Bűn és bűnhődés

Posted by

Raskó György

>Változás nélkül közölte a Magyar Labdarúgó-szövetség a három Európa-bajnoki mérkőzés kapcsán hozott UEFA  fegyelmi döntés hátteréről:

1. Az UEFA Fegyelmi Bizottsága a magyar válogatott mindhárom Európa-bajnoki mérkőzése kapcsán fegyelmi eljárást indított a Magyar Labdarúgó Szövetséggel szemben. Az ún. objektív vétségek ügyében (pl. műanyag palackok bedobálása, füstgránát, lépcsők eltorlaszolása stb.) soron kívüli eljárásban meghozta a pénzbüntetéseket tartalmazó fegyelmi határozatokat. Egyben értesítette a szövetséget, hogy a mindhárom mérkőzésen felmerült, állítólagos szurkolói diszkriminatív magatartás vétségét egy összevont fegyelmi eljárásban vizsgálja.

2. A „Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás” meghatározása az UEFA Fegyelmi szabályzat 14. paragrafusa (1)–(2) pontjában (nem hivatalos kivonatos fordítás):

„14.§ (1) Bármely… személy, aki bármilyen alapon, beleértve a bőrszínt, a fajt, a vallást, az etnikai származást, a nemet vagy a szexuális irányultságot, megsérti egy személy vagy személyek csoportjának emberi méltóságát…

14.§ (2) Ha egy vagy több szurkoló az (1) bekezdésben leírt magatartást tanúsítja, a felelős tagszövetséget vagy klubot… büntetik.”

3. A „Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás” vétségének büntetését az UEFA Fegyelmi szabályzat 14. paragrafusának (2)–(3) pontjában így határozzák meg (nem hivatalos kivonatos fordítás):

„14.§ (2) Ha egy vagy több szurkoló az (1) bekezdésben leírt magatartást tanúsítja, a felelős tagszövetséget vagy klubot minimálisan a stadion részleges bezárására büntetik.”

14.§ (3) Visszaesés esetén a következő fegyelmi intézkedéseket kell alkalmazni:

a) a második szabálysértést egy (1) zárt kapuk mögött lejátszott mérkőzéssel és 50 000 euró pénzbüntetéssel büntetik;

b) minden további szabálysértést egynél több, zárt kapuk mögött lejátszandó mérkőzéssel vagy a stadion bezárásával, mérkőzés törlésével, pontok levonásával és/vagy a versenyből való kizárással büntetik.”

4. A „Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás” esetében kiszabott fegyelmi büntetés elévülési ideje 3 év. A magyar válogatott 3 éven belül „Rasszizmus és diszkrimináció” vétsége miatt 2019 márciusában és 2019 szeptemberében kapott az UEFA-tól fegyelmi büntetést.

5. A fegyelmi eljárást megalapozó, az MLSZ számára ismert iratok szerint az alábbi lehetséges fegyelmi vétségeket vizsgálta az UEFA Fegyelemi Bizottsága az egyes mérkőzéseken:

A) MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA

  • „ANTI-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
  • „Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

B) MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG

  • Black Lives Matter (térdelés) elutasító molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
  • „Buzi franciák bonjour” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

C) NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG

  • „LMBT? Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
  • „Deutschland, Deutschland homosexual” rigmus többszöri (és himnusz alatti) skandálása (hangfelvétellel igazolt)

6. Az UEFA 2021. július 9-én megküldte a szövetségnek, később pedig nyilvánosságra hozta az összevont eljárásban hozott döntést, mely szerint

  • 3 soron következő, UEFA-versenysorozatban tartott hazai mérkőzésen zárt kaput rendel el, melyből a 3. mérkőzésre vonatkozó korlátozást 2 évre felfüggeszti;
  • elrendeli a zárt kapus mérkőzéseken az „EqualGame” logó kihelyezését;
  • 100 000 euró pénzbüntetést szab ki a szövetségre.

7. A 2021. őszi vb-selejtező-mérkőzések nem számítanak UEFA-versenysorozatnak.

8. A Fegyelmi határozat – részletes kifejtést és indoklást tartalmazó – hivatalos teljes leiratát várhatóan egy héten belül küldik meg a szövetség számára.

Fentiek a Magyar Labdarúgó-szövetség által ismert tényekről szóló tájékoztatást szolgálják, nem tekinthetők jogi, sportszakmai vagy pénzügyi állásfoglalásnak – olvasható az MLSZ honlapján.

Szigorú ítélet az UEFA-é de ezek szerint korrekt, az előírt szabályok szerint jártak el. Úgy tűnik az MLSZ nem kíván fellebbezni, valószínűleg oka van rá.  Viszont tény, hogy a helyszínen a Puskás stadionban a magyar – portugálon nagyon szimpatikusan drukkoltak a magyar nézők s nem láttam semmiféle kellemetlen atrocitást, még a bekapott három gól után sem és hazafelé ballagva a tömegben sem.

Címkép: Magyarok Münchenben