Chicago veszélyes vizei

Posted by

David Leonhardt
>Chicago messze van az emelkedő óceánoktól és az olvadó gleccserektől. Nem fekszik a hurrikánok útvonalában, és nem veszélyeztetik az amerikai nyugaton egyre gyakoribb erdőtűzeksem. “A klímaváltozás elől menedéket nyújtó nagyvárosok közül Chicago kiváló választásnak tűnik” – írja Dan Egan a The New York Timesban. “Legalábbis a térképere nézve, így tűnik.”
Ez a cikk egy esettanulmány a felmelegedő bolygó összetett veszélyeiről. Ezek a veszélyek nem csupán azok, amelyek nyilvánvalóak – a hőség, az aszály és az olvadó óceáni jég. Ugyanakkor az éghajlatváltozás ellenkező, ellentétes irányú változásokat is hozhatokozhat. Az elmúlt évek talán legnyilvánvalóbb példája a sarkividéki áramlás gyengülése volt, amely hideg légtömegeket szabadított az Egyesült Államokra.
Chicagót ezeknek a bonyolult tényezőknek egy másik keveréke fenyegeti. Egyrészt a klímaváltozás miatt országszerte megnőtt a heves esőzések száma, mivel a melegebb levegő több nedvességet képes megtartani, mint a hidegebb. ( A különbség megértésének egyszerű módja: Nyáron nem szárad ki annyira a bőrünk, mint télen). Nagy-tavak térségében az elmúlt öt év volt a legcsapadékosabb fél évtized a feljegyzések szerint. Az extra csapadék megemelte a Michigan-tó és a Chicago folyó szintjét, gyakoribb áradásokhoz vezetett, megrongálta a város házait, és elkezdte  a tóparti strandokat eltüntetni.
Másrészt a bolygó felmelegedése más módon viszont csökkenti a tavak és folyók vízszintjét: A víz gyorsabban párolog a melegben. Az eredmény, ahogy egy szakértő mondja, a párolgás és a csapadék között kialakulóban lévő képletes kötélhúzás. A legjobb esetben a kettő nagyjából kiegyenlítődik, és a tó és a folyó mindig a történelmi szintje közelében marad. De úgy tűnik, hogy ez nem így van.

Ehelyett, ahogy John Allis, a hadsereg mérnöki testületének munkatársa Dan Egannek elmondta: “Mindkét oldalon szélsőségekre számíthatunk.” Az áradások egyre gyakoribbá váltak. A South Side egyik 13 emeletes lakóépületénél a tóra néző teraszán már nincsenek kerti bútorok. Helyettük homokzsákok, masszív betontömbök és más árvízvédelmi akadályok vannak.” Ugyanakkor a párolgás megnövekedett mértéke – a meleg időjárás miatt – azt is eredményezte, hogy a Michigan-tó időnként olyan alacsony sziontre süllyedhet, hogy nem tud többé a Chicago folyóba ömleni. Ez problémát jelentene, mivel a folyó elszállítja a város szennyvizét – a tó pedig a város ivóvízforrása. Az ivóvíz és a szennyvíz áramlása nyilvánvalóan csak a jelenlegi irányba mehet. Nem változhat.

Címkép: A viharos Michigan-tó