A nemzeti jog az első – mondta a lengyel alkotmánybíróság

Posted by

>A nemzeti jog elsőbbsége mellett foglalt állást a lengyel alkotmánybíróság az európai uniós joggal szemben. A döntés a kormányzó Jog és Igazságosság párt által indított eljárás eredményeként született. A párt a lengyel jogrendszer reformja, illetve az ezt érő éles uniós kritikák kapcsán tette fel a kérdést az alkotmánybíróságnak, amely úgy döntött, hogy a nemzeti jogot kell elsődlegesnek kell tekinteni az európai uniós joggal szemben.

A többek között a bírói függetlenséget is korlátozó úgynevezett szájkosártörvénynél nem vették figyelembe az Európai Biztotság ajánlásait, ezért Brüsszel az Európai Unió Bírósága elé vitte az ügyet. A lengyel vezetés úgy látja, hogy az Unió nem avatkozhat be ilyen szinten egy nemzet belügyeibe. A döntés nem előzmények nélküli, legutóbb tavaly a német alkotmánybíróság bírálta felül az Európai Unió Bíróságának döntését.

Betlen János:

A német alkotmánybíróság nem általánosságban mondta ki, hogy a nemzeti jog az uniós jog felett áll, csak az alkotmányra vonatkozóan. Az sem csekélység persze. A lengyel alkotmánybírák szintén az alkotmányra hivatkoznak, s ebből arra következtetek, hogy nem mindenre kiterjedően vetették el az uniós jog elsőbbségét.