A megmenekülés és a halál történetei Nigériában

Posted by
Gbenga Akingbule
(Lagos)
Egyetlen éjszaka pontosan rávilágított arra, hogy mi is folyik hónapok óta Afrika legnépesebb országában. A statisztikai adatok annyit mondanak, hogy idén már több mint 3000 embert raboltak el, miközben az ország nagy részén összeomlott a közrend.
Ez az éjszaka, amiről szó van, a múlt hétfő. Nem sokkal éjfél után az északnyugati Kaduna államban fegyveresek behatoltak egy tuberkulózis és lepra kezelésére szakosodott kórházba, lelőttek három embert, majd elraboltak tíz másik személyt, köztük két kétévesnél fiatalabb csecsemőt.
Kevesebb mint egy órával később fegyveresek egy másik csoportja betört a 45 mérföldre lévő Bethel baptista iskolába, és elraboltak tizenkét 16 és 19 év közötti fiút és lányt. Körülbelül ugyanebben az időben egy másik fegyveres csoport megtámadtsa a Faith Academy főiskola nemrég felújított campusát, és megpróbálta elfogni az iskola 500 diákját, majd kétórás csatát vívott a rendőrséggel, mielőtt a támadók visszavonultak.
Egy nappal később viszont a The Wall Street Journal riportere és Jonathan Torgovnik fotós találkozott két fiatal nővel.  Binta Umma és Maimuna Musa tinédzsereket öt évvel ezelőtt, 2016-ban rabolta el a Boko Haram terrorszervezet a nigériai Madagaliban. Házasságra kényszerítették őket, és katonai kiképzést kaptak, hogy öngyilkos küldetésre küldjék őket.
A két lány azonban megszökött. Most a rendőrség védelmét élvezi.
Sent as Boko Haram Suicide Bombers, These Girls Broke Away
Binta Umma és Maimuna Musa