Egy sportszerű meccs

Posted by
Varga István
>Vannak tanulságai az Eb-nek. Például az, hogy nagyon kevés a kiugróan nagy játékos, viszont fantasztikus csapatok vannak. A legjobban felépített csapatok juthattak sokáig.
A másik: szerintem soha ilyen sportszerű világesemény nem volt még. Nagyon kevés volt a durvaság – persze nem hiányzott.
Ennek kicsit ellentmondott a tegnapi meccs, több szempontból is. Egyrészt az angol közönség, tőle cseppet sem szokatlan módon, folyamatosan fütyült, amikor az ellenfélhez került a labda. Ha pedig az angolok földre küldtek egy olaszt, és az idővel mégis tudta folytatni a játékot, azt sokszorosan kifütyülték – nyilván zavarta őket, hogy nem sikerült lerúgni.
Kissé egyoldalúan bánt Kuipers a sárga lapokkal. Érdekes, hogy pont a második félidőben húzott bele, amikor az olaszok nagy fölényben voltak, és két-három gólt is rúghattak volna – bár végül az egyetlen góljuk nem egyszerűen született meg. A szép akciókból nem lett semmi, bár a gólt is nagy játék előzte meg, csak hát az angolok kétszer még hárítottak, így végül be kellett gyötörni, amolyan angol-német módra. (Bonucci helyett akár Gerd Müller is állhatott volna ott.)
Szóval, szerintem a második félidőben sem voltak durvaságok, de talán mindegyik olasz sárga lap jogos volt. A helyzet rákényszerítette az olaszokat egy-egy olyan szabálytalanságra, amiért már lehet sárgát adni. Viszont a játékvezető a túloldalon elnézett egy-két hasonló dolgot. A legfájóbb az, hogy amikor Chiesát egyszerre ketten rúgták le úgy, hogy végül le is kellett cserélni, azt simán elengedte. Addigra már kiderült az angolok számára, hogy ezen a napon ő a legveszélyesebb a kezdőcsapat három olasz csatára közül, így őt kell eltávolítani. Kicsit hasonlított ez az akció a legutóbbi Eb-döntőre, csak ott a franciák már a kezdő sípszótól tudták, hogy Cristiano Ronaldót kell lerúgni, és azonnal cselekedtek.
Szóval, a sárga lapok 5-1-es aránya nem volt jogos.
Ezzel együtt is azt mondom, nem volt durva meccs, sőt! Az egész Eb pedig, mint mondtam, nagyon biztató volt ebből a szempontból. Remélem, ez a folyamat folytatódni fog.
Címkép: Hazai szurkolók verik egymást a Wembley előtt