Döglött ló

Posted by

Kökény Mihály
>Talleyrand, a XIX. században élt francia diplomata mondta: „A Bourbonok semmit sem tanultak, és semmit nem felejtettek.” Ezzel arra utalt, hogy a francia trónt 1824-ben X. Károly foglalta el, aki ott folytatta, ahol XVI. Lajos 1789-ben abbahagyta, vagyis semmibe vette a forradalom vívmányait.

Orbánra és pökhendi minisztereire ugyanez elmondható. Nem tanultak semmit a COVID járvány tapasztalataiból, s a bizonyítékok ellenére nem felejtették el rögeszméiket, pl. azt, hogy “minden Magyarországon engedélyezett oltóanyag hatékony” (az idősek körében a kínai vakcina nem az) és azt a vádaskodást sem, hogy “aki az oltóanyagokkal szemben bizalmatlanságot kelt, az ezzel mérsékli az oltási kedvet, és emberek halálát idézi elő.” (Idézetek Gulyás Gergelytől, aki még minisztériumi portásnak is alkalmatlan).
A Sinopharm nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Miért nem lehet ezt bevallani?

A titkolózás, a túlpolitizáltság, a tévedésekhez való konok ragaszkodás, a szakmai megfontolások háttérbe szorítása, az alpári kiszólások, stb. kudarcos járványkezeléshez vezettek – ezt eddig is tudtuk. De az jó kérdés, s minden nap fel kell tenni, hogy – Orbán korábban kedvenc dakota közmondásai egyikét kissé átformálva:

Ha tudod, hogy döglött lovon ülsz, miért nem szállsz le róla?