Jackie Chan belép a Kommunista Pártba?

Posted by

A hongkongi akciófilmek szupersztárja, Jackie Chan Pekingben kijelentette, hogy elképzelhető, hogy belép a  Kínai Kommunista Pártba (KKP). A Hong Kongban élő Csan, aki a Kínai Filmszövetség alelnöke, részt vett egy szimpóziumon. Erre kínai filmeseket hívtak meg, hogy osszák meg gondolataikat „a legfelsőbb kínai vezető július 1-jén, a KKP megalapításának századik évfordulóján tartott ünnepi beszédéről”.
A Zsenmin Zsipao szerint Chan kijelentése azt tükrözi, hogy a hongkongi elit egyre objektívebben és racionálisabban látja a Kínai KP-t, miközben a város elgondolkodik a helyzetén és keresi a jövőbeli fejlődését. Az eseményen Chan azt mondta, hogy biztos abban, hogy a párt a következő száz évben teljesíteni fogja, amit mond, és amit ígér. De kevesebb mint 100 év alatt, csak néhány évtized alatt” – mondta Chan. Ekkor mondta azt, hogy  „szeretnék a KKP tagja lenni”.

A sztárvendég beszéde megmutatta, hogy megváltozott a hongkongi elit véleménye a KKP-ről az elmúlt években  – mondta Li Hsziaobing, a tianjini Nankai Egyetem Hongkong, Makaó és Tajvan tanulmányainak szakértője a Global Timesnak. „Az elmúlt évek néhány jelentős eseménye, köztük a Guangdong-Hongkong-Makaó Nagyobb Öböl-térség fejlesztési tervének közzététele, a 2019-es „kiadatási törvény ellenes mozgalom”, a COVID-19 járvány, valamint a KKP századik évfordulójára szervezett ünnep megmutatta a hongkongiaknak, hogy a kínai kommunisták különböző generációi hogyan járultak hozzá az ország fejlődéséhez” – magyarázta

Jackie Chan Photo: Li Hao/GT
Jackie Chan/ Li Hao/GT

A KKP a tervezője és működtetője az „egy ország, két rendszer” nevű politikai struktúrának. . Csak ha a hongkongi lakosok objektív és racionális képet kapnak a KKP-ről, akkor tudják objektíven és racionálisan megérteni az „egy ország, két rendszer” elvét- jegyezte meg Li. A történelmi esemény lehetőséget kínált a hongkongi lakosoknak, különösen sok fiatalnak, és azoknak, akiket a radikális lázadók megtévesztettek, hogy részt vegyenek a 2019-es erőszakos tüntetéseken, hogy megismerjék az ország rendszerét és a pártot.

Akár a hongkongi regionális kormányról, akár a társadalomról, akár az egyénekről van szó, korrigálniuk kell a KKP-ról az elmúlt évtizedekben kialakult egyoldalú, elavult és téves felfogásukat, és át kell alakítaniuk a pártról és az országról alkotott képüket – mondta Lau Siu-kai, a Hongkongi és Makaói Tanulmányok Kínai Egyesületének helyettes vezetője a Global Timesnak.  Bár a KKP továbbra sem fog közvetlenül beavatkozni a hongkongi társadalom konkrét ügyeibe, szellemisége az alkotmányon keresztül nyilvánul meg. Nincs ok arra, hogy a KKP ne legyen látható Hongkongban, és nem is kell elrejtenie a létezését – jegyezte meg Lau.

Global Times, a kínai pártlap, a Zsenmin Zsipao angolnyelvű kiadása