A könyv nevű termék használata és kezelése

Posted by

Nyáry Krisztián

>Felhívás Július 16-ától minden nem élelmiszer termékhez használati és kezelési útmutatót kell mellékelni az üzletekben, – így a könyvekhez is. Szerintem ez pompás lehetőség: eddig valószínűleg nagyon sokan nem tudták, hogyan kell használni a könyveket, csak sosem merték megkérdezni. Arra kérek minden jótét lelket, írjon kommentben egy maximum 30 szavas használati és kezelési útmutatót a „könyv” nevű termékhez.
Háttér:
Használati útmutató alkalmazása eddig csak külön jogszabályban meghatározott termékköröknél – a többi között játékoknál, villamossági cikkeknél vagy egyéni védőeszközöknél – volt kötelező. 2021. július 16-tól minden nem élelmiszer termékhez közérthető és egyértelmű, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell mellékelni. Ezt júniusban közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hozzátéve, hogy az esetek többségében elegendő lesz online formában hozzáférhetővé tenni a dokumentumot.
Az indoklás szerint „a rendelkezés a fogyasztók biztonságát szolgálja, egyúttal a rendeltetésszerű felhasználást is segíti. A használati útmutató egyebek mellett a termék lényeges jellemzőit, figyelmeztetéseket, piktogramokat, karbantartási és tisztítási utasításokat, összeszerelési rajzokat foglalhat magába.”
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése hivatalos állásfoglalást kért a tárcától, hogyan alkalmazzák a kereskedők a jogszabályt, de egyelőre még nem érkezett válasz. Még van két nap, jobb biztosra menni, úgyhogy várom a lakossági javaslatokat.