Magyar olimpikon megtagadja az oltást

Posted by

Balogh A. Éva
Ma egy bizarr történetet mesélek el, amely a sport világában kezdődik, és az oltási szkepticizmus vagy talán még inkább a fóbia különös birodalmában végződik.

Azok, akik figyelemmel kísérik az 1972 óta rendszeres olimpiai sportággá lett kenu/kajak szlalomot, hallhatták a márciusban megjelent jó hírt, hogy bár Magyarországon még nem terjedt el ez a sportág, az ország elküldheti első kenu/kajak szlalom versenyzőjét Tokióba. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség, potenciális hazai versenyző híján külföldön nézett körül, és kiszúrt két külföldi születésű kenust, a pozsonyi Marcel Potocnyt és a klagenfurti Julia Schmidet, akiket  honosítani lehetne.  S magyar állampolgárként indulhatnának az olimpián. Potocnynak jó esélye volt arra, hogy Szlovákia a csapatába válassza, Schmid esélyei azonban Ausztriában, ahol a sportág igen népszerű, csekélyek voltak. Ezért a magyar szövetség úgy döntött, hogy Schmidtet  nevezi.

A megállapodás valamikor 2019-ben született meg, amikor Schmid magyar állampolgár lett, és elutazott új hazájába, ahol lelkesen fogadták. Számos magyar méltósággal találkozott a kenus körökön belül és kívül, köztük Karácsony Gergely budapesti polgármesterrel. A Telexnek adott egy derűs interjút, amelyben úgy tűnt, hogy “nagyon büszke arra, hogy Magyarországot képviselheti a tokiói olimpián, és örömmel támogatja a magyar szövetséget, hogy minél több fiatalt vonzzon a szlalom szakága, amely egy napon talán olyan erős lesz, mint a sprint szakág”. Csodálatát fejezte ki az ország kiváló sportlétesítményei iránt.

Jelenleg Magyarországon nincs szlalom pálya, ezért a négy szlalom kenus, akiket a magyar szövetség támogat – Potocny Marcel, Schmid Júlia, Seprényi Sára és Rácz Koppány – külföldön, Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban edz. A magyaroknak azonban ambiciózus tervei vannak egy szlalompálya építésével a Heves megyei, Tisza-tó melletti Kiskörén. Később Csepelen is szeretnének egy másikat kialakítani. Potocnynak és Schmidnek kellene az élen járnia, hogy aztán a sportág számos későbbi magyar bajnoka kövesse őket.

Az olimpia időpontjának közeledtével a szövetség július 8-án a Facebook-oldalán diadalmasan jelentette be, hogy Magyarország nevezett a kenu/kajak szlalom versenyre: “Osztrák lány magyar színekben, Japánban! Hajrá Júlia!” Egy nappal a lelkes Facebook-komment után a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége úgy döntött, hogy csak Covid-19 ellen védett sportolók lehetnek a magyar csapat tagjai. Ma pedig jött a bombahír. Az Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy Schmid Júlia nem hajlandó beoltatni magát, ezért nem indulhat a játékokon. Rényi Pál Dániel a 444-ben a bejelentést “a verseny egyik legmegdöbbentőbb magyar vonatkozású hírének” találta.

A magyar média megdöbbent. Itt van valaki, aki néhány hónappal korábban még olyan lelkesen beszélt arról, hogy égő vágya, hogy részt vegyen a játékokon, most pedig lemond a versenyzés lehetőségéről. A valós helyzet azonban még ennél is “megdöbbentőbb”, hiszen Magyarország újonnan szerzett állampolgára és sportolója július 7-e óta Tokióban tartózkodik. A Nemzeti Sport írt “korán kelő madarunkról”, aki nemcsak megérkezett, de már a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség egyik központi olimpiai edzőtáborában edz. A másik magyar reménység, a pozsonyi Marcel Potocny is Tokióban járt, de csak látogatóként, mert nem került be a szlovák csapatba. A magyar szövetség Schmidre játszott, miközben abban reménykedett, hogy Potocny otthon diadalmaskodik a konkurencia felett. De Schmid cserbenhagyta őket, és Potocny, aki nyilvánvalóan a jobb sportoló, sem vehet részt az olimpián, Magyarországot képviselve.

A magyar sportolók felkészítése, akár Magyarországról, akár Ausztriából, akár Szlovákiából érkeznek, rengeteg pénzbe kerül – tudtuk meg a Telex eredeti hosszú interjújából. Storcz Botond, a szövetség szlalom szakágának vezetője világossá tette, hogy a külföldi képzés anyagi okokból hosszú távon nem tartható fenn. Ezért van szüksége Magyarországnak szlalompályára. Tehát azt kell feltételeznünk, hogy a magyar szövetség anyagilag állta Schmid edzéseit, legalábbis 2019 óta. És a tokiói utazását is a szövetség fizette. Hozzá kell tennem, hogy Julia Schmid nem egy buta tinédzser, aki még nem nőtt fel. Ő egy 33 éves gyakorló állatorvos.

Ha már az oltástól rettegő embereknél tartunk, a magyar lapok tele vannak azzal a történettel, hogy egy Szabolcs megyei háziorvos hamis oltási igazolásokat árult fejenként 50 ezer forintért. Persze az orvos csak egy csaló, de ami igazán megdöbbentő ebben a történetben, hogy az emberek hajlandóak voltak 165 dollárt fizetni egy hamis oltási bizonyítványért ahelyett, hogy egy fájdalommentes, biztonságos és ingyenes oltást kaptak volna. Pedig Magyarországon a 65 év felettiek 15%-a még mindig nem kapott védőoltást. Az oltás iránti lelkesedés mindenhol csökken, aminek szomorú eredménye, hogy a bizonytalan jövő meghosszabbodik.

2021. július 17.
S. Balogh Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.