A harmadik oltás – Orbán nem dönthetett másképp

Posted by

(A Miniszterelnök bejelent) Augusztus elsejétől válik lehetővé a harmadik oltás felvétele, annak, aki akarja. Az egészségügyben dolgozóknak kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást – jelentette be a miniszterelnök. Augusztus elsejétől lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét Magyarországon, de a második oltás után el kell telnie négy hónapnak. A háziorvosok, illetve azok, akik az oltást beadják, ha szükségesnek látják, ettől eltérhetek – jelentette be a kormány döntését a miniszterelnök. Az orvos dönti el azt is, hogy melyik vakcinával adja be a harmadik oltást. Orbán Viktor azt mondta, azt szeretnék, hogy mindez minél kevesebb adminisztrációval járjon, ezért nem lesz külön oltási rend. Időpontot kell majd kérni, és ott ahol az illetőt korábban beoltották, megkapja a harmadik oltását is.
Orbán Viktor szerint megoszlanak a vélemények arról, hogy kell-e harmadik oltás, de nem ismert olyan vélemény, amely szerint ártana, “és ha nem kell tőle félni, és az emberek biztonságérzetét pedig növeli ha megkapják, akkor miért zárnánk el őket ettől a lehetőségtől?” – indokolta a döntést a miniszterelnök, aki azt is bejelentette, hogy az egészségügyben dolgozóknak kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást, “az egészségügyben csak az dolgozhat, aki megkapta az oltást”. Mint mondta, az egészségügyben amúgy is vannak kötelező oltások a dolgozóknak, ez a lista most eggyel bővül. (SZER)
(A kormánynak nem volt más választása) Abszolút sikerként értékeli a harmadik oltás lehetőségét Englohner Beáta, annak a Facebook-csoportnak a vezetője, amely az antitesttel nem rendelkező, kínai vakcinával oltottakat karolta fel. Englohner Beátát a 24.hu szerkesztője, Benke Ágnes szólaltatta meg.Szóhoz sem jutok, abszolút siker, bár még a részleteket nem tudjuk, de reméljük, hogy nem kínait akarnak az emberekbe újra belefecskendezni – adott gyorsértékelést a 24.hu-nak Englohner Beáta nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor a Kossuth rádióban bejelentette: lehetővé válik a harmadik oltás azok számára, akik ezt kérik.
Nemcsak reménykedtek benne, hanem ehhez hasonló döntésre is számítottak Beátáék, mert szerinte akkora volt a nyomás, hogy más döntés nem is születhetett volna. Rengeteg virológus, szakember állt mellénk, és a sajtó is sokat segített. Nem volt más választása a kormánynak – fogalmazott Beáta, aki azon meglepődött, hogy a második oltás után 4 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy valaki igényelhesse a harmadik oltást, ők hosszabb időre számítottak.
Englohner Beáta annak a május elején alakult Facebook-csoportnak a szervezője és vezetője, amely a Sinopharmmal oltottak és antitesttel nem rendelkezőket fogja össze. A jelenleg közel hétezer tagot számláló csoportba folyamatosan töltötték fel a negatív vizsgálati eredményüket, Beátáék pedig döntéshozókat és szakembereket bombáztak két követelésükkel: a kínai vakcinával oltottak számára az állam biztosítson ingyenes antitestvizsgálatot, akinek pedig az negatív, kaphasson booster-oltást.
Számos virológus és immunológus támogatta a csoport ügyét, Karácsony Gergely főpolgármester is fogadta őket, közben pedig sokan, akik nem akarták kivárni a kormány döntését, Romániába mentek harmadik vakcináért.
