A nép ellensége

Posted by

Fábián András
>Óhatatlanul Ibsen drámája jut az ember eszébe, ha az ember időnként felriad a közönyéből és kerültekint szűkebb vagy tágabb környezetében. Mi vel viszonylag ritkán látott darabról van szó, talán van olyan is, aki nem ismeri, lássuk röviden, miről is szól a történet.

A darab főhőse, Stockmann doktor, felfedezi, hogy a városát felvirágoztató gyógyforrások vize mérgezett. A lakosság, élén a polgármesterrel, aki mellesleg Stockmann bátyja, nem akar szembesülni az igazsággal. Stockmann igyekszik meggyőzni környezetét, hogy nagy a baj, be kell zárni a fürdőt. Ez viszont elzárná a pénzcsapot a város és a korrupt vezetői és a befolyásuk alatt álló, tőlük függő polgárok egy része előtt. Lassan az egész város a pénz hatalmával és a hivatali korrupcióval is küzdő doktor ellen fordul.

Azt is mondhatnánk, hogy a történet tipikus. Ráadásul nagyon pontosan illeszkedik a mai magyar közélet öntőformájába. Nehezen érthető, bár mindenféle, általában hamis érveléssel és motivációval igazolható az emberek önsorsrontó magatartása, amivel eltűrik önnön kizsákmányolásukat, azt a napnál is világosabb tényt, hogy csupán kihasználják és felhasználják őket. Csupán a szavazógépet és az üzleti lehetőséget látják bennük. Lekiismeretlenül visszaélnek a naivitásukkal, uram bocsá’ butaságukkal. Lelkiismeret, mondom, és kínos-keserű vigyor ül az arcomon. A mai hatalmasok ugyanis nem rendelkeznek ezzel az adottsággal. Ha volt is ilyenük, ha valaha megszólalt bennük az a fránya lelkiizé, azt a hatalom- és bírvágy már régen felülírta.

Nézem és olvasom a híradásokat. Már-már unalmas, a könyökünkön jön ki, hagyjanak békén vele! De nem lehet. Nem szabad! A járványnak leginkább kitett öregeken kísérleteztek a hihetetlenül drágán beszerzett és az idősebb korcsoportoknak nem is ajánlott kínai vakcinával. nem kellett sok idő, hogy kitudjuk: nem véletlenül nem ajánlották. A beoltottak harmadánál nem alakult ki védettség. A fertőzésnek való kitettségük nem csökkent. Harmadik dózist kellene kapniuk, lehetőleg a hatékonynak tartott, mRNS típusú vakcinából. A kormány azonban „nem foglalkozik jelenleg a kérdéssel”. Viszont aki akar és még tud járni, az elmehet Romániába. Ehhez azonban tudnia kellene, hogy védett-e, nem-e. A kormány azonban nem foglalkozik a tömeges tesztelés kérdésével.

A főpolgármester, Karácsony Gergely, aki ellen töretlenül folyik a lejárató kampány, nem hagyja annyiban. A kínai vakcinával oltott 60 éven felüliek számára a főváros költségén megszervezi a tesztet, akinek kell, gondolom a harmadik oltást is biztosítani fogja. E tesztelést lehetővé teszik a kerületek számára is, Valamennyi ellenzéki kerület polgármestere él is a lehetőséggel. A Fideszes kerületvezetők azonban bojkottálják az akciót. Azoknak a lakosaiknak az életét (és persze rajtuk keresztül másokét is) teszik ki értelmetlen kockázatnak, akik őket megválasztották. Akiknek a szavazatára majd, a következő önkormányzati választáskor (ha lesznek még önkormányzatok) ugyanezek az emberek számítani fognak. Már persze, ha ezek a választók megérik még azt az időt. Meg ha nem éppen az a cél, hogy miközben a hipermagas államháztartási hiánnyal küzdő költségvetés számára igyekeznek megtakarítani a plusz vakcina árát és a tesztelés költségét, a nyugdíjas korú lakosság számát is csökkentsék – hasonló okokból. Csak csendben jegyzem meg, hogy a benzinár-emelés és a csúcsra járatott infláció is kiváló eszköz arra, hogy növeljék az állami bevételeket és csökkentsék a lakosságnál kint lévő pénzállományt.

