A magyar kormány nemlétező bolgár és moldáv külpolitikája

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Eva
>Ma reggel egy izgalmas interjút láttam Székely Árpáddal, a volt moszkvai magyar nagykövettel, akit arról kérdeztek, mit gondol az Orbán-kormány külpolitikájáról. “Milyen külpolitikát? Ilyen nincs is. Ad hoc rögtönzések vannak, amelyek az országot elszigetelt páriává teszik” – válaszolta.

Mivel a közelmúltban lezajlott bolgár előrehozott választásokról és a bolgár-magyar kapcsolatokról akartam írni, anyagot kerestem, leginkább a Magyar Nemzetben. És szinte minden oldalon megdöbbentettek azok az ad hoc rögtönzések, amelyekről Székely beszélt.

Aki Bulgáriáról és a bolgár politikáról akar valamit megtudni, az kerülje az Orbán-kormány médiájának zászlóshajóját, a Magyar Nemzetet. Először is, a lap munkatársai között nincs senki, aki megfelelő lenne a bolgár tudósításhoz, így amikor a szükség úgy hozza, a lap egy kívülállót alkalmaz, Jordán Tütünkovot, aki a budapesti Metropolitan Egyetemen turizmussal kapcsolatos tárgyakat tanít. Tütünkov Bojko Boriszov miniszterelnök pártján áll, és ellensége Rumen Radev elnöknek, aki szakértőnk szerint, miután nem sikerült az utcán megbuktatni a Boriszov-kormányt, a szavazóurnáknál próbálja ugyanezt elérni, abban a reményben, hogy “a miniszterelnököt a politikai szemétdombra küldi”.

Ahogy Székely kifejtette, Magyarország Bulgáriához fűződő viszonya, mint bármely más ország esetében is, teljes mértékben Orbán Viktor személyes preferenciáitól függ. Boriszov hasznos szövetséges volt az Európai Tanács tárgyalóasztalánál, ezért Magyarország támogatta a Boriszov-rezsimet. Ugyanezen logika szerint a közelmúltbeli választások után, amelyeken Boriszov vereséget szenvedett, az Orbán-kormány hozzáállása az országhoz pusztán ideológiai alapon drasztikusan megváltozhat.

Tütünkov az elmúlt hónapokban előkészítette a terepet Boriszov esetleges bukására, gondoskodva arról, hogy a Magyar Nemzet olvasói megértsék, hogy “maffiaszerű támadássorozat indult a kormány ellen, amely leleplezte a baloldali ellenzék korrupcióját”. Ez tényleg mulatságos. Köztudott, hogy a jelenlegi bolgár kormány az Európai Unió legkorruptabb kormánya, orrhosszal megelőzve Orbán Magyarországát.  Sőt, nemrég az amerikai pénzügyminisztérium Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala három bolgár személyt szankcionált a bolgár korrupcióban játszott széleskörű szerepük miatt. Ahogy a 444 szellemesen fogalmazott: “Goodfriend és a [magyar] kiutasítási botrány szelíd ugratás volt ahhoz képest, amit Bulgária most kap az Egyesült Államoktól”.

A Magyar Nemzet némi hezitálás után elismerte, hogy Boriszov pártjának (GERB) nincs esélye a kormányalakításra, mert egyetlen más párt sem hajlandó vele koalícióra lépni. Az ITN-t (Ima Takv Narod), a GERB-et mindössze néhány ezer szavazattal legyőző pártot alig több mint egy éve alapította Slavi Trifonov bolgár televíziós műsorvezető. Trifonov kisebbségi kormányt hirdetett, amelynek élén Nikolay Vasilev politikus, közgazdász és üzletember áll, aki több amerikai egyetemi diplomával rendelkezik, és mindenekelőtt a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen (1994). Beszél angolul, magyarul és oroszul, valamint alapfokú francia, német és japán nyelvtudással rendelkezik.

A Financial Times megjegyezte, hogy “Bulgária bizonytalan politikai jövő felé tart”, de a “bulgáriai változás okot ad az örömre”. A lap szerkesztőségi cikke az Európai Uniót kárhoztatja, amiért hagyta, hogy “a féktelen korrupció és az uniós pénzekkel való visszaélés visszatartsa a blokk legszegényebb országát”. A választási eredmények jó hír lehet a magyar ellenzék számára, de nem látom, hogy a bolgár eseményekre reagálnának akár a politikusok, akár a független média.

Míg a bolgárok, ha szűken is, de leszavazták Boriszovot, addig a moldovaiak a korábbi elnöküket, Igor Dodont, a Moldovai Köztársaság Kommunistáinak Oroszbarát Pártja (PCRM) vezetőjét menesztették. Dodon 2010 és 2020 között töltötte be az elnöki tisztséget. Ellenfele, Maia Sandu, a Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) képviselője először tavaly decemberben győzött Dodon ellen, amikor a kommunista vezető újraválasztásáért indult. Ezúttal, az előrehozott választásokon a PAS elsöprő 52,5%-kal győzött a PCRM 27,2%-ával szemben.

Mi várható a PAS győzelmének eredményeként? Korábban Sandu interjút adott az Euronewsnak, amelyben a külpolitika megváltoztatásáról beszélt. Az oroszbarát orientáció helyett jó kapcsolatokat javasolt Romániával, Ukrajnával, az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal. Jelezte, hogy támogatja Moldova integrációját az Európai Unióba. Ami az ország Romániával való egyesülését illeti, jelenleg csak egy szűk kisebbség támogatja az ötletet, de ha az ötlet megkapná a többség támogatását, akkor támogatná. A nyugati lapok egyöntetűen üdvözölték a választások eredményét, amely legalább négy évre EU-párti pályára állítja az országot.

Ami a Magyar Nemzetet illeti, a lap a marosvásárhelyi/ marosvásárhelyi Pataky Istvánhoz fordult, aki két cikket írt Moldováról, egyet a választás előtt, egyet pedig a választás után. Az volt az érzésem, hogy Pataky, bár nyilván sokat tud a román politikáról, a moldovai politikai helyzetről sokkal kevesebbet tud. Összességében elégedetten ismertette az eredményeket, de úgy tűnt, hogy Románia fenntartásokkal fogadta a moldovai választási eredményt. Gúnyos megjegyzést tett Klaus Iohannis elnök gratuláló üzenetére “a volt posztszovjet testvérköztársaságnak”.

Összességében a független magyar médiában nem lehet a moldovai politikáról széleskörű tudósítást találni, figyelemre méltó kivétel az Azonnali, ahol az elmúlt hónapokban Illés Gergő követte nyomon a fontos politikai fordulat kibontakozó eseményeit.

Ezeket a fejleményeket Moszkva bizonyára nem üdvözli, és azt is kétlem, hogy Orbán Viktor túlzottan lelkes lenne a politikai sorsok e drámai fordulatától. Ami Moldovát illeti, tudjuk, hogy ő ezt az egész régiót az orosz érdekszférához tartozónak tartja, ahová az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak nem szabad behatolnia. Bojko Boriszov veresége pedig egy újabb befolyásos korrupt barát elvesztését jelenti, a sok közül, amelyeket az évek során összegyűjtött.

2021. július 13.
S. Balogh Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ portálon

Címkép: Orbán és Bojko Boriszov