az első alkalom, hogy egy uniós vezető szerepel rajta.

Sunrise in Budapest

Magyarországon szinte egyáltalán nem fordult elő újságírók elleni fizikai erőszak, ehelyett Orbán Viktor a média elleni kimerítő háborújában más eszközöket használt. Ezek közé tartozott a független újságírók zaklatása, a médiatulajdonosokra gyakorolt nyomás, az állami reklámpénzek megvonása a kritikus lapoktól és a kormánybarát személyiségek agresszív hatalomátvétele.

Orbán rejtett háborúja a média ellen

Amikor a törvényszéki jelentés megérkezett, Panyi leült a Direkt36 budapesti szerkesztőségében, egy szerény irodaházban, egy nagy épületben, egy háztömbnyire a Dunától, és kék tollal felvázolt egy táblázatot.

A bal oldalon: azok a dátumok, amelyeken hivatalos megkereséseket küldött a magyar kormánynak. A jobb oldalon: azok az időpontok, amikor a törvényszéki elemzés szerint a Pegasus veszélyeztette a telefonját.

Az összefüggést nehéz volt figyelmen kívül hagyni. 2019. április 3-án például Panyi több kormányhivatalnak is küldött egy kommentárkérést egy olyan cikkel kapcsolatban, amelyen egy orosz bankról dolgozott, amely Budapestre költözött annak ellenére, hogy aggályai szerint az orosz hírszerzés fedőszervezete lehetett. Egy nappal később Panyi telefonját megfertőzte a Pegasus.

Az Amnesty elemzése szerint 11 alkalommal fordult elő, hogy a Pegazus-fertőzést a Panyi által a kormányhoz intézett nyilatkozatkérést követő néhány napon belül megerősítették.

A hét hónapos időszak alatt a különböző kormányhivataloknak küldött kommentkérelmek több mint felét támadás követte. Feltételezése szerint a taktika az volt, hogy a kormányzat megelőzze a sztorit, kitalálja, mit tervez publikálni, és megpróbálja azonosítani a forrásait.

Panyi egyik Direkt36-os kollégájának, Szabó Andrásnak a telefonján végzett elemzés is pozitív eredményt hozott. A Direkt36 egyike azon kevés megmaradt magyarországi médiumoknak, amelyek nem állnak valamilyen kormányzati ellenőrzés vagy befolyás alatt.

A potenciális célpontnak kiválasztott magyarok között van még egy fotós, aki egy külföldi újságírónak dolgozott, és egy ismert oknyomozó újságíró, aki a források elvesztésétől való félelmére hivatkozva elutasította a törvényszéki elemzés elvégzését és a névválasztást.

A lehetséges megfigyelésre kiválasztott másik magyar újságíró Dercsényi Dávid, aki a budapesti ellenzéki nyolcadik kerület hatósága által kiadott újságot szerkeszt, és korábban öt évig dolgozott a HVG független lap honlapjának.

Az adatok között három Dercsényihez köthető számot találtak, köztük a volt feleségéhez tartozó, a nevére bejegyzett számot.

Értetlenségét fejezte ki, hogy a neve szerepel az adatokban. “Többnyire átlagos, nem túl érzékeny témákkal foglalkoztam” – mondta. Azt gyanítja, hogy egy, a kormánynak küldött megkeresés, amelyet egy, az Iszlám Állam egykori ügynöke elleni perről szóló cikk miatt küldött, felhívhatta rá a figyelmet. Az adatokban megjelenő három telefon egyikének sem volt már a birtokában, így az elemzés nem volt lehetséges.

More than 70 editorial staff at index.hu walk out of the newsroom after submitting resignations in the wake of editor Szabolcs Dull’s dismissal in July 2020
Az index.hu több mint 70 szerkesztőségi munkatársa hagyta el a szerkesztőséget, miután benyújtotta felmondását, miután Dull Szabolcsot 2020 júliusában menesztették a szerkesztői posztról. Fotó: dr: Bődey János/Index

A nagy online híroldal, az Index tavalyi, kormányhoz kötődő üzletember nyomására bekövetkezett hanyatlásával a Varga Zoltán gazdag befektető tulajdonában lévő 24.hu maradt a legnagyobb független híroldal az országban.

Varga már régóta Orbán Viktor célkeresztjében van. A budai hegyekben lévő nagy villájának teraszán adott interjúban elmondta, hogy kormányközeli üzletemberektől kapott csábításokat és fenyegetéseket egyaránt, hogy adja el a 24.hu-t és jelentős médiaportfóliójának többi részét, amelyhez az ország legkelendőbb női magazinja is tartozik. Állítása szerint egy alkalommal azt mondták neki, hogy bőkezű állami reklámtámogatásban részesül, ha változtat a szerkesztőségi személyi összetételen. “Azt hiszik, hogy minden a pénzről szól. De nekem már van pénzem… Lassan ellenséggé váltam” – mondta.

Zoltán Varga
Varga Zoltán magyar befektető.  Photograph: Central Media Group

Az otthona előtt parkoló autókban várakozó férfiakat és az éttermekben tartott üzleti megbeszélésein hallgatózó nemkívánatos személyeket kezdett észrevenni. Azt mondta, hogy néha egy telefonbeszélgetés közepén hallotta, hogy a hívás felvételét az elejétől kezdve visszajátsszák. Egy alkalommal egy fekete helikopter lebegett a háza felett, és háromszor is behatolt a kertjébe – szerinte ez megfélemlítési taktika volt. Varga éjjel-nappal őrzik az otthonát, és már régóta óvakodik attól, hogy telefonon beszéljen.