Mindeközben olvasom, hogy szűkebb pátriámban, a XVIII. kerületben, a Fidesz választókerületi elnöke, bizonyos Dr. Lévai István Zoltán, eképpen háborog: „Az Önkormányzat vezetése, Szaniszló Sándor polgármesterrel az élen, KI NE AKARNÁ kampány keretében azt állította, hogy a Kormány kivérezteti a kerületet és közel 6 milliárd forintot von el a kerülettől! Ez valótlanság, erős csúsztatás és a kerületi emberek rosszhiszemű félrevezetése volt! Szaniszló Sándor Pestszentlőrinc-Pestszentimre 2021. évi költségvetését 23,72 milliárd forint bevételi előirányzattal fogadta el, szemben a 2020. évi 24,08 milliárd forinttal, ami csupán 360 millió forintos csökkenés.” Majd matematikusokat megszégyenítő összeadással és kivonással bizonyítja, hogy ez a 6 milliárdos csökkentés valójában csak 360 millió forint. (https://www.facebook.com/1944720419101498/posts/2932701533636710/) Már persze ha jól értem a fejtegetését, ami azért kellően zavaros ahhoz, hogy az ilyen ügyekben járatlan polgárt legalábbis elbizonytalanítsa abban, hogy mi is „a valóság, szemben a baloldali kerületi városvezetés félrevezető propagandájával.”

Azt viszont már én teszem hozzá, hogy Dr. Lévai (vajon milyen doktor lehet? – mindannyiunk jól felfogott érdekében remélem, hogy nem orvos, hanem csupán egy csűrcsavar patvarista) szándékosan vezeti félre a választóit és kelt rosszindulatú hangulatot a törvényesen megválasztott polgármesterük ellen. Arról ugyanis már nem beszél, hogy az elvonások miatt teljesen át kellet szerkeszteni a kerület tervezett költségvetését. Miközben arról sem, hogy a hiányzó bevételek miatt az önkormányzat csupán saját 2021-es kiadásain is 400 millió forintot spórol. Tetszik még emlékezni! Csak 360 millió a kormányzati elvonás – állította Dr. Lévai.

„Ezen túlmenően az önkormányzat érdekkörében dolgozó munkavállalók esetében (több, mint 2 ezer ember) nincs fedezetünk bérfejlesztésre, jutalmazásra. Több mint 1 milliárd forinttal kellett csökkentenünk a városüzemeltetésre fordított kiadásainkat. 2021. évben az önkormányzat felfüggeszti a kitüntetési rendeletének végrehajtását, így egyetlen kitüntetést sem adunk át. Bizonytalanná vált több folyó beruházásunk befejezése, például a Lőrinci Sportcsarnoké. És nem lesz érdemi pénzünk új beruházások elindítására. Az elvonás mértéke sajnos akkora, hogy 2021-ben nem leszünk képesek folyósítani a Covid-járvány miatt a kormányzat helyett bevezetett támogatásainkat, amelyek jellemzően a munkahelyüket elvesztő került lakosoknak és vállalkozásoknak nyújtott támogatást, közel 500 millió forint értékben.” Holott éppen Dr. Lévai állította, hogy szegény kormánynak a Covid járvány miatt kellett a mi pénzünk. Akit valóban érdekel miből tevődött össze a Szaniszló Sándor által mondott 6 milliárd elvonás az ennek itt utánanézhet. (https://18.kerulet.ittlakunk.hu/hivatalok/210108/csaknem-hatmilliarddal-lesz-kevesebb-penze-onkormanyzatunknak-beruhazasok-veszelybe). Akit pedig az is érdekel, hogy mire ment el többek között a pestlőrinciek pénze, az az országos lapok mellett itt is olvashat róla: (https://pestlorinc.ezalenyeg.hu/kozugy/las-vegasi-stilusu-formedveny-a-xviii-keruletiek-adojabol-72080).

Úgy vélem tehát, hogy sem Dr. Lévai, sem a pártja, a Fidesz, sem a kormánya, az Orbán kormány, nem azon ügyködik, hogy ezek az ő lebutított választóik valóban jól érezzék magukat az országukban. Számukra sokkal fontosabb a valóságnál az ellenzéki városvezetés hazug és tendenciózus lejáratása. Arról már nem is beszélve, hogy Dr. Lévai mintha örülne, hogy ha akármennyit is, de elvont a kormány az ő kerületének lakóit jogosan megillető pénzeszközökből.

Azon ügyködik tehát a Fidesz választókerületi elnöke, hogy a választók véletlenül se lássák-értsék, hogy ki, hogyan és miért lopja ki a pénzt a zsebükből, ki gazdagodik az adójukból. Ki az valójában, aki miatt nem jut járdára, vakcinára, tesztre és az óvónéni fizetésének emelésére, a tanárok megjutalmazására pedagógusnapon. Azért reméljük, hogy az eképpen meglopott, félrevezetett és hazugságokkal traktált Fidesz-választók számára a szavazataikkal aljas módon visszaélő képviselőik tartalékolnak némi fedezetet némi krumplira is. Az a választási krumpli (tekintsük ezt most egy jelképnek, a rendszer jelképének) minden bizonnyal bőven elég lesz arra, hogy úgy érezzék: jó helyre megy az az ő voksuk.

Tetszik még emlékezni a bevezetőben említett Ibsen drámára? Ki is a nép ellensége, tessék mondani?!