Brit srácok narancslé trükkje megzavarja a COVID-tesztet

Posted by

Egy brit iskola figyelmeztette a szülőket, hogy figyeljék gyermekeiket a COVID-tesztek elvégzése közben, miután elterjedt, hogy a gyümölcslé hamis pozitív eredményt okozhat. Az angliai  Liverpool városában található Gateacre School szerdán e-mailben figyelmeztette a szülőket, hogy kiderült, a gyerekek tudomására jutott, hogy a narancslé és más hasonló italok hamis pozitív eredményt hozhatnak az oldalsó áramlási tesztben.

A COVID-világjárvány kezdetén széles körben használt, érzékenyebb PCR-tesztekkel ellentétben, amelyek feldolgozásához laboratóriumra van szükség, a laterális áramlási tesztek nem igényelnek laboratóriumot, és 30 percen belül eredményt adhatnak. Ezeket a COVID esetek felderítésére használják, amikor a személy nem mutat tüneteket.

Az Egyesült Királyság kormánya azt tanácsolja a lakosoknak, hogy hetente kétszer végezzenek ilyen laterális (oldalirányú) áramlási tesztet. A teszteket minden középiskolás korú gyermeknek felajánlják, és bár önkéntes, “erősen ajánlott”. A pozitív tesztet produkáló diákokat arra kérik, hogy a vírus terjedésének megakadályozása érdekében maradjanak otthon, így a többiek továbbra is részt vehetnek az iskolában a tanórákon.

A Liverpool Echo által felfedezett e-mailben ez állt: “Országszerte néhány iskolás diák felfedezte, hogy ha narancslének vagy más gyümölcslének a cseppeit helyezik az LFD [lateral flow device] tesztre, akkor hamis ‘pozitív’ eredményt kapunk. Ennek fényében, kérjük legyen különösen éber, amikor gyermeke az LFD-teszteket végzi. Emlékeztesse őket arra is, hogy a pozitív LFD-tesztet megerősítő PCR-tesztnek kell majd követnie.”

Gareth Jones, az intézmény igazgatója a Liverpool Echo című lapnak elmondta, hogy az iskola azután vette fel a kapcsolatot a szülőkkel, hogy más iskolákban azt tapasztalták, hogy a gyerekek narancslével hamis pozitív laterális áramlási teszteredményt okoztak. A gyerekek a TikTok közösségi médiaplatformon osztották meg ezt a felfedezést – mondta. – Úgy gondoltuk, hogy megosztjuk ezt a szülőkkel, hogy tisztában legyenek ezzel a gyakorlattal, és hogy lehetőség szerint felügyeljék gyermekük otthoni tesztelését, amikor LFD-teszteket használnak”.

A Newsweek megkereste a Gateacre Schoolt kommentárért. A Liverpool Echo beszámolója szerint az oldalirányú áramlási teszt narancslével való leöntése valóban pozitív eredményt mutatott. A gyümölcslé azonban nem a COVID-ra tesztel pozitívan, hanem inkább valószínűsíthetően megzavarja a tesztet. Alexander Edwards, a Readingi Egyetem biomedicinális technológia docense, a Full Fact nevű tényellenőrző jótékonysági szervezetnek nyilatkozva kommentálta azt a cikket, amely megcáfolta, hogy a narancs pozitívan tesztel COVID-ra, és így nyilatkozott: “Ha teljesen figyelmen kívül hagyja a gyártó utasításait, vagy valójában valami teljesen másra használja a tesztet, akkor nem igazán kell meglepődnie, ha ostoba eredményt kap”. Cáfolta azokat a hasonló állításokat is, amelyek szerint a kiwi és a Coca Cola is pozitív COVID-tesztet mutat.