Orbán Viktor, a kritikák áradatában, rendeletet ad ki

Posted by

A Hungarian Spectrum angol nyelvű írásának magyar változata

Balogh S. Éva

>Bár Orbán Viktor büszkén jelentette be, hogy nem csak megállta a helyét a “szivárványos zászlós miniszterelnökök” falankszával szemben, hanem vissza is fizetett nekik, a magyar miniszterelnököt az úgynevezett pedofíliatörvény életbe lépése óta több oldalról is támadások érik. Emellett széles körben elítélték kormányának döntését, amellyel megakadályozta a Kína hongkongi politikáját bíráló európai uniós nyilatkozatot.

A Riporterek Határok Nélkül is közzétette “komor portrék galériáját” 37 olyan állam- vagy kormányfőről, akik a “sajtószabadság” ragadozói. Fintorogva jegyezték meg, hogy 20 év óta először két nő, Carrie Lam (Hongkong) és Sheik Hasina (Banglades), valamint egy európai, Orbán Viktor (Magyarország) is szerepel a listán.

Így Orbán Viktor olyan nagy személyiségek mellett találta magát, mint Abdel Fattah Al-Sisi, Alekszandr Lukasenko, Ali Khamenei, Bashar al-Assad, Ilham Aliyev, Jair Bolsonaro, Kim Jong-un, Mohamed bin Salman, Nicolás Maduro, Recep Tayyip Erdoğan, Rodrigo Duterte, Xi Jinping és Vladimir Putyin. Mint tudjuk, Orbán Viktor valójában büszke arra, hogy ezeknek az illusztris uraknak a szövetségese és barátja. A jelentésben olyan politikusként jelenik meg, aki 2010 óta szisztematikusan támadja a médiapluralizmust. A közszolgálati műsorszolgáltatást propaganda orgánummá alakította, a magánmédiát pedig leigázta vagy elhallgattatta. “A módszerek lehetnek finomak vagy szemtelenek, de mindig hatékonyak”. Orbán megvonhatja a vállát, hogy a listára való felkerülését jelentéktelennek tartja, de tény, hogy a lista közzététele a lehető legrosszabbkor jött az ostromlott miniszterelnök számára.

Miután Orbán Viktornak sikerült megvétóznia az Európai Unió kritikus nyilatkozatát Kína Hongkonggal szembeni politikájáról, Nathan Lawtól egy hongkongi demokráciapárti aktivista és politikustól erőteljes nyílt levelet kapott, amelyben elítélte politikáját. Law nehezen érti, “hogyan lehet, hogy valaki, aki fiatalon egy kommunista párt brutális elnyomása ellen küzdött, később egy másik párt elkötelezett támogatójává vált”. Néhány jól megválasztott, az autokratikus magyar rendszert leíró szó után kifejtette Orbánnak, hogy “ami Budapesten történik, az hatással van arra, ami Hongkongban történik”. Továbbá azt állítja, hogy Orbán Kína-politikája egy totalitárius politikai rendszert támogat. “Az Európai Uniót a béke és a demokrácia megőrzésére hozták létre. Ezért egyértelműen el kell ítélnie az emberi jogok megsértését, amely veszélyezteti a világbékét – és Magyarország nem állhat ennek útjába”. Levelét a lesújtó szavakkal fejezte be: “Amikor megöregszem és visszatekintek az életemre, nem akarok olyan lenni, akit a 20 éves énem gyűlölt volna”.

A holnap megvitatásra kerülő állásfoglalás-tervezet szerint az Európai Parlament továbbá kész “a lehető leghatározottabban elítélni a magyar parlament által elfogadott törvényt, amely egyértelműen sérti az uniós értékeket, elveket és jogot”. Nyilvánvalóan a parlament “fel fogja kérni” az uniós országokat, hogy pereljék be Magyarországot az uniós bíróságokon, “amennyiben a Bizottság nem lép”.

Továbbá az Európa Tanács független alkotmányjogi szakértőkből álló tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság felszólította a magyar kormányt, hogy vizsgálja felül a magyar alkotmány kilencedik módosításcsomagját. Ezeket a módosításokat tavaly novemberben három blogbejegyzésben tárgyaltam: “Helter-skelter decisions: Orbán in panic mode,” “A ‘fundamentalist’ Christian Basic Law for a non-religious country,” and “Viktor Orbán at work: New amendments, new tricks.”  (“Helter-skelter döntések: Orbán Viktor pániküzemmódban”, “Egy “fundamentalista” keresztény alaptörvény egy nem vallásos országnak”, és “Orbán Viktor munkában”: Új módosítások, új trükkök”.) A Bizottság kritikája és kifogásai terjedelmesek és aprólékosak, ezért javaslom, hogy nézzük meg közelebbről a bizottság által kiadott dokumentumot, különösen annak következtetéseit.