(Hát már bocsánat…) A  kormányfő péntek reggel azzal büszkélkedett a Kossuth rádióban, hogy az Európai Unióban Magyarországon lesz elsőként harmadik oltás. „A miniszterelnök arról azonban nem beszélt, hogy ennek az az oka, hogy az unióban sehol másutt nem oltottak azzal a kínai vakcinával, ami a kutatások szerint védettség nélkül hagyta a beoltott idősek nagyon jelentős részét”– fűzte hozzáArató Gergely  ellenzéki politikus. Közölte, pártjuk újra benyújtja a szabad vakcinaválasztásról szóló javaslatát. Továbbá – lényegében Karácsony Gergely főpolgármester javaslataival egyezően – szerintük azt is lehetővé kell tenni, hogy azok az idősek, akik a bizonytalan hatékonyságú kínai vakcinából kaptak, harmadik oltásként kérhessenek Pfizert, Modernát vagy bármilyen nyugati oltóanyagot. Ugyancsak egyetértettek azzal, hogy a kormány minden 60 évesnél idősebb ember számára biztosítson ingyenes antitestvizsgálatot.
Burány Sándor, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese online sajtótájékoztatóján egyenesen a kormány bocsánatkérését követelte a Sinopharm-vakcina szakmai protokollt mellőző bevezetése és az emberek megtévesztése miatt. Orbán Viktor reggeli interjúja alapján szintén igazolva látja társelnöke Karácsony Gergely javaslatát a harmadik oltásról, s kijelentette: „A Sinopharm-vakcina használatát Magyarországon nem egy orvosokból álló szakértői testület, nem az Európai Gyógyszerügynökség, hanem Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter engedélyezte, politikai okokból.
(Három pont) Karácsony Gergely főpolgármester arra híva fel a figyelmet Orbán Viktor rádiós bejelentéseire reagálva, hogy több olyan országban, ahol kínai vakcinával oltottak, és ahol kiderült hogy az nem ad kellő védettséget sok idős embernek, már korábban elkezdődött a harmadik oltás. A főpolgármester három pontban fogalmazta meg követeléseit: 1. Átfogó, ingyenes ellenanyag-szűrés kell, minden egyes kínai vakcinával beoltott hatvan évnél idősebb embernek a kormány biztosítson ingyenes ellenanyag-vizsgálatot. 2. Azoknak, akiknek a kínai vakcina nem eredményezett kellő védettséget, biztosítsanak harmadik oltást, de csakis bizonyítottan hatékony vakcinával. Nem négy hónap múlva, hanem azonnal. 3. A kormány azonnal számoljon el a kínai vakcina beszerzésének minden részletével. A fel nem használt kínai vakcinát vásároltassa vissza a kínai állammal, és azonnal intézkedjen, hogy európai forrásokból az esetleges negyedik hullámra való felkészülés jegyében elegendő hatékony vakcina álljon rendelkezésre.
(Sörre bor, Sinovacra Pfizer?) „Veszélyes trendnek” nevezte a napokban a különböző cégek koronavírus elleni vakcináinak keverését Soumya Swaminathan, az ENSZ egészségügyi világszervezetének vezető tudósa, amivel kisebb pánikot keltett azok körében, akik hivatalos hatósági javaslatra vagy orvosuk tanácsára más cég vakcináját kapták meg másodszorra, mint amelyikét az első körben beadták nekik. Tehát például Sinovacra AstraZenecát vagy éppen AstraZenecára Pfizert kaptak. A különböző gyártmányú vakcinák keveréséről és annak hatásairól kevés információ áll rendelkezésre, és nincs elég bizonyíték arra, hogy milyen hatással jár egy-egy mix, mondta egy hétfői online tájékoztatón Swaminathan.  Csakhogy világszerte számtalan példa akad a vakcinák keverésére, és nem kevés olyan ország akad, ahol nemcsak a háziorvosok, de az egészségügyi hatóságok is a vakcinák mixelését javasolják, pontosabban azt, hogy második alkalommal másik gyártó vakcináját kapják meg az oltásra várók. Vagy azért, mert fény derül egy vakcina nem várt mellékhatásaira, vagy azért, mert egy oltóanyag nem bizonyul elég hatásosnak, esetleg azért, mert nem áll belőle rendelkezésre a szükséges mennyiség.(Qubit)

Az Új Hét összeállítása

Címkép: Halász Géza gif