Zenész társának szabadon bocsátásáért énekel egy magyar zenekar

Posted by

Magánzárkában ült, 950 napja tart a fogság – Most már olvashat, így próbálja túlélni a kínai börtönt a magyar zenész. Kémkedés vádjával zárták börtönbe Kínában a kanadai-magyar Michael Kovrigot, a Bankrupt zenekar egykori énekesét. Zenésztársai dalt írtak barátjuk helyzetéről, hogy a nyilvánosság segítségével nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra. Akciójuk eddig sikeres, az interneten futótűzként terjed az ártatlanul bebörtönzött Michael története. A Blikk megkereste a Bankrupt frontemberét, Sarkadi Balázst, aki elmondta, barátja hogyan viseli a kínai börtönt.

– Michael kábé kéthavonta tud leveleket váltani a családjával. Az első fél évet egy 3×3 méteres magánzárkában töltötte, ahol mindig égett a lámpa. Most már átkerült egy másikba, itt vannak cellatársai is. Rengeteget olvas a börtönben, és keményen tolja a fekvőtámaszokat is, hogy fitt maradjon. A levelei alapján nagyon jól viseli, még a humorérzéke is a régi, de már 950 napja tart ez a fogság, és még nem látszik a vége – mesélte Sarkadi.
Ez itt a zenekar Pekingi Nyár című dala Michaelről:
https://youtu.be/77Nio2wicXs
https://youtu.be/77Nio2wicXsKuvrigot 2018. decemberében titkosrendőrök tartóztatták le Pekingben, válaszul a Huawei pénzügyi igazgatójának, Meng Wanzhounak pár nappal korábbi kanadai őrizetbevételére. 2020. júniusában kémkedéssel vádolták meg, és 2021. márciusában lezajlott a zárt körű tárgyalás is. “Michael Kovrig, a Kínában ártatlanul raboskodó kanadai-magyar állampolgár a ‘90-es évek végén Budapesten élt, és zenekarunk, a Bankrupt énekese volt” – meséli Sarkadi Balázs, a Bankrupt frontembere, “Barátságunk a távozása után is megmaradt, minden évben ellátogatott egyszer Budapestre, és 2017 áprilisában végre pont sikerült úgy időzítenie, hogy az egyik koncertünkön fel is lépett velünk egy régi sláger erejéig, amit úgy nyomott le, mint ha nem is telt volna el az a 18 év.”

Kovrigot – aki egyébként magyar állampolgár is – 2018. december 10-én Pekingben titkosrendőrök tartóztatták le, válaszul a Huawei pénzügyi igazgatójának pár nappal korábbi kanadai őrizetbevételére. Azóta börtönben van. 2020. júniusában kémkedéssel vádolták meg, és 2021. márciusában lezajlott a zárt körű tárgyalás is.

“Michael ártatlan. Rosszkor volt rossz helyen, és elsodorta egy nemzetközi hatalmi játszma”, mondja Sarkadi, “Több mint két és fél éve naponta böngésszük a híreket, és keressük azt az egyet, ami arról szólna, hogy véget ér ez a rémálom, de hiába. A szabadság felé vezető ösvény egyre keskenyebb, lassan kifutunk az időből. Úgy éreztük, hogy valamit most már tennünk kell, hogy felhívjuk Michael helyzetére a figyelmet. Így született meg a The Plane To Toronto (magyar változatban: Pekingi nyár) című szám, melynek a szövegét hamarosan eljuttatja Michaelhez a húga, Ariana, akinek ezúton is köszönjük a segítségét. Lelkes zenerajongóként Michael biztosan örülni fog neki, és ha csak pár napra is feldobtuk ezzel a hangulatát, már megérte az egész.”