Tehát, mint láthatják, a kritikák és elítélések lavinája érte el az Orbán-kormányt rövid néhány nap alatt. Mi volt a válaszuk? Kiadták az 1438/2021 (VII. 6.) kormányrendeletet “a Magyarországot ért durva és antidemokratikus támadásokról”. Az Európai Unió és több tagállamának vezető tisztségviselői által a pedofíliatörvénnyel kapcsolatban tett megjegyzések mérlegelése után a kormány megállapítja, hogy “több uniós kormányfő” és más kormánytisztviselő “durva és antidemokratikus, vörös vonalat átlépő kijelentéseket tett a magyar Országgyűlés által elfogadott gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban”. A hangnem és az általuk tett kijelentések egy régen letűntnek hitt korszak gyarmatosító indoktrinációjára emlékeztetnek…. A Magyarországot ért szidalmazó és antidemokratikus támadásokkal szemben hazánknak minden rendelkezésre álló európai jogi eszközzel védekeznie kell. A Magyarország elleni gyűlöletbeszéd tilos!”

Továbbá: “A közös európai értékek és alapvető jogok, amelyekben mindannyian osztozunk, nem tekinthetők olyan menünek, amelyből az európai ideológiai mainstream önkényesen kiválaszthatja, hogy mi az, ami a szívüknek kedves. Az őshonos nemzeti kisebbségekhez tartozók egyéni és közösségi jogainak védelme, az Európai Unió tagállamai nemzeti és alkotmányos szuverenitásának és autonómiájának teljes körű elismerése, a közösségek önrendelkezési joga és a gyermekvédelem értéke nem választható, hanem mindenkire vonatkozó európai jogok és értékek!”.

Sőt, “mi közép-európaiak tudjuk, milyen az, amikor egy párt, vagy a diktatórikus rendszer, vagy a hatalom a szülők helyett a gyerekeket akarja nevelni. Nem engedtük ezt a kommunistáknak, és nem fogjuk engedni, hogy a liberális demokrácia önjelölt apostolai a magyar szülők helyett a gyerekeket neveljék. Nem engedhetjük meg, hogy gyermekeinket a szülők helyett civil szervezetek gyámsága alá helyezzék”.

A dokumentum további részében Orbán Viktor, aki személyesen írta alá a rendeletet, felszólította az igazságügyi minisztert, hogy “e határozat tartalmát ismertesse az Európai Unió politikai szereplőivel”, és “a kormány nevében és teljes felhatalmazással tájékoztassa az Európai Unió és a tagállamok szerveit és tisztségviselőit a pedofil bűnelkövetők elleni törvény és egyes gyermekvédelmi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény szabályozási tartalmáról és jogalkotási céljairól”.

Orbán Viktor “antidemokratikus magatartással” vádolja az Európai Unió tisztségviselőit és azokat a kormány- és államfőket, akik bírálni merték kormányát. Varga Judit, aki azt a feladatot kapta, hogy tanítsa meg őket a korrekcióra, a Facebook-oldalán kezdte a feladatát. A következő felkiáltással kezdi: Ami demokráciaellenes, azt meg kell állítani (kicsit kínos, de azt hiszem, tudjuk, mire gondolt.) A Magyarország elleni támadást “alaptalannak és hazugnak” nevezi, és általában a nyugati politikusokat vádolja durva, antidemokratikus, tiszteletlen megjegyzésekkel, “amelyeket a hatalom megszerzésének vágya vezérel, és amelyek mind a gyarmati múltból erednek”. Biztos benne, hogy a magyar kormány “meg fogja akadályozni a folyamatban lévő összehangolt lejárató kampányt”. És a befejezés: Elég volt a rágalmazásból és az álhírekből.

Novák Katalin családügyekért felelős miniszter ma bejelentette, hogy az ország legbátrabb szabadságharcosa úgy döntött, nem vesz részt a holnapi, az Európai Unió parlamentjében a magyar melegellenes törvényről és általában a magyarországi és lengyelországi jogállamiságról szóló vitán. Novák Katalin úgy véli, hogy az EP-képviselők “a vádemelés előtt gyorsított ítéletet akarnak hozni, ami a jelek szerint egyre gyakoribb gyakorlat az Európai Unió különböző intézményei között”.

Itt tartunk most.

július 6, 2021
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

Címkép: Pápai Gábor, Népszava