Kéri László szerint három téma áshatja meg a Fidesz sírját

Posted by
Kéri Lászlónak sem tetszik, hogy az ellenzék mozgástere pártközi alkukra szűkült be, és közben nagy lehetőségeket hagytak ki. A politológus szerint még van esélyük, csak másképp kell politizálniuk, például nem a személyi kérdéseket kellene előtérbe tolniuk, mert az a választók jelentős részének érdektelen – vélekedett a Klubrádió adásában.
A politológus szerint a baloldalon értelmiségiek írják a színvonalas programokat, de ezeket nem dolgozzák össze és egyszerűsítik olyan üzenetekké, amelyeket a választó is megért.
Kéri László szerint jövőre a Fideszt csak akkor lehet megverni, ha a 106-ból minimum 55, de inkább 60 egyéni körzetben az ellenzék arat győzelmet.

A Klubrádióban elmondta, hogy a listás helyek tekintetében nem számít nagy különbségre, és egyébként is ott lesz két mandátum a külföldi szavazatokból a kormánypártnak – hangsúlyozta. Listán tehát bőven 5 százalék fölött kellene elverni a Fideszt ahhoz, hogy ott is legyen esély, de ezt nem látja valószínűnek. Azonban 199 parlamenti helyből 106 az egyéni körzetben dől el, így ide kell fókuszálnia az ellenzéknek.

Kéri szerint a Fidesz akkora hibákat követett el, hogy nem temetné az ellenzék győzelmi esélyeit. Úgy gondolja, három témával kell kiemelten foglalkozni. Az első az infláció, a második a járványkezelés, a harmadik pedig a korrupció. Olyan helyi ügyekről kell beszélni, amelyek érthetőek az egyes körzetekben, az ott lakóknak kell elmondani a fideszes képviselők eseteit. Ha valakit mind a hat párt támogat, az még nem garancia semmire, ha az adott embernek vannak olyan „negatív kötődései”, amelyek ellensúlyozzák, hogy az ellenzék mögöttük áll.

Tehát meg kellene mérni, hogy a jelölt a választóknak is megfelelő-e, vagy csak azoknak, akik a pártok részéről kialkudták az indítását az asztal mellett. Nagyon fontos azt nézni, hogy melyik pártok a legkevésbé kedveltek, és amikor közös jelölteket választanak ki, ezt érdemes figyelembe venni. Lehet, hogy a DK a legszervezettebb, leginkább kiépült és legjobb érdekérvényesítő, de joggal tartanak tőle, mert „nem tartozik éppen a legkorrektebb, szavatartó alkupartnerek közé” – fogalmazott Kéri.