Ejnye Mihály, csak úgy ukmukfuk?

Posted by
Horváth Góré Mihály
>Szüleim lakásaban forgattál a 2.TÖRÖK utcában ott láttad meg a 3 vagy 4 régi eredeti Verne könyvet míves borítóval ! Elkérted én szívesen adtam mert tudtam TE MINDEN VÉDŐ VAGY ! Véded a múltat a jelentől a jelent a jövőtől és a relikviáit is gyüjtőd ! Nagyszerű okos értelmes mindent is jólcsináló EMBER voltál ! A könyveimet visszadhattad volna tovabb őríztem volna míg isten engedi !
Megkérem a JÓISTENT adjon nyugalmat békességet, pihentető 100 évet MERT 100 ÉVENTE SZÜLETIK ILYEN EMBER !
A Hosszúépés. Járunk az írja rólad:
Nehéz ember volt. Nehéz ember, aki egy nehéz ügyet vállalt fel: Budapest épített örökségének megóvását, ápolását és kompromisszumok nélküli védelmét. Amikor Ráday Mihály 1979-ben elindította legendás műsorát az akkor egyetlen magyar tévécsatornán, hétről hétre százezrek eszméltek rá, milyen gazdag örökségünk van, amit hagyunk elporladni. A minden civil kezdeményezésben ellenséget kereső pártállami diktatúra idején igazi polgári öntudatot adott műsorával és fáradhatatlan munkájával. Amikor valamit bontani akartak, ő ott volt, kérdezett, mindent rögzített mert tudta, ami a városból egyszer elveszik, az örökre megszűnik létezni.
Mi, akik Budapest történeteivel foglalkozunk, valahol mindig Ráday Mihályhoz képest határozzuk meg magunkat. Ő az origo, az a kezdőpont, ami nélkül nem lennénk mi sem. Ma örökre elbúcsúzott rajongásig szeretett Budapestjétől. Nem fog többet jellegzetes mély hangján dörgedelmes átkokat szórni mindenkire, aki hozzá merne nyúlni egy régi kerékvetőhöz, aki lebontana egy reformkori házat vagy éppen műanyag ablakot tenne egy bauhaus bérpalotára.
Örökségünknek az eddig azt védő Ráday Mihály is részévé válik. Budapest történelemkönyvében a legnagyobbak, Podmaniczky Frigyes, Bárczy István és társaik mellé kerül.