Afganisztánban megölték Danish Siddiqui Pulitzer-díjas fotóst

Posted by

 Express
Új-Delhi

Meghalt a Reuters hírügynökség vezető fotóriportere, az indiai származású, Pulitzer díjas Danish Siddiqui. A fotóriportert pénteken ölték meg, miközben az afgán biztonsági erők és a tálib harcosok közötti összecsapásról tudósított egy pakisztáni határátkelő közelében.  Az afgán kormány különleges erői az afganisztáni Kandahár körzetben lévő Spin Boldak visszafoglalásáért harcoltak, amikor Siddiqui és egy magas rangú afgán tiszt meghalt a tálibok kereszttüzében.

 

Danish Siddiqui, Danish Siddiqui dead, Danish Siddiqui news, Danish Siddiqui Taliban, Danish Siddiqui photos, Danish Siddiqui pictures, Danish Siddiqui killed Afghanistan, Danish Siddiqui, danish siddiqui photographer, Reuters photojournalist killed Afghanistan, Afghanistan news, Indian Express news
Siddiqui képe, kedden, július 13-án. A fotón az afgán különleges erők konvoja látható egy tálibok által körülzárt ellenőrző poszton Kandaharban. (Reuters/Danish Siddiqui)

Pénteken Siddiqui jelentette a Reutersnek, hogy az összecsapásról szóló tudósítás közben repeszek sebesítették meg a karját. Ellátták, és már lábadozott, amikor a tálib harcosok visszavonultak a Spin Boldak-i harcokból. A Reuters nem tudta független forrásból ellenőrizni a kiújult harcok részleteit. Az afgán hadsereg tisztje  – aki kérte, hogy ne nevezzék meg – jelentette a riporter halálát. Ezt az afgán védelmi minisztérium is megerősítette. “Sürgősen további információkat kérünk, együttműködve a régió hatóságaival” – mondta Michael Friedenberg, a Reuters elnöke és Alessandra Galloni főszerkesztő egy nyilatkozatban. “Dán kiváló újságíró, odaadó férj és apa, és nagyon szeretett kolléga volt. Gondolataink a családjával vannak ezekben a szörnyű időkben.” Mohammad Ashraf Ghani afgán elnök azt mondta, hogy mélyen elszomorította a Siddiqui meggyilkolásának híre. “Mélyen elszomorítanak a megdöbbentő hírek, miszerint a Reuters fotóriporterét, Danish Siddiquit megölték, miközben a tálibok kandahári atrocitásairól tudósított” – írta Ghani egy tweetben. “Miközben őszinte részvétemet fejezem ki Siddiqui úr családjának és a média családunknak is. Megismétlem kormányom megingathatatlan elkötelezettségét a szólásszabadság, valamint a szabad média és az újságírók védelme mellett” – tette hozzá.

A Mumbaiban élő Siddiqui az újdelhi Jamia Millia Islamia közgazdasági szakán szerzett diplomát. Ugyanezen intézmény AJK Tömegkommunikációs Kutatóközpontjában szerzett diplomát tömegkommunikációból. Pályafutását televíziós tudósítóként kezdte, majd 2010-ben gyakornokként csatlakozott a Reutershez.2018-ban Danish Siddiqui a rohingja menekültválság dokumentálásáért megkapta a Pulitzer-díjat Feature Photography kategóriában. Az Indiai Sajtóklub is megdöbbenését fejezte ki az újságíró halála miatt. “A Press Club of India megdöbbenéssel értesült a @Reuters @Pulitzer-díjas @dansiddiqui fotóriporterének haláláról Kandahárban, ahol a tálibok golyói által esett el. Az igazi újságíráshoz bátorság kell, és Dándi munkássága ezt bizonyítja. Nem találunk szavakat” – írták a Twitteren.

 

Amikor a Reuters fotósa lett, Danish Siddiqui egy halászhajóról készít képeket a megsérült MSC Chitra teherhajóról az Arab-tengeren Mumbai partjainál, 2010. augusztus 9-én. (Reuters)

Címkép: Danish Siddiqui