A sportújságírók miért alkalmasak főszerkesztőnek?

Posted by

Zöldi László
>Sajtóbotrány borzolja a pécsi kedélyeket. A megyei napilap július 7-i számában megjelent egy hangzatos szalagcím, miszerint „Gyerekeket sem kímélik már a homoszexuálisok”. A szerkesztőség elhatárolódott azoktól a civil szervezetekről, amelyek rendezvényen „érzékenyítették” volna a helybéli gyerekeket.

Az okfejtést úgy fogtam föl, hogy a kormányzattal bensőséges kapcsolatot ápoló nonprofit alapítványhoz, a KESMÁ-hoz sodort Dunántúli Napló hangulatot próbál kelteni egy kisebbség ellen, amelynek két orvos tagját az előző napokban verték meg a pécsi utcán. A gyűlölet fokozása persze korántsem mellékes mozzanat, aki azonban figyelemmel kíséri a megyei sajtó lejtmenetét, tisztában van azzal, hogy a mintegy 250 ezer példányban megjelenő újság-hálózat együtt rezdül a miniszterelnöki kabinetiroda kívánalmaival. Ezúttal azonban a pécsi újság főszerkesztője még egy jegyzetet is mellékelt a tiltakozáshoz.

Ezt fejtegette: „Már nincs olyan film, sorozat, könyv, amelyben ki nem derülne valamelyik (kivétel nélkül szimpatikus) szereplőről, hogy a saját neméhez vonzódik.” Ez már nem a frissiben elfogadott „gyerekvédelmi törvény” érzelmi alátámasztása, hanem kürtszó a miniszterelnök által legújabban kijelölt ellenség, a homoszexuálisok elleni harcra. A szerző magyar szakon végzett a pécsi egyetemen, és tudnia kéne, hogy az írók nem a „homokosokról” írnak, a rendezők pedig nem a „buzikról” készítenek filmet, hanem emberi sorsokról. Azt látják és láttatják, hogy az ellenszenvet, gyűlöletet, kiközösítést, kizárást, megaláztatást, megkülönböztetést, megvetést sokkal inkább megszenvedik a kisebbségben lévők.

A Dunántúli Naplóból kirúgott újságírók most a a csalódásuknak adnak hangot. Elvégre régi kedves kollégájukat, sőt némelyikük barátját nem úgy ismerték meg, mint az éppen hatalmon lévők „propagandistáját”. Engem azért nem lep meg a pálfordulás, mert olvastam egy interjút, amelyben az újdonsült főszerkesztő azt mondta el, hogy mit tanult a sportújságírásból: „A lefújás után soha nincs idő finomkodásra, nagy átgondolásra – lényegre törően és gyorsan kell dolgozni, hezitálás nélkül.” (Nyílhegyen.hu, 2016. december 10.)

Azzal magyarázom a sportújságíróból lett főszerkesztők gyakori kinevezését, hogy politikára érzékeny szakmánkból leginkább talán ők hajlamosak a hatalmi igények befogadására. Megszokták, hogy a sportegyesület utaztatja őket, és ennek fejében rossz néven veszi, ha kritikával illetik a csapat teljesítményét.

Tíz mondat az újságírókról

Az újságíróknak minden reggel egy csepp mézet kell csepegtetniük a nemzet kávéjába. (Katona Tamás MDF-politikus, tájékoztatásért felelős államtitkár, Népszabadság, 1993. október 16.)

Az újságírónak nehéz az élete, mert minden tévedését nyilvánosan követi el. (Bodor Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének volt elnöke, Esti Hírlap, 1996. október 1.)

Újságíró az, akit engednek, hogy az legyen. (Wisinger István, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, Zalai Hírlap, 2004. január 12.)

A politika szeretné szolgálónak tekinteni az újságírót, pedig az újságíró nem személyzet. (Győrffy Miklós újságíró, Fejér Megyei Hírlap, 2004. március 14.)

A független újságíró mitikus lény, aki valójában sosem létezett, vagy megölték, mielőtt írni kezdett volna. (Szentmihályi Szabó Péter közíró, Magyar Hírlap, 2011. július 19.)

Egyetlen indoka a szigornak, hogy még mindig vannak valódi újságírók, akik nem átallnak igazi kérdéseket a képviselőknek szegezni, méghozzá éppen ott, ahol vannak. (Mong Attila újságíró az országgyűlési sajtószabályzatról, hvg.hu, 2015. május 28.)

Minden újságíró álma, hogy egyszer eljusson a legmagasabb szintre, hogy az egész lapon

tükröződjön a te értékvilágod. (Fülöp Zoltán, a Dunántúli Napló újdonsült főszerkesztője,

Nyílhegyen.hu, 2016. december 10.)

Az újságíró nyilvános számonkérő. (Holoda Attila energetikai szakértő, ATV, 2019. október 15.)

Nem az újságírók lettek gyengébbek, hanem a kormány lett érzékenyebb a kritikára. (Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, Magyar Hang, 2020. július 10.)

Az újságíró őrkutya, akit azért tartunk, hogy jelezzen, ha róka dézsmálja a tyúkokat. (Kövesdi Péter újságíró, Népszava, 2021. március 20.)

Médianapló, 2021. július 10.

Címkép: Orbán sportújságírókkal