Az UEFA megbüntette Magyarországot a szurkolók viselkedése miatt

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

>Balogh S. Éva

>Talán emlékeznek rá, hogy a Carpathian Brigade ’09, egy futballszurkolókból álló csoport vezetősége arra kérte tagjait, hogy “ne engedjenek semmilyen provokációnak” a müncheni német-magyar meccs alatt, mert “a német törvények szerint könnyen elvihetik őket koholt vádakkal, és súlyos pénzbírsággal sújthatják őket”. A figyelmeztetés nem érte el célját. A 444 beszámolója szerint a magyar szurkolók homofób szidalmakat kiabáltak a németekre, a magyar csoportból pedig néhányan üvegekkel dobálták meg a rendőröket. Végül 18 letartóztatásra került sor. A Puskás Arénában rendezett meccsek után nem hallottam arról, hogy a stadionban vagy a stadion környékén bármilyen zavargás lett volna, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) azonban mindhárom magyar meccsen kifogásolhatónak találta egyes magyar szurkolók viselkedését, és a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) bő 100 ezer euróra büntette, valamint elrendelte, hogy a következő három hazai meccsét zárják le a nézők elől. Az UEFA szerint a Magyarország-Portugália mérkőzésen LMBTQ-ellenes transzparenseket tűztek ki, és a szurkolók azt skandálták, hogy “Christiano homoszexual”. A francia-magyar mérkőzésen néhány néző folyamatosan azt ismételgette, hogy “Buzi franciák bonjour”. Münchenben a kedvenc rigmusok a következők voltak: “LMBTQ? Nein, danke” és a “Deutschland, Deutschland, homoszexuál”.

A hír megdöbbentette a hivatalos Magyarországot. Az állami televízió kedvenc műsorvezetője, Németh Balázs olyan dühös volt, hogy csak annyit tudott kinyögni: “Szégyellje magát az UEFA!” Kitartott amellett, hogy régen volt már sportszerűbb mérkőzésen. Az UEFA-t azzal vádolta, hogy megbüntette Magyarországot azért, mert nem állt ki a Black Lives Matter és az LMBTQ mozgalom mellett..

Szijjártó Péter külügyminiszter teljesen elvesztette a hidegvérét, és azzal vádolta az UEFA-t, hogy a Kádár-féle Munkásőrség tagjainak mentalitásával rendelkező informátorokat alkalmaz, “akiknek nincs más dolguk, mint jelentéseket írni arról, hogy ki mit mondott (vagy nem mondott) a lelátón. Mint a kommunizmusban: nem kell bizonyíték”. A mások által elkövetett szabálysértéseket elnézik, folytatta, de “teltházas meccset rendezni, szurkolni, remek hangulatot teremteni; nos, ezért kell bezárni a stadiont”. És – így zárta – “az a bizottság, amelyik ilyen döntést hoz, egy szánalmas és gyáva testület. Szégyelljék magukat!”

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint “az UEFA és Brüsszel azt gondolja, hogy Magyarország támadásával gyengít minket. Még mindig nem ismernek minket! Mi erőt merítünk ezekből az indokolatlan és alaptalan támadásokból!”

Szöllősi György, a Puskás Akadémia korábbi kommunikációs igazgatója, jelenleg Orbán Viktor kedvenc lapjának, a Nemzeti Sportnak a főszerkesztője “Mondj nemet az EUFA-ra” címmel hosszú vezércikket szentelt a témának. Üzenetét nagy valószínűséggel a magyar miniszterelnök is osztja. “Nem csoda, hogy a pályabezárásról szóló döntés miatt ökölbeszorul a kezünk”, különösen a “legjobban látogatott, legjobban szervezett budapesti mérkőzések” után, “ahol minden meccs a futball ünnepe volt”. Szöllősi szerint “aki azt gondolja, hogy bármilyen rasszizmus jelen volt, az hazudik”. A vezércikkből kiderül, hogy a magyar kormány a szigorú brit karanténszabályok miatt számított arra, hogy további mérkőzéseket rendeznek Budapesten. Meggyőződésük, hogy az UEFA rábeszélte az angolokat, hogy lazítsanak a korlátozásokon, “legalább annyira, hogy ne legyen igaz, hogy Budapesten több néző lehetett volna”. Az Európai Labdarúgó Szövetség ahelyett, hogy elismerően nyilatkozott volna, hang- és videofelvételeket készíttetett az Európai Bizottság egyik ága, a “Harc a rasszizmus ellen Európában” nevű szervezet tagjai segítségével, amelyet Szöllösi “egyfajta inkvizíciós szervezetnek” nevez.

A legszélsőségesebb írást meglepő módon a mérsékeltebb Fidesz-oldalnak számító Mandiner közölte. A szerző, Szebeni István a TV2 Tények című hírműsorának társműsorvezetője. Tele van haraggal Európára, az árulóra, mert “gyökértelen, anyanyelv nélküli, korrupt, zsarnokoskodó, rabszolgatartó országok gyülekezete, amelyek felgyújtották a világot, milliókat irtottak ki, és most szentet játszanak és ítélkeznek felettünk. Mi, akik 1100 éve vívjuk harcainkat az örök elnyomók ellen”.

Nem számít, hogy mit gondol a mi dühös Szebenink. A szövetség szabályzata szerint, ha “egy vagy több szurkoló rasszista gyalázkodást folytat”, a tag futballszövetség részleges bezárással büntethető. Mégis az az általános benyomás marad, hogy a büntetés nem biztos, hogy arányos a kihágásokkal. A Telex ugyanakkor joggal mutatott rá, hogy a magyarok dühösek lehetnek Orbán Viktorra és más politikusokra, “akik kiváló érzékükkel egy fontos nemzetközi verseny előtt melegellenes hangulattal hergelték az uniós közvéleményt Magyarországon, és ezzel óhatatlanul nehéz helyzetbe hozták a csapatot”.

Az UEFA-büntetések kapcsán leginkább Szijjártó Pétert bírálták a politikusok. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének korábbi főtitkára, aki az utóbbi időben okos politikai kommentárokat ír, megjegyezte, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségnek az UEFA felső vezetésében van egy rátermett szószólója, Csányi Sándor alelnök, akinek bizonyára van lehetősége arra, hogy kifejtse a véleményét az ügyben. Nemcsak felesleges, hanem egyenesen káros, ha egy magas rangú kormánytisztviselő, különösen egy külügyminiszter belekeveredik egy nemzetközi vitába egy olyan ügyben, ami nem az ő hatáskörébe tartozik. Dávid arra is felhívta a figyelmet, hogy nem ez az első eset, hogy magyar szurkolók megsértik az UEFA szabályait. “A “rasszizmus és más diszkriminatív magatartás” miatt kiszabható fegyelmi büntetések elévülési ideje három év. A magyar válogatott az elmúlt három évben kétszer kapott fegyelmi büntetést az UEFA-tól: 2019 márciusában és szeptemberében”.

S. Balogh Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.