Orbán hű csapata a nyomában lohol

Posted by

szeka
>A határtalan megfelelési kényszer furcsa magyarázatokra ragadtatja a Fidesz holdudvarának tagjait. Mivel Orbán Viktor finoman szólva is ellentmondásokba keveredik, amikor kijelöli az ideológiai irányvonalat a NER hívei számára, a csatlósok igyekeznek saját kifacsart gondolatmeneteikkel megtámogatni a főnök szavait. Ebből lesznek olyan faramuci nyilatkozatok, mint például az, amit Schmidt Mária adott a 168 óra című lapnak.

Néha az az ember érzése, hogy a következetesség igénye teljesen kihalt a Fidesz ideológusai köréből. Csak azt figyelik, hogy a főnökük éppen melyik irányba indult el aznap reggel, és máris ehhez igazítják a kommunikációs iránymutatójukat. Vegyük például az egyik fő kormányzati elméletgyártó minapi nyilatkozatát! Schmidt Mária azt találta mondani, hogy: „Szerintem, ha a Yale vagy a Harvard akarna jönni, arról is lehetne tárgyalni, bár én nem szeretnék most nyugati egyetemet idehozni.” Egyrészt miért akarna a két neves amerikai egyetem ide jönni, másrészt ő személy szerint miért tartaná ezt ördögtől való gondolatnak?

Az indoklás rendkívül megdöbbentő, hiszen a kormányhoz közeli történész szerint a magyar fiatalok nem vevők a nyugati ideológiákra. Egyrészt ez fából vaskarika, másrészt a valóságtól való totális elszakadás eklatáns példája. Orbán Viktor és köre ugyanis épp azzal a problémával küszködik az utóbbi hónapokban, hogy a Fidesz politikája nem tud gyökeret ereszteni annak a generációnak a gondolkodásában, amely vélhetőleg eldönti a 2022-es parlamenti választás eredményét. A magyar huszonévesek döntő többsége ugyanis nyugati orientáltságú, ami teljesen logikus fejlemény 30 évvel a rendszerváltás után.

A Fudan Egyetem Budapestre telepítése egy igen költséges, hosszútávra szóló terv, ezért rövidtávon csak konfliktusokat generál, és érdemi hasznot nem hoz a kormánypártnak.

Az az elképzelés, hogy ez majd gyökerestül megváltozik attól, hogy Budapesten létesít egy gigaegyetemet Kína, amelynek deklarált célja a nyugati (kvázi kapitalista) gondolkodásmód kiszorítása néhány együttműködő kormány segítségével, teljesen abszurd. Ha Schmidt Máriát nem a főnökének való megfelelés vezérelné, pillanatok alatt ráébredne, hogy milyen csacsiságot mondott. A magyar fiatalok számára ugyanis éppen a kínai vagy orosz értékrend és politikai gondolkodásmód idegen, hiszen azok abban a múltban gyökereznek, amelyből a 90-es évek elején kiszakadt Magyarország a teljes keleti blokkal egyetemben.

Erősen izzadtságszaga van minden olyan kormányzati törekvésnek, melyek igyekeznek jó színben feltüntetni Oroszországot és Kínát, ugyanakkor ostorozzák az Egyesült Államokat és az Európai Uniót. Egyrészt, mert az EU és a NATO révén erősen kötődünk a nyugati politikai értékekhez, másrészt a keleti, autoriter törekvéseket népszerűsíteni egy olyan országban, ahol a lakosság többségének személyes tapasztalata van a szovjet típusú állam működéséről, finoman szólva is egy merész vállalkozás. De Schmidt Mária és az hozzá hasonló kormányzati ideológusok minden energiájukkal azon vannak, hogy teljesítsék ezt a küldetést.

Ha ez egy elvi szintű elhatározás lenne, és nem rendelnének hozzá milliárdokat, és nem áldoznák be ennek érdekében szinte az egész magyar felsőoktatást, akkor akár legyinthetnénk is. Ám a Fidesz buldózerpolitikája épp arról nevezetes, hogy minden erőforrást a céljai elérésére koncentrál, még ha az eredmény finoman szólva is kétséges. A Fudan Egyetem Budapestre telepítése egy igen költséges, hosszútávra szóló terv, ezért rövidtávon csak konfliktusokat generál, és érdemi hasznot nem hoz a kormánypártnak. Orbán azonban kitart a kínai kapcsolat mellett, ahogy Vlagyimir Putyin hátát is védi, amikor az EU-val vagy a NATO-val keveredik konfliktusba.

schmidt.jpg

Fotó: 168 óra.hu

Már többször értekeztünk arról, hogy a politikai pragmatizmus egyik legismertebb képviselőjeként Orbán Viktor az ideológiákat csak díszes csomagolásnak tartja, ezért nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy egy tőről metszett kommunista rendszerrel szövetkezzen, noha a szavak szintjén harcias antikommunista. Igen ám, de a Fideszben még ott vannak azok az ideológusok, akik fontosnak tartják a párt keresztény nemzeti identitását, amely az európai polgári értékrendet akkor is alapnak tartja, ha a főnökük minden héten hadat üzen a liberális demokráciáknak. Ez az ideológiai skizofrénia ütközik ki Schmidt Mária abszurd szavaiból, és ez nem hagyja nyugodni azokat a jobboldaliakat, akik ezen a terepen már nem kívánják követni Orbán Viktort. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Vannak olyan sziklás hegyek, ahová a lovad már nem vihet fel, neked azonban tovább kell menned.”

Szegedi Kattintós