Modern magyar Ikarosz

Posted by

A Hungarian Spectrum cikkének magyar változata

Balogh S. Éva
>A nyár közepén járunk, ilyenkor a parlamenteknek már nem kellene ülésezniük, és a politikusoknak pedig üdülőhelyeken kellene élvezniük a szabadságukat, akár otthon, akár külföldön. De az idén minden más van, mint béke és nyugalom.

Ennek a szokatlanul mozgalmas évszaknak több oka is van.

Először is, legalábbis egyelőre úgy tűnik, hogy az Európai Unió országai kitörtek abból a szinte tökéletes elszigeteltségből, amelyet a járvány csúcspontján kellett elviselniük. Talán a normális élethez való visszatérés hamis érzése uralkodik, ami tevékenységre ösztönöz, beleértve a politikai tevékenységeket is.

Másodszor, Magyarország esetében az ország már a választási kampány nyitó szakaszában van, amelyben az ellenzéki pártok szorgalmasan készülnek a szeptemberi előválasztásokra. Így az ellenzéki politikusok mozgásban vannak, hogy a városokon kívül is nagyobb teret nyerjenek.

Harmadszor, az Európai Unió tagállamai tárgyalásokat folytattak a helyreállítási alapból való részesedésükről, amely Magyarország esetében csúnyán félresiklott, mivel Orbán Viktor egy nemrégiben elfogadott jogszabályban összemosta a pedofíliát és a homoszexualitást, ami viszont váratlanul heves reakciót váltott ki az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben.

Negyedszer, a közelgő Európa jövőjéről szóló konferencia előtt az Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetsége (ECR) és az Identitás és Demokrácia Képviselőcsoport (ID) 16 szélsőjobboldali pártja – a Fideszhez csatlakozva – az Európai Unió további integrációjának megakadályozására szólította fel a szélsőjobboldali erőket.

Természetesen nem tudom mindezeket a témákat egyetlen írásban értékelni, de mindenképpen ki kell térnem az Európai Bizottság ma bejelentett döntésére, miszerint nem fogadja el Magyarország legutóbbi biztosítékait a Helyreállítási és Alkalmazkodási terv pénzeszközeinek megfelelő felhasználásáról. Egy meg nem határozott időszak alatt, amely hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat, Budapestnek meggyőzőbb garanciákkal kell adnia arra vonatkozóan, hogy az óriási mennyiségű ingyenes pénzt bölcsen fogják felhasználni, és nem az Orbán-klán és Orbán Viktor számos strómanjának a zsebében köt ki.

Ezzel kapcsolatban hallottam Szijjártó Péter külügyminiszter úr hozzászólását Brüsszelből. Meglepődtem a szokatlanul mérsékelt, kissé tétován előadott szavain. „A Magyar Megmentési Alap dokumentumai kiváló dokumentumok, és nincs igazán oka annak, hogy a magyar tervet az Európai Unió bármelyik intézménye elutasítsa. A tárgyalások még folynak. Az európai politika és a pénzügyek összekeverése nyilvánvalóan elfogadhatatlan lenne – ha így lenne”.

A Miniszterelnökség álláspontja lényegesen határozottabb volt. A Miniszterelnökség szerint a magyar gazdaságélénkítési terv elfogadása közel állt a lezáráshoz, de a „gyermekvédelmi törvény” elfogadása után az Európai Bizottság „abszurd követeléseket” támasztott. A hírhedt jogszabály nem hivatalos neve naponta változik. Tegnap egy magas rangú kormánytisztviselő nem „pedofíliatörvénynek”, hanem „LMBTQ-törvénynek” nevezte. Beszédes elszólás, amit az újságírónak ki kellett javítania.

Egy másik téma, amelyet ma szeretnék vizsgálni, Orbán Viktor ambiciózus terve egy új szélsőjobboldali politikai csoportosulás létrehozására. Június 2-án írtam egy bejegyzést „Sikerül-e Orbán Viktornak újrarendezni a szélsőjobboldali erőket az Európai Parlamentben?” címmel. Az akkori következtetésem az volt, hogy bár a két jobboldali csoportosulás, az ECR (Európai Konzervatívok és Reformerek) és az Identitás és Demokrácia (ID)teljes egyesülése valószínűtlen, „a végén létrejön valamilyen formáció, amelyet Orbán hatalmas győzelemként üdvözölhet”. Ma már kevésbé vagyok biztos ebben a kimenetelben.

Első pillantásra lenyűgözőnek tűnik ezeknek a pártoknak a listája, összesen 16. De közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy a legtöbbjük olyan párt, amelyeknek a képviselete elenyésző az Európai Parlamentben. Nagy csoport csupán a lengyel PiS, az olasz Liga, Marine Le Pen Rassemblement Nationalja és a magyar Fidesz. Az összes többi egy vagy két képviselővel rendelkezik.

Ennek a 16 pártnak az összefogása még kevésbé lesz lenyűgöző, ha belegondolunk, hogy a jelenleg az ECR és az ID 26 pártja közül csak 15 csatlakozott Jarosław Kaczyński felhívásához, amely az Európai Unió kereteinek átalakítására szólított fel. Techet Péter, akinek nemzetközi ügyekkel kapcsolatos kommentárjai éleslátóak, felhívta a figyelmet arra a 11 pártra, amelyek különböző okokból nem írták alá a dokumentumot. A legérdekesebb a holland JA21 párt és a belga Új Flamand Szövetség, amelyek vezetői az Orbán-kormány LMBTQ-kérdéssel kapcsolatos álláspontja miatt nem voltak hajlandók aláírni a dokumentumot.

Nemrég a Szabad Európa rámutatott arra, hogy az Identitás és Demokrácia (ID) és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) egyesítésének nem lenne értelme, mert egy egységes csoportosulásnak végül is kevesebb tagja lenne, mint a jelenlegi 146-nak, olyan pártok miatt, amelyek semmilyen körülmények között nem csatlakoznának az új formációhoz. Így is egyre több olasz EP-képviselő csatlakozik az Öt Csillag Mozgalomból az Európai Néppárthoz (EPP) vagy a Zöldekhez. Mostanra az Öt Csillag Mozgalom elvesztette európai parlamenti képviselőinek felét. Ugyanakkor Orbán Viktor reménye, hogy az EPP több képviselője is követi őt, nem vált valóra. Még Janez Janša SDS-e is a kereszténydemokrata családon belül maradt.Ilyen körülmények között Orbánnak csökkentenie kellene az elvárásait, és meg kellene elégednie azzal az ajánlattal, amit az ECR-től kapott akkor, amikor úgy döntött, hogy kilép az EPP-ből, hogy elkerülje a kizárást. Talán szem előtt kellene tartania Ikarosz sorsát a szárnyaló ambícióival.

2021. július 12.
S. Balogh Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon

Címkép: Jacob Peter Gowry, Ikarosz repülése (1635-1637)