Mi az a TERF?

Posted by

 >A TERF-ek néven ismert, radikális feminista csoportok a konzervatívokkal együttműködve próbálják terjeszteni transzellenes programjukat.

Aimee Stephens 20 éven át dolgozott a temetkezési szolgáltatás területén, ebből közel hat évet a Harris Funeral Homesnál, amikor főnöke elé állt, hogy transznemű lesz. Már 5 éves kora óta tudta, hogy lány, és egy ideje már a munkahelyén kívül is nőként élt. Bár szerette a Harrisnél végzett munkáját, ahol a gyakornoktól a temetkezési vállalkozóig küzdötte fel magát, úgy érezte, hogy nem tudja tovább titkolni, hogy ki is ő valójában.

A temetkezési vállalat tulajdonosának, Thomas Rostnak küldött egy üzenetet, amelyet barátaival és kollégáival is megosztott. “Tisztában vagyok vele, hogy néhányuknaknehéz lesz megérteniü ezt. Az igazság az, hogy eddig életem minden napján együtt kellett élnem vele, és még én magam sem értem a dolgotteljesen” – írta. “Bármennyire is fájdalmas lesz ez a barátaimnak és néhány családtagomnak, ezt magamért és a saját lelki békémért  meg kell tennem, és azért, hogy véget vessek a lelkemben lévő gyötrelemnek”.

Miután elolvasta az üzenetet, Rost csak annyit mondott: “Oké”. Stephenst két héttel később kirúgták. Rost azt mondta neki, hogy “nem fog működni”. Stephens beperelte, azt állítva, hogy az elbocsátása nemi alapon történő megkülönböztetés volt.. A bírósági dokumentumok szerint Rost azt vallotta, hogy azért rúgta ki Stephens-t, mert “a jövőben nem fog férfiként viselkedni. nőként akart öltözködni”. A Bíróság a nő javára döntött. “A munkáltató nem diszkriminálhat a transznemű státusz alapján anélkül, hogy ne erőltetné rá sztereotip elképzeléseit arról, hogy a nemi szerveknek és a nemi identitásnak hogyan kellene igazodniuk egymáshoz”.

Aimee Stephens transgender SCOTUS
Aimee Stephens
Catherine McKenna, Canada’s infrastructure and communities minister, speaks during a news conference in Ottawa, Ontario, Canada, on Thursday, October 1, 2020. She is speaking in front of a sign tha...
Ann Hopkins

Az olyan csoportokat, mint a WoLF, általában “transz-elutasító radikális feministáknak” vagy TERF-eknek nevezik. Azt állítják, hogy a transz nők valójában férfiak, akik a nők végső elnyomói. A legfőbb érvük  hogy a transz nők veszélyt jelentenek a nők biztonságára. Ideológiájuk mindenekelőtt nem engedi meg, hogy a transz emberek önmaguk határozhassák meg a saját nemüket.

“A nemi hovatartozás adottság, míg a “nemi identitás” egyszerűen egy ideológia, amelynek nincs tudományos alapja” – mondta a WoLF képviselője a Voxnak adott nyilatkozatában. “A ‘szex’ szó átdefiniálása ‘nemi identitásra’ számtalan káros hatással lenne a nőkre és lányokra.” A TERF tehát együttműködik azok konzervatívokkal, akik a nőnek születteteket szoknyába akarják kényszeríteni a munkahelyeken.

A TERF kifejezés online gyökerei a 2000-es évek végén keletkeztek, de az 1970-es évek radikális feminista köreiből nőtt ki, miután nyilvánvalóvá vált, hogy szükség van egy olyan kifejezésre, amely elkülöníti a transz nőket támogató és az azokat nem támogató radikális feministákat. Sok transzellenes feminista ma azt állítja, hogy ez egy szitokszó, annak ellenére, hogy sokak szerint ez a kifejezés pontosan leírja a meggyőződésüket. Ők most inkább “gender-kritikusnak” nevezik magukat, ami olyan eufemizmus, mint amikor a fehér fajgyűlölők “faji realistáknak” nevezik magukat.

A 70-es évek elején a ma “gender-kritikus” feministáknak nevezett csoportok erőszakkal fenyegettek meg sok transz nőt, akik a női és leszbikus terekben mertek létezni. Például Beth Elliott transz nőt, aki az 1973-as West Coast Lesbian Feminist Conference-en a leszbikus zenekarával lépett fel, kinevették a színpadon, és tiltakoztak a létezése ellen. 1979-ben a radikális feminista Janice Raymond, a Massachusettsi Egyetem professzora megírta a TERF mozgalom meghatározó művét, a “Transszexuális birodalom: The Making of the Shemale” című művét, amelyben amellett érvelt, hogy a “transzszexualizmust” “erkölcsileg ki kell kényszeríteni a létezésből”, elsősorban az átváltoztatáshoz szükséges orvosi ellátás  korlátozásával (ezt a politikai álláspontot osztotta a Trump-kormányzat is).

Címkép: Loverne Cox, transgender személy a TIME címlapján