Jobbikmentes roma konzultáció

Posted by

Raskó György
>Olvasom, hogy az ellenzéki pártok egyeztetést tartottak különböző cigány szervezetek képviselőivel a romakérdést érintő választási programról. Az egyeztetésre nem hívták meg a Jobbikot, pont azt a pártot, amely vidéken az egyetlen számottevő támogatást élvező párt. Ha valakinek a véleménye fontos ebben a témában az biztos, hogy nem az LMP, nem a Párbeszéd és nagy bosszúságomra sajnos a Momentum sem, hanem éppen a Jobbik. Az előbbi pártoknak a falvakban, ahol a cigányok jellemzően élnek se képviselője, se szimpatizánsa nincs, jellemzően belvárosi értelmiségi ismeretekkel és attitűddel közelítenek e témához. Ez totál reménytelen így.

A valóság a falvakban más, mint amit ők gondolnak erről. Szerintem hatalmas butaság, de mindenképp apolitikus volt e döntés, még akkor is, ha néhány roma jogvédő finnyás s állítólag fél a jobbikosoktól. Ha meghívták volna őket, lehetett volna face to face vitatkozni, eloszlatni a sérelmeket. A Jobbik ugyanis az egyetlen párt, esetleg még a DK, amelynek van esélye külön – külön is 5-10% szavazatot begyűjteni a falvakban. Minden szavazat számítani fog a vidéken, a cigányoké is, de őket a krumpliosztó üdvhadsereg úgy is megkisérli elcsábítani néhány kiló pityókával.

Címkép Borítókép: Pászik Cristopher, Pápai Rómeó, Oláh Edmond, Farkas Franciska, Varga Norbert. Fotó: Lakatos Péter. Index  2019. január