Ötszáz perc: Meghallgatják a Portik–Gyárfás titkos hangfelvételeket

Posted by

(Hírösszefoglaló)
>Valóban milliárdokkal nőtt a vagyona Gyárfás Tamásnak az üzleti konkurense, Fenyő János 1998-as meggyilkolása utáni években? Tényleg csak ironizált, amikor azt mondta a gyilkosságra állítólagosan megbízást adó Portik Tamásnak, hogy „azóta boldogan élek”? A Fenyő-gyilkosság felbujtásával vádolt egykori tévés vezető, Gyárfás Tamás, és a bűntett végrehajtására állítólagosan megbízást adó alvilági vezér, Portik Tamás titokban rögzített beszélgetéseinek meghallgatásával folyatódott kedden a büntetőtárgyalás a Fővárosi Törvényszéken, ahol ezek a témák is szóba kerültek.

 A Farkasréti temetőben bukkantak rá a nyomozók azokra a jó minőségű hangfelvételekre, amelyek a Portik Tamás és Gyárfás Tamás közötti, évek alatt rögzített beszélgetéseket tartalmazzák. A felvételekről úgy tudni, hogy ahhoz a hanganyaghoz tartoznak, amit Portik Tamás és emberei 20 év alatt rögzítettek a saját biztosításuk érdekében. A hanganyag Gyárfás állításaival szemben nem egy érthetetlen, vágott felvétel, hanem rengeteg új információt tartalmaz.

Gyárfás Tamás a gyanúsítás szerint 21 éve bujtotta fel Portik Tamást, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő János médiavállalkozót. Ezzel párhuzamosan Portik Tamást is meggyanúsították, hogy ő bízta meg a szlovák maffia bérgyilkosát, Jozef Rohácot a bérgyilkossággal. Rohác ezért és az Aranykéz utcai, négy halottat és húsz súlyos sérültet követelő robbantásért jogerősen életfogytiglani fegyházat kapott.Gyárfás Tamás tavaly áprilisi meggyanúsítása után azt mondta, semmi köze nincs a Fenyő-gyilkossághoz. “Áldozata vagyok ennek a szörnyűségnek, soha még a gondolata sem merült fel bennem, hogy Fenyő János vagy bárki más ellen erőszakosan lépjek fel vagy bárkit erre késztessek.”

Összesen hat beszélgetés mintegy ötszáz percnyi hanganyagát hallgatja meg a törvényszék az elkövetkezendő tárgyalási napokon. Kedden egy 2003-ban rögzített beszélgetést játszottak le, amelyet Portik maga rögzített a ruhájába rejtett poloskával. A több, már emberölési ügyben is elítélt férfi állítja, a rendőrség és egy bűnöző társa bízta meg azzal, hogy a felvételt készítve próbáljon terhelő mondatokat kiszedni Gyárfásból. A bírósági tárgyaláson a felvételt többször is meg kellett szakítani valamelyik vádlott észrevétele miatt. A gyakorta vitába torkollott közbeszólások miatt a bíró egyszer felszólította Portikot, aki a tárgyaláson videókapcsolat révén vett részt, hogy kizárja a folytatásból, ha még egyszer közbevág.

Gyárfás igyekezik a bíróságra / Fotó: Zsolnai PéterGyárfás igyekezik a bíróságra / Fotó: Zsolnai Péter

Többször is visszahallgatták a beszélgetés egy részét, amely a szakértők szerint áttételesen a négy évvel korábbi gyilkosságra utal. Portik perceken át igyekezett erre e témára terelni a beszélgetést, amely Gyárfást zavarta. A meglehetősen gyenge minőségű felvételen ez hallható:

„Portik: Te most azt akarod velem megértetni, hogy én pszichopata módra elmentem, vaktában megkerestem egy embert, direkt nem mondom ki az, hogy kit, hogy megnyugtassalak, hátha valaki lemagnóz minket. Igen. Vaktában elmentem egy emberhez, megoldottam a te problémádat, kerestél 8 milliárd forintot ezen az ügyön.

Gyárfás közbevág: (egy szó nem érthető) Azóta boldogan élek!

Gyárfás a törvényszéken határozottan állította, hogy ekkor csupán ironizált, ez egy ironikus kijelentés volt. Hiszen több szövetség és szervezet sikeres vezetője volt, jómódban élt. A jelenlévő nyelvész szakértők ugyanakkor nem láttak iróniára utaló jeleket, egyikük szerint ez egy hétköznapi kijelentésként hangzott el a beszélgetés közben.

A bíró észrevételezte, Gyárfás akkortájt a Top 100 kiadvány szerint 2002-ben már 2,5 milliárdos vagyonnal rendelkezett, s úgy vélte lehet összefüggés a sértett halála, s az azt követő években történt meggazdagodás között. Annál is inkább mert pár évvel korábban „még csupán” 400 milliónyi bevételről beszélt. A 400 millió csupán egy éves nyeresége volt és nem az összképet mutatja, és akkor még nem voltak hasonló kiadványok. Gyárfás ugyanakkor úgy vélte, már korábban is hasonló nagyságrendű vagyonnal rendelkezett, csak akkor még nem voltak hasonló kiadványok.

Portik a felvételen beszélt arról is, hogy több neves bankvezérrel is jó viszonyt ápolt, nekik is tett szívességeket. Ismert ügyvédnek vásárolt ajándékba 20 milliós luxusautót, és több újságírónak is értékes karórákat vett. – Csak annyit szeretnék, hogy a nagymenőknek hadd legyek a kiszolgáló katonája – fogalmazott egy kirohanásakor.

A tárgyalás a következő napokban, egészen jövő keddig a többi beszélgetésről készült titkos felvételek meghallgatásával folytatódik. Ezután szeptemberig szünetel a tárgyalás.

Címkép: Gyárfás a bíróságon