Joggal aggódott. Néhány héttel azután, hogy Orbán 2018 tavaszán megnyerte a harmadik egymást követő miniszterelnöki ciklusát, Varga hat barátját hívta meg vacsorára. Köztük volt Chikán Attila, Orbán első kormányának minisztere az 1990-es évek végén, aki azóta a miniszterelnök éles kritikusa lett. A többiek jómódú és jó kapcsolatokkal rendelkező üzletemberek voltak.

A Varga tágas teraszán bor és apró falatkák mellett a férfiak egy új alapítvány létrehozásáról tárgyaltak, amely többek között a magyarországi uralkodó elit korrupcióját vizsgálná és leplezné le. “Baráti beszélgetés volt, nem puccs” – mondta Varga.

Két héttel később egy kormányhoz kötődő ismerősével találkozott egy kávéra, aki demonstratívan utalt a vacsorára, és azt sugallta, hogy az ilyen találkozók “veszélyesek” lehetnek számára. Varga azt gyanította, hogy Orbán köre valahogy megfigyelés alá helyezte a találkozót.

Valóban, a feljegyzések szerint a vacsorán részt vevő mind a hét személyt megfigyelésre potenciális jelöltként választották ki. Az egyik jelenlévő mobiltelefonján elvégzett törvényszéki elemzés egyértelmű bizonyítékot mutatott arra, hogy a vacsora idején megerősített fertőzés történt. Egy másik résztvevő telefonján a Pegasus aktivitására utaló jeleket találtak, de nem mutattak ki kompromittálódáA jelenlévők egyike meglepetését fejezte ki, hogy a találkozó ekkora figyelmet keltett. “Ez egy tipikus magyar vita volt. Leültünk, mindenki azt mondta: “Basszus, nagyon rossz a helyzet”, de aztán nem vezetett sehova” – mondta. Varga köre mellett úgy tűnik, hogy az Orbán Viktor gyerekkori barátjából ellenséggé vált oligarcha, Simicska Lajos fia és ügyvédje is a megfigyelés jelöltjei voltak, körülbelül akkor, amikor Simicskát 2018-ban nyomás alá helyezték, hogy eladja kritikus médiabirtoklását kormánybarát figuráknak. Nagy Ajtony Csaba, Simicska ügyvédje felidézte, hogy 2018-ban telefonbeszélgetések során furcsa hangokat vagy lejátszott beszélgetéseket észlelt. “Az is előfordult, hogy olyan információk jelentek meg a sajtóban, amelyeket csak telefonon beszéltünk meg, sehol máshol” – mondta a Direkt36-nak.

Hungary, Israel and Pegasus

A former NSO employee confirmed Hungary was among the company’s clients. It apparently acquired Pegasus in the aftermath of a 2017 visit to the country by the then Israeli prime minister, Benjamin Netanyahu, a close Orbán ally. NSO has denied it takes any direction from the Israeli government when choosing its customers.

Benjamin Netanyahu and Viktor Orbán shake hands as they give a joint press conference in Budapest in 2017
Benjamin Netanyahu és Orbán Viktor egy sajtóértekezleten kezet ráznak.  2017Photograph: AFP Contributor/AFP/Getty Images

A magyar kormányszóvivő a Pegasus magyarországi beszerzésével és használatával kapcsolatos részletes állításokra reagálva azt mondta: “Magyarország demokratikus jogállam, és mint ilyen, amikor bármilyen személyről van szó, mindig a hatályos törvényeknek megfelelően járt és jár el. Magyarországon a titkos eszközök alkalmazására jogosult állami szerveket rendszeresen ellenőrzik kormányzati és nem kormányzati intézmények”.

Magyarország rendelkezik az egyik leglazább jogszabályi kerettel Európában a megfigyelés engedélyezésére vonatkozóan. Nincs bírói felügyelet, ha a kérés nemzetbiztonsági okokból történik, csupán az igazságügyi miniszter aláírása szükséges.

A 168 Óra információszabadság iránti kérelem alapján a 168 Óra számára közzétett információkból kiderült, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter 2020-ban 1285 megfigyelési kérelmet hagyott jóvá, ami a megfigyelés minden formáját magában foglalja, nem csak a Pegasus-t.

Egy korábbi, a Pegasus projekt egyik partnerének adott interjúban Varga “provokációnak” nevezte azt a kérdést, hogy engedélyezi-e egy újságíró megfigyelését, de arra a kérdésre, hogy miért hagyott jóvá ennyi kérelmet, azt mondta, hogy “mindenhol annyi veszély fenyegeti az államot”. Az igazságügyi minisztérium nem reagált a Pegasus magyarországi felhasználásával kapcsolatos részletes állításokra.

A kormányzati kommunikációs hivatal, amikor ugyanezeket az állításokat közölték vele, saját kérdésekkel válaszolt: “Feltették-e ugyanezeket a kérdéseket az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország kormányának? Abban az esetben, ha igen, mennyi időbe telt, amíg válaszoltak, és hogyan válaszoltak? Volt-e valamilyen hírszerző szolgálat, amely segített a kérdések megfogalmazásában?”

Orbán Viktor politikai programját arra építette, hogy határozottan ellenzi a migrációt, és azt állítja, hogy Magyarországot egy olyan hálózat támadja, amelyet Soros György magyar-amerikai pénzember és filantróp irányít.

A kiszivárgott adatokból legalább egy olyan esetre derül fény, amelyben a Pegasust a jelek szerint a “Soros-összeesküvés” leleplezésének – vagy kitalálásának – reményében használták.

Az adatokban szereplő egyik szám Adrien Beauduin belga-kanadai PhD-hallgatóé volt.

Adrien Beauduin
Adrien Beauduin. Photograph: Szabolcs Nagy/Index