Bécsből Havanna lett

Posted by
The front door of the United States embassy in Vienna Austria
Bécs, amerikai követség. És kémközpont? New Yorker

A bécsi megbetegedések pontos oka, amelyeket az amerikai kormányszervek hivatalosan “rendellenes egészségügyi eseményeknek” vagy “megmagyarázhatatlan egészségügyi eseményeknek” neveznek, továbbra sem ismert, de a C.I.A., a Külügyminisztérium és más ügynökségek  reagálva a megbetegedések a hullámára megkettőzik erőfeszítéseiket az okok meghatározására és a bűnös vagy bűnösök azonosítására. A C.I.A. szóvivője elmondta, hogy az ügynökség igazgatója, William Burns “személyesen foglalkozott a rendellenes egészségügyi incidensek által érintett személyzettel, és rendkívül elkötelezett az ellátásuk és az incidensek okának megállapítása iránt”. Magánjelleggel Burns a rosszulléteket inkább “támadásoknak”, mint incidenseknek nevezte. A külügyminisztérium szóvivője azt mondta: “Az amerikai kormányzaton belüli partnereinkkel összehangolva, erőteljesen vizsgáljuk a bécsi amerikai nagykövetség közösségében történt lehetséges megmagyarázhatatlan egészségügyi incidensekről szóló jelentéseket”.

A Havanna-szindróma a nevét a kubai fővárosról kapta, ahol a CIA tisztjei és a külügyminisztérium munkatársai először számoltak be arról, hogy 2016-ban és 2017-ben furcsa hang- és nyomásérzéseket tapasztaltak a fejükben. A betegek közül néhányan azt mondták, hogy az érzések mintha követték volna őket otthonukban, lakásukban és szállodai szobájukban a kubai fővárosban. Néhány beteg leírta, hogy úgy érezte, mintha egy láthatatlan energiasugárban állna. Sokan közülük legyengítő tünetektől szenvedtek, a fejfájástól és a szédüléstől kezdve a látászavarokig. A Pennsylvaniai Egyetem Agysérülések és Agyjavítás Központjának szakemberei fejlett MRI-vel vizsgálták az eredetileg Havannából származó negyven beteg agyát. Nem találták a betegek koponyáját ért fizikai ütés jeleit – olyan volt, mintha “agyrázkódásuk lett volna agyrázkódás nélkül” – mondta nekem az egyik szakember -, és a csapat az agyukban bekövetkezett károsodás jeleit észlelte.

A Trump- és a Biden-kormányzat magas rangú tisztviselői azt gyanítják, hogy az oroszok felelősek a szindrómáért. Munkahipotézisük szerint a G.R.U., az orosz katonai-hírszerző szolgálatnak dolgozó ügynökök mikrohullámú sugárzó eszközöket céloztak amerikai tisztviselőkre, valószínűleg azért, hogy adatokat lopjanak el a számítógépeikről vagy okostelefonjaikról, amivel súlyos károkat okoztak a kiszemelt személyeknek. Az amerikai hírszerzés elemzői és ügynökei azonban eddig nem találtak olyan konkrét bizonyítékokat, amelyek alapján kijelenthetnék, hogy vagy a mikrohullámú sugárzás, vagy az oroszok voltak a hibásak. Az FBI saját vizsgálatot indított a havannai eseményekkel kapcsolatban, de az ügynökök eddig nem találtak döntő bizonyítékot a támadásokra. Az Iroda viselkedéselemző egységének profilozói saját felmérést végeztek a havannai betegekről anélkül, hogy közvetlenül kikérdezték volna őket, és arra a következtetésre jutottak, hogy tömeges pszichogén betegségben szenvednek, amely olyan állapot, amikor emberek egy csoportja – gyakran azt gondolva, hogy valami veszélyes dolognak vannak kitéve – egyszerre kezd rosszul lenni. Magukat a betegeket – valamint a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó orvosaikat és a velük találkozó számos kormánytisztviselőt – feldühítette a viselkedéselemző egység értékelése, amely az FBI által néhány beteggel folytatott korábbi interjúk átiratain, valamint az egyének orvosai által összeállított “betegtörténeteken” alapult, akik már korábban kizárták a tömeges pszichogén betegséget mint okot. Ezen orvosok szerint a betegek közül sokan nem tudták, hogy a többi ember beteg, és a testük nem tudott volna színlelni néhány fizikai tünetet, amit mutattak. Egy amerikai tisztviselő elmondta nekem, hogy az FBI most újraértékeli a tömeges pszichogén betegségre vonatkozó következtetését az újonnan bejelentett esetek fényében.

Még abban az évben az osztrákok egy amerikai tisztviselők szerint rendkívüli lépést tettek: az osztrák külügyminisztérium kiutasított egy orosz diplomatát, aki állítólag évek óta gazdasági kémkedésben vett részt egy technológiai cégnél. Az orosz nagykövetség közölte, hogy “megdöbbentette az osztrák hatóságok megalapozatlan döntése, amely árt a konstruktív orosz-osztrák kapcsolatoknak”. Az orosz külügyminisztérium válaszul az osztrák diplomatát persona non grata-nak nyilvánította.

Bécsben magas rangú amerikai diplomaták és kémek már jó ideje a Havanna-szindrómára figyeltek. A bécsi nagykövetség jobban felkészült a betegségre, mint a legtöbben – saját, viszonylag jól felszerelt egészségügyi klinikája van. Az amerikai nagykövetséget jól őrzik, az előtte lévő utcát mindkét végén lezárták, hogy a közelben ne parkolhassanak járművek. Az épületet fényképezni próbáló gyalogosokat gyakran megállítják és kikérdezik a biztonsági őrök, akik a környéken járőröznek. Az alkalmazottak nem a nagykövetség területén laknak – házakat és lakásokat bérelnek a város különböző pontjain, ahol feltehetően sokkal kevésbé vannak biztonságban.

Burns, a CIA igazgatója, aki kétszer is szolgált Moszkvában külügyminisztériumi diplomataként, úgy vélte, hogy az ügynökség nem irányított elég hírszerzési forrást a Trump alatti szindrómavizsgálatra. Összeállított egy új, vezető elemzőkből és operátorokból álló “célcsoportot”, hogy a lehető leggyorsabban megpróbáljon választ adni két kérdésre: Mi okozza a Havanna-szindrómát, és ki a felelős? Burns új célcsoportja még nem tárt fel olyan új hírszerzési információkat, amelyek lehetővé tennék a CIA számára, hogy biztonsággal felmérje a szindróma okát, vagy azonosítsa a felelősöket – ezt a folyamatot az amerikai hírszerző ügynökségek “attribúciónak” nevezik. “A hírszerző közösség elemzési irányvonala nem változott az okok és a lehetséges felelősségre vonás tekintetében” – mondta nekem a Biden-kormányzat egyik magas rangú tisztviselője. “De intenzíven próbáljuk meghatározni az okot, a szándékot és bármely külföldi szereplő szerepét”

A lehetséges szindrómás esetek száma világszerte gyakran ingadozik, mivel új gyanús esetek kerülnek fel a listára, míg más eseteket, amelyeket az orvosok nem kapcsolódó betegségnek tartanak, levesznek a listáról. Május végéig több mint százharminc lehetséges esetet jelentettek világszerte. A C.I.A. ezek közül mintegy ötven esetet tartott nyilván. A többiek többnyire amerikai katonai és külügyminisztériumi alkalmazottak és családtagjaik voltak. Egy magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselő nemrég azt mondta nekem a legutóbbi esetszámmal kapcsolatban: “Az egyetlen dolog, amit határozottan meg tudunk mondani a számról, hogy nem ismerjük a pontos számot”.

Az első lehetséges bécsi szindrómás esetet néhány hónappal Biden beiktatása után jelentették. Ezt az esetet és az azt követő eseteket nem sokkal a bekövetkezésük után jelentették a washingtoni tisztviselőknek. A Biden-kormányzat azonban úgy döntött, hogy nem jelenti be a bécsi járvány kitörését – a tisztviselők attól tartottak, hogy az esetek nyilvánosságra hozatala akadályozná a folyamatban lévő amerikai hírszerzési és bűnüldözési vizsgálatokat, amelyek Bécsben még mindig folyamatban vannak. A washingtoni osztrák nagykövetség nem kívánta kommentálni a megbetegedések csoportját.

Sok amerikai tisztviselő, aki azt gyanítja, hogy orosz ügynökök és orosz technológia felelős a szindrómáért, úgy véli, hogy Moszkva céljai között szerepelt Kubában az is, hogy lássák, rá tudják-e kényszeríteni az Egyesült Államokat, hogy csökkentse jelenlétét a szigeten. Ha igen, akkor Moszkva küldetése teljesült. A CIA havannai állomását az ügynökség akkori igazgatója, Mike Pompeo bezáratta, az amerikai diplomáciai jelenlétet pedig Rex Tillerson akkori külügyminiszter drasztikusan visszafogta.

Nem világos, hogy az új ügyek milyen hatással voltak – ha voltak egyáltalán – a bécsi amerikai diplomáciai és hírszerzési tevékenységre. Ha valóban az oroszok a hibásak, ahogyan azt a Biden-kormányzat számos vezető tisztségviselője gondolja, a céljuk továbbra is ismeretlen. Talán azt remélték, hogy a bécsi incidensek arra kényszerítik az amerikai diplomatákat és kémeket, hogy elhagyják a várost – semmi jel nem utal arra, hogy a nagykövetséget vagy az állomást leépítették volna. Az is lehet, hogy az osztrákokkal való közeledésre irányuló amerikai erőfeszítéseket próbálták meg hátráltatni. A Biden-kormányzat magas rangú tisztviselője azt mondta nekem: “Nem állapítottuk meg a szándékot vagy az indítékot. Erről még nincs véleményünk”.