Vadászat tolmácsokra

Posted by

Raskó György
>Ma reggel a CNN tudósított arról, hogy a tálibok szisztematikusan vadásznak az afgán tolmácsokra. Számuk mintegy 18 ezer, akikre halál vár, ha a talibánok ismét átveszik a hatalmat Afganisztánban. (Igaz már készítik a tolmácsok és családtagjaik kimentését célzó tervet az amerikaiak, így jó részük megmenekülhet).

Már az afgán közigazgatási területegységek (járások) fele a kezükön van és amilyen gyorsasággal szorítják ki a kormánycsapatokat, egy éven belül ők fognak uralkodni az országban. Afganisztánban először az oroszok vívtak sikertelen harcot ellenük, majd évtizedeken át az amerikaiak, akik most elhúztak onnét. Az afgán kormány bármennyire is próbálja modernizálni az országot, esélytelen a fennmaradásra, mert a népnek nem kell a nyugati kultúra. Én hagynám őket, csináljanak amit akarnak a saját országukban, de szükségesnek vélem izolációjukat.

Az a társadalmi forma, amit ők jónak tartanak kívülről nézve szörnyűséges, de amilyen lelkesen üdvözli a köznép az elfoglalt területekre bevonuló taliokat, el kell fogadnom, hogy nekik ez a jó, nekik ez kell. Ha pedig így van, akkor tök értelmetlen a külső beavatkozás. Éljék életüket, ahogy akarják évszázadok óta.

(A helyzetről érdemes elolvasni a New York Times riportját magyarul az Újnépszabadságban).

A New York Times riportja az országról, ahová katonáink mennek