Szalmaszálba kapaszkodva: Orbán Viktor jogi csapata munkában

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
A magyar kormányt bizonyára nem érte meglepetésként a hivatalos hír, hogy az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indított. A homoszexuálisok és transzneműek státusza olyan téma, amely előbb-utóbb biztosan összeütközéshez vezet egyrészről az Európai Bizottság, másrészről Magyarország és Lengyelország között.

A mai naptól kezdve az Európai Bizottság jogi eljárást indított Magyarország és Lengyelország ellen az LMBTIQ emberek alapvető jogainak megsértése miatt. A rövid változat szerint a Magyarország elleni ügyek közé tartozik a nemrég elfogadott törvény, “amely különösen a 18 év alattiak számára tiltja vagy korlátozza az olyan tartalmakhoz való hozzáférést, amelyek az úgynevezett “születéskori nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, nemváltoztatást vagy homoszexualitást” népszerűsítik vagy ábrázolják; valamint egy “LMBTIQ tartalmú gyermekkönyv megjelenését kizáró nyilatkozat”. Magyarországnak két hónap áll rendelkezésére a válaszadásra. Ellenkező esetben a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé utalhatja a két ügyet.

A hosszabb változatból megtudjuk, hogy Magyarország törvénye nyolc esetben sérti az uniós jogot. A döntés indoklásának megértéséhez hasznos némi ismeret az évek során kiadott a témára vonatkozó uniós irányelvekről, így például az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvről (AVMSD), amely lehetővé teszi a televíziós és online műsorok szabad áramlását az Európai Unió határain belül, valamint az elektronikus kereskedelemről szóló irányelvről, amely az online szolgáltatások alapvető jogi keretét képezi az Európai Unióban. A nyolc uniós jogszabály, amelyet a magyar törvény áthág, együttesen garantálja a szolgáltatásnyújtás szabadságát és az áruk szabad mozgását.

A magyar kormány felkészült, és szokás szerint Szánthó Miklóshoz, a magyar kormány által finanszírozott jogi agytröszt, az Alapjogokért Központ igazgatójához fordult, hogy érvekkel álljon elő a Bizottság érvelése ellen. Szánthó, helyesen ítélve meg azt, hogy talán találhat olyan anyagot, amelyet felhasználhat a Bizottság ellen, a Bizottság tavaly novemberben kiadott “LMBTIQ Egyenlőségi Stratégia 2020-2025” című dokumentumához fordult. Facebook-oldalán példákat hozott fel arra, hogy állítólag valótlan a Bizottság állítása, miszerint nem áll szándékában homoszexuális propagandát erőltetni az óvodákra és iskolákra. Idézett néhány passzust a Bizottság LMBTIQ-stratégiájából, amelyek közül az egyik különösen figyelemre méltó koholmány.

Úgy tűnik, Szánthó bizonyos dolgokat kihagy, hogy hamis módon mutassa be a Bizottság “LMBTIQ stratégiájának” üzenetét. Szánthó verziója angolul így szól: “a Bizottság támogatni fogja a gyermekek inkluzív oktatásának biztosítására vonatkozó bevált gyakorlatok cseréjének előmozdítását […], a nemi sztereotípiák kezelését az oktatásban. […] A Bizottság támogatni fogja azokat a projekteket, amelyek a kulturális kifejezésmódot használják fel az LMBTIQ emberek teljes körű befogadásának előmozdítására. A Bizottság növelni fogja az LMBTIQ emberek egyenlőségét azáltal, hogy beépíti azt a vonatkozó oktatási kezdeményezésekbe.”

Ugyanakkor a Bizottság “LMBTIQ-stratégiájának” 10. oldalán a következőket találtam: “A Bizottság támogatni fogja a tagállamok és a szakértők közötti legjobb gyakorlatok cseréjének előmozdítását a biztonságos és befogadó oktatás biztosítása érdekében minden gyermek, fiatal és felnőtt számára. Például egy új szakértői csoport, amely javaslatokat dolgoz ki az alulteljesítés kockázatának kitett csoportok számára támogató tanulási környezet kialakítására és az iskolai jólét támogatására irányuló stratégiákról, foglalkozni fog az oktatásban előforduló nemi sztereotípiákkal, a zaklatással és a szexuális zaklatással.”. Szánthó idézetének folytatása négy bekezdéssel később következett: “A Bizottság támogatni fogja azokat a projekteket, amelyek a kulturális kifejezésmódot használják fel a diszkrimináció leküzdésére, a bizalom és az elfogadás kiépítésére, valamint az LMBTIQ emberek teljes körű befogadásának előmozdítására.”

Hol van a mindent eldöntő “integrálása a releváns oktatási kezdeményezésekbe”? Sehol. Valójában ezt sejteni lehetett volna, mert a mondatnak semmi értelme. Mire utal az “ez”? Ennyit Szánthó jogi érvelési módszeréről.

Most pedig lássuk, mit mondott Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyarország ellen “a pedofil bűnözőkkel szembeni szigorúbb fellépésről és egyes törvényeknek a gyermekek védelme érdekében történő módosításáról szóló 2021. évi LXXIX. törvény” miatt indított legújabb kötelezettségszegési eljárásról. “A macska végre kibújt a zsákból” – állítja Varga, mert eddig a Bizottság tagadta, hogy a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos problémájuknak bármi köze lenne a szexuális propaganda minden formájának óvodai és iskolai terjesztésének tilalmához. De most már itt van. “A Bizottság ma küldött hivatalos levelében egyértelműen kijelenti, hogy a közoktatási törvény módosításával az a baj, hogy nem engedjük be az LMBTIQ-lobbit a közoktatási intézményeinkbe”. A magyar kormány által kapott levélben semmi ilyesmiről nem volt szó. De az ilyen apróságok sosem zavarták ezt az illusztris társaságot.

“Ennek fényében” Varga reméli, hogy “a nemzeti és nemzetközi sajtó korrigálja a tegnap széles körben terjesztett álhíreket”. És hogy – feltételezem – terjeszteni fogják az ő alternatív tényeit.

Úgy tűnik, hogy a stressz hatására az Orbán-világ vezéralakjai elvesztették azt a kevéske racionalitást is, amivel valaha rendelkeztek. Most már csak szalmaszálakba kapaszkodnak, ostobaságokat beszélnek és hazudnak, mindezt abban a kétségbeesett erőfeszítésben, hogy létrehozzanak egy olyan narratívát, amit el tudnak adni a magyar választóknak.

2021. július 15.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.