1509 méteren focizni

Posted by

A futballelemzők nyilvánvalóan összeállításbeli, játékszerkezeti, netán taktikai, mentális okokat fejtegetnek most annak magyarázataként, miért járatta a Fehérvár a meccsen egyre lassabban, körülményesebben, olykor tanácstalanul a labdát, miért láttuk azt, amit Szabics végül szintén megállapított: „Elmondtam a meccs előtt is, a sikerhez százszázalékos teljesítményre lesz szükség, a határainkig kell elmennünk, ez sajnos nem történt meg”. Más kérdés, hogy hol van ez a határ, ha a körülményeket is figyelembe vesszük. Lehet itt ugyanis egy teljesen más, a futballhoz kevésbé köthető, mégis objektív oka a tompaságnak, amely, ha fel nem is menti az edzői stábot és a játékosokat a csúfos kiesés felelőssége alól, de egyfajta magyarázatot szolgáltathat a Gyumriban látottakra.

A nagy tempóhoz ugyanis oxigén kell. Másképp: ha kevesebb oxigént szállít a szervezeted, sem a fizikai, sem a mentális teljesítőképességed határa nem ott lesz, ahova korábban vártad.

SZÉKELYHIDI BALÁZS / MOL FEHÉRVÁR FC

De Gyumriban a stadion pontosan 1509 méter méter magasan van  Nekünk alföldi népeknek másfél Kékes magasságban. A Fehérvár június 12-24. között az ausztriai Bad Waltersdorfban, 291 méterrel a tengerszint felett készült a szezonra és a kupasorozatra. A csapat előtte és utána is a 118 méteren fekvő Fehérváron edzett hazai környezetben.
Tehát, ha szó érheti a ház elejét, az nem a csigalassú mozgás, hanem az, hogy a klub illetékesei nem végezték el a házimunkát. 1. Tudni kell, hol van Gyumri. (Persze azt se árt, ha egyáltalán azt is tudják, hogy hol van Örményország). 2. Két héten át magaslati edzőtáborban (mondjuk Svájcban) szoktatják hozzá a legényeket ahhoz, hogy a ritka levegőben lélegzetet tudjanak venni. A lemondás emiatt is helyes.