Áradás

Posted by
Ferber Katalin
>A KÁR-ÖRÖM a legszebb öröm?
Olvasom néhány magát értelmesnek tartó ember írásában, hogy csődöt mondott a német állam. Mármint a hatalmas esőzések, gátszakadás, földcsuszamlás, falvak teljes, vagy majdnem teljes eltűnése okozta katasztrófa bebizonyította, hogy a német állam (már megint!) működésképtelen. Hát igen. Amikor néhány hete., Japán egyik legszebb üdülőhelyén, Atamiban nagyon hasonló történt, egyetlen sor sem született arról hogy a japán állam csődöt mondott.(Japán messze van, Németország sokkal közelebb, bizonyára ez az oka a csendnek.)
Eme kárörvendő írások eszembe juttatták, hogy egy ismerősöm réges régen azt mondta: az igazságtalan vád vagy kritika mindig azt fogalmazza meg öntudatlanul, amit a vádló, kritikus érez. E sorok írásakor sok tízezer ember küzd a több méter magas vízzel, 15 ezer katonát vezényeltek a katasztrófa sújtotta területre, önkéntesek ezrei segítenek a helybelieknek és a helyi tűzoltók teherautók százaival viszik az otthon nélkül maradtaknak a ruhákat, tartós élelmiszert, játékokat a gyerekeknek, (ez nagyon fontos ebben az időszakban!) nincs áram, nincs ivóvíz, a mobiltelefonok többsége még mindig nem működik, a segítség viszont működik. A japán üdülőhely fedél nélkül maradt családjainak egy részét az ország messzi vidékein élők némelyike hívta meg, lakjon náluk a család, az idős, mert lakni kell.
Magyarországon néhány magát értelmesnek tartó ember a német állam működésképtelenségéről lamentál (írásban) mert ő vagy ők már elég régóta élnek egy működésképtelen államban. Szeretnék néhány felajánlásról olvasni a Németország nyugati területein élő néhány magyar állampolgár megsegítéséről. Vagy .a német állampolgárok megsegítéséről. (Igen tudom, Orbán Viktor miniszterelnök már felajánlotta segítségét a német kormánynak.) Arról szeretnék leginkább olvasni, hogy e német (japán) katasztrófa- özön végső jelzést ad mindannyiunknak: már tegnap elkéstünk mindennel ami ezt megelőzhetné.