Melegellenes szezon

Posted by

Parászka Boróka
>(melegjogi vigaszposzt)

Néhány nappal ezelőtt le kellett fújni a Georgiában (Grúziában) tervezett Prideot mert szélsőjobboldali csoportok támadtak melegjogi aktivistákra, újságírókra, illetve a jogvédő szervezetek irodáira. Brutális, de nem meglepő események történtek. Azért nem meglepő, mert Georgiában, hasonlóan Romániához a homofóbiának van egy intézményesen erősített, folyamatosan fenntartott és szított alapja, amelyért a grúz illetve a román ortodox egyház felelős, s amely homofóbiával éppen ezért a georgiai illetve a román állam ténylegesen, tevőlegesen nem tud és nem akar szembe menni. “Organikus” homofób társadalmak ezek, ha szabad így fogalmazni. Az intolerancia mindennapos, és a társadalmi élet minden olyan terében, eseményében jelen van, amely fölött az ortodox egyház kontrollt gyakorol.

Ezzel szemen a magyarországi homofóbia “politikai” homofóbia, és szezonális jellegű. A magyar kormány táplálja, alakítja és használja pillanatnyi érdekei szerint. Rendszerint nyáron izzítják be a kampányt, akkor amikor a melegjogi rendezvények (például a Pride) miatt nagyobb a nyilvánossága a jogvédelmi témáknak. Aztán alább hagy, időnként egy egy politikus magánakciójaként jelentkezik újra. A homofóbia mögött elsősorban nem vallási, egyházi érvek vannak. Ezekre nehézkesebben is hivatkozhatnának, hiszen a katolikus egyház, és némely protestáns egyházak is nyitnak a melegjogok iránt, ha nem is abban az ütemben, ahogy azt sokan elvárnánk. Semmiképpen nincs olyan egyházi, militáns fellépés, amit az ortodox egyházak képviselnek az említett országokban. A magyar kormány az ellenségkép-deficitet orvosolja a melegellenességgel. Ha épp nem a menekültek, nem a baloldal, nem valamelyik kreált ellenség van célkeresztben, akkor kerül a melegekre a sor.

Épp ezért, a közép-kelet európai lMGBTQ ellenes skálán Magyarország, a magyar kormány minden igyekezete ellenére, “rosszabbul” teljesít, mint a kelet-európai államok. Ahogy nő a kormánnyal szembeni társadalmi ellenállás, ahogy erősödik a politikai kritika, úgy erősödik a homoszexualitás elfogadása is, az lmbtq közösséggel szembeni szolidaritás is. Már csak dacból is. Hálásak lehetünk még ezért Orbán Viktornak.
Erre a fordulatra éreztek rá az utóbbi hetekben, amikor elindult a pedofília és a homoszexualitás összemosása. Amikor a meleg közösséget már nem csak “másként”, “nem normálisként” támadták. Hanem olyan ellenségként, akiket össze lehet és kell mosni a pedofilokkal, akiktől a “gyerekeinket” kell védeni. Ez már nem egyszerű megbélyegzés, kitaszítás, marginalizálás, hanem aktív, direkt felbujtás a meleg emberekkel szembeni erőszakra. Hiszen ki ne akarná akár tettlegesen is megvédeni a gyermekét a rá leselkedő aljas ellenségtől? Durva, rendkívül veszélyes taktika.
De csak azt jelzi, hogy a kormány mennyire nem bízik az eddigi lejárató kampányaiban, mennyire érzi, hogy kontraproduktív mindaz, amit eddig csinált. Kapkodás, fejetlenség és erőszak: ez jellemzi ezt a gátlástalanul homofób kormányt.
Vigasztalásként csak annyit lehet mondani: minden visszájára fordul, és minden visszájára üt. Minél primitívebb, minél aljasabb és minél átlátszóbb ez a szezonális melegellenes kampány, annál nagyobb lesz vele szemben az ellenállás. Fognak még magyar melegjogi aktivisták a román vagy a grúz rászorulóknak segíteni.
Címkép: Szivárványszív a Parlamentnél