Eltűntek az orosz zsarolók a sötét webről

Posted by

(NYT)
>Kedden hajnali 1 óra körül az orosz REvil csoport, amely a “Ransomware Evil” rövidítése, hirtelen eltűnt a dark webről, alig néhány nappal azután, hogy Biden amerikai elnök felszólította Vlagyimir V. Putyin orosz elnököt, hogy kapcsolja le az amerikai célpontokat támadó váltságdíjat zsaroló csoportokat.

A REvil vélhetően felelős azért a támadásért, amely az egyik legnagyobb amerikai marhahúsfeldolgozót a JBS-t tette tönkre. A csoport vállalta magára azt az akciót is, amely világszerte több ezer vállalkozást érintett a július 4-i ünnepek alatt.

A hackerek online jelenlétének eltűnését sokan ünnepelték, akik a zsarolóvírusokat a nemzetbiztonságot fenyegető kritikus veszélynek tekintik,. Ugyanakkor a REvil eltűnése azt is jelenti, hogy a csoport cserbenhagyta néhány áldozatát, akik nem tudták kifizetni a váltságdíjat.Most lemondhatnak arról, hogy visszakapják adataikat és újraindíthatják vállalkozásukat.

Három elmélet: Az amerikai kiberparancsnokság az amerikai bűnüldöző szervekkel együttműködve le tudta győzni a csoportot; Oroszország is megtette ugyanezt. Alternatív megoldásként felmerűl, hogya REvil úgy dönthetett, hogy túl nagy a hőség, és leállította önmagát. Szakértők szerint a csoport más néven újra megjelenhet.

Címkép: Egy június 16-i genfi találkozón Biden elnök nyomást gyakorolt Vlagyimir V. Putyin orosz elnökre, hogy lépjen fel az amerikai célpontokat támadó kiberbűnözők ellen. Biden múlt héten egy telefonbeszélgetés során még határozottabban követelte Putyintól, hogy tegyen lépéseket. Doug Mills/The New York